Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Η Κούβα καταγγέλλει τις ανεύθυνες προσπάθειες προσφυγής στη βία και την αποσταθεροποίηση με στόχο το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Πηγή: cubaminrex.cu

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024, ο λαός της Βενεζουέλας εξέφρασε τη βούλησή του να συνεχίσει ο σύντροφος Νικολάς Μαδούρο Μόρος να είναι ο πρόεδρός του και αποφάσισε υπέρ της υπεράσπισης της ειρήνης, της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης της πατρίδας του.

Απέναντι στην ιμπεριαλιστική παρενόχληση, την εξωτερική ανάμειξη, τη χειραγώγηση από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική χειραγώγηση και την καιροσκοπική επίθεση των ολιγαρχιών και των εκπροσώπων τους, ο λαός της Βενεζουέλας αποφάσισε να διατηρήσει την πλειοψηφική υποστήριξή του στην επιλογή που ίδρυσε ο κομαντάντε Ούγκο Τσάβες Φρίας και η οποία έχει διατηρηθεί απέναντι στις απειλές και την εξωτερική επιθετικότητα, υπό την ηγεσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο Μόρος, του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV) και των συμμαχικών του κομμάτων.

Ο  μπολιβαριανός και τσαβικός λαός τις τελευταίες περιόδους, νίκησε τη βία παραστρατιωτικών ομάδων που τροφοδοτήθηκαν από το εξωτερικό και βύθισαν στο πένθος  πολλές οικογένειες της Βενεζουέλας, απόπειρες δολοφονίας, ένοπλες εισβολές μισθοφόρων και την επιβολή ενός υποτιθέμενου προέδρου χωρίς καμία εξουσία ή νομιμοποίηση. Αντιστάθηκε σε μονομερή καταναγκαστικά μέτρα, οικονομικό σαμποτάζ, μεταξύ άλλων ενεργειών που αποσκοπούσαν στην υπονόμευση της συγκροτημένης εσωτερικής τάξης.

Αποδοκιμάζουμε ότι, με το πρόσχημα της μη αναγνώρισης των επίσημων αποτελεσμάτων της εκλογικής διαδικασίας, σε συμφωνία μεταξύ διεθνών παραγόντων και τμημάτων της εσωτερικής αντιπολίτευσης και σε άγνοια των δυνάμεων του κράτους της Βενεζουέλας, ενθαρρύνεται ανεύθυνα η επιστροφή στο στάδιο της χρήσης βίας και της αποσταθεροποίησης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί πραξικόπημα κατά των δυνάμεων του κράτους για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Για το σκοπό αυτό συνεδρίασε το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για να αναλύσει τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, όταν ο οργανισμός αυτός δεν έχει καμία ηθική ή νομική εξουσία να ρυθμίζει θέματα που αφορούν μόνο τους Βενεζουελάνους.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μακρά ιστορία του ΟΑΚ στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, της ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών στην περιοχή μας, της υποστήριξης και προώθησης πραξικοπημάτων, στρατιωτικών δικτατοριών, καταστολής και βασανιστηρίων που ασκούνται από κυβερνήσεις που υποστηρίζονται πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αβάσιμο να αναλύεται εκεί μια εσωτερική διαδικασία όπως οι εκλογές που διεξήχθησαν στη Βενεζουέλα.

Τα δύο μέτρα και σταθμά με σαφή ιδεολογική προκατάληψη του απαξιωμένου Γενικού Γραμματέα, που συμμετείχε ενεργά στις πράξεις βίας στη Βενεζουέλα το 2019, στην υποστήριξη ενός αυτοανακηρυχθέντος προέδρου χωρίς να έχει εκλεγεί από τον λαό και στην προώθηση του πραξικοπήματος στη Βολιβία το ίδιο έτος, για να αναφέρουμε μόνο τα πιο πρόσφατα γεγονότα, θα ήταν αρκετά για να αποκλείσουν τον ελιγμό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Με έναν ασυνήθιστο τρόπο και χωρίς σεβασμό στην εσωτερική τάξη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας ή οποιουδήποτε άλλου έθνους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένα μέλη του ΟΑΚ προσπάθησαν να επιβάλουν στο Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΚ ένα ψήφισμα που προέτρεπε την εκλογική αρχή της Βενεζουέλας να επανακαταμετρήσει τις ψήφους που δόθηκαν την Κυριακή 28 Ιουλίου, με την παρακολούθηση διεθνών οργανισμών, ένα αίτημα που δεν απευθύνεται σε καμία χώρα.

Ωστόσο, η αξιοπρεπής στάση μιας ομάδας χωρών απέτρεψε την υιοθέτηση του παρεμβατικού  αυτού ντοκουμέντου.

Μια μεγάλη σύγκρουση στη Βενεζουέλα, όπως φαίνεται να ενθαρρύνουν ορισμένοι που αντιτίθενται στην ανακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής σε Ζώνη Ειρήνης, θα είχε απρόβλεπτες και πολύ αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή. Στις 14 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός του στρατού Ραούλ Κάντρο Ρους προειδοποίησε: "όσοι επιδιώκουν να ανατρέψουν την Μπολιβαριανή και Τσαβιστική Επανάσταση με αντισυνταγματικά, βίαια και πραξικοπηματικά μέσα θα αναλάβουν μια σοβαρή ευθύνη ενώπιον της ιστορίας".

Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή υποστήριξη και αλληλεγγύη της Κούβας προς τη Μπολιβαριανή Κυβέρνηση υπό τον σύντροφο Νικολάς Μαδούρο Μόρος και την πολιτικοστρατιωτική ένωση του ηρωικού λαού της Βενεζουέλας.

Αβάνα, 31 Ιουλίου 2024

(Cubaminrex)

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram