Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Το Πουέρτο Ρίκο προκηρύσει δημοψήφισμα για τον τερματισμό του καθεστώτος αποικίας των ΗΠΑ

Πηγή:  venezuela-news.com

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Πέδρο Πιερλουίσι , ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να ψηφιστεί το πολιτικό καθεστώς του σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να "τερματιστεί η αποικία". Η διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου, δηλαδή θα συμπέσει με τις γενικές εκλογές στο νησί.

"Θα κάνουμε δημοψήφισμα για το καθεστώς του Πουέρτο Ρίκο! Υπέγραψα εκτελεστικό διάταγμα και επίσημη διακήρυξη με την οποία καλώ όλους τους ψηφοφόρους του Πουέρτο Ρίκο σε δημοψήφισμα για το καθεστώς την ημέρα των γενικών εκλογών στις 5 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους και ο λαός θα ασκήσει το δικαίωμά του, θα διεκδικήσει τη θέλησή του και θα αποτελέσει μέρος της αποαποικιοποίησης του Πουέρτο Ρίκο", ανέφερε ο πολιτικός στον λογαριασμό του στο Χ.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Φόρουμ Σάο Πάολο / Βασικό ντοκουμέντο της 27ης Συνόδου ~ (27 & 28 Ιουνίου 2024)

Πηγή: 
Foro de SP (forodesaopaulo.org)

Διεθνές πλαίσιο

1. Η τελική διακήρυξη της 26ης Συνόδου Φόρουμ του Σάο Πάολο, τον Ιούνιο του 2023, σημείωνε (ότι ζούμε) "μια εποχή όπου ο κόσμος αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις. Η προέλαση των δεξιών και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, η κλιματική αλλαγή, η σύγκρουση στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων, είναι γεγονότα που απαιτούν την άμεση και επείγουσα αντιμετώπισή μας". Και ότι "πρέπει να ενωθούμε ενάντια στις προσπάθειες διαχωρισμού του κόσμου σε Δύση και Ανατολή, σε "εμάς και τους άλλους", που αυξάνουν τις εχθρότητες και μας οδηγούν σε έναν κόσμο συγκρούσεων που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η πολυπολικότητα είναι απαραίτητη για την ισορροπία δυνάμεων και διαφορετικών συμφερόντων που επιτρέπει την ανάπτυξη των χωρών του Νότου".