Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023
Οι ΗΠΑ συναινούν στην έκδοση του πρώην προέδρου του Περού Αλεχάντρο Τολέδο
Ο Αλεχάντρο Τολέδο, 76 ετών, συνελήφθη από τις αρχές των ΗΠΑ το 2019 με κατηγορίες για διαφθορά, όταν η Λίμα ζήτησε επίσημα την έκδοσή του.
Οι γυναίκες της φυλής Aymara στο Περού προειδοποιούν για εμφύλιο πόλεμο
Πηγή: Resumen Latinoamericano
Προειδοποίησαν ότι δεν θα αφήσουν το στρατό να αναλάβει τον έλεγχο των χωριών τους και τόνισαν ότι στην περίπτωση αυτή, η μόνη διέξοδος θα ήταν ένας «εμφύλιος πόλεμος». Περίπου 20.000 "Aymaras" μπήκαν στην πρωτεύουσα της περιοχής ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές . Αυτό αποτελεί μία επίδειξη οργάνωσης και συλλογικής απόφασης να συνεχιστούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τονίζει η εφημερίδα.
Χιλιάδες γυναίκες της φυλής Aymara προειδοποίησαν για έναν «εμφύλιο πόλεμο» σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να στέλνει στρατό στους λαούς τους στο Πούνο, αυτό διατράνωσαν στις κινητοποιήσεις σε διάφορες επαρχίες της νότιας περιοχής του Αλιπλάνο απαιτώντας την παραίτηση της Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδα La República.
Προειδοποίησαν ότι δεν θα αφήσουν το στρατό να αναλάβει τον έλεγχο των χωριών τους και τόνισαν ότι στην περίπτωση αυτή, η μόνη διέξοδος θα ήταν ένας «εμφύλιος πόλεμος». Περίπου 20.000 "Aymaras" μπήκαν στην πρωτεύουσα της περιοχής ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές . Αυτό αποτελεί μία επίδειξη οργάνωσης και συλλογικής απόφασης να συνεχιστούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τονίζει η εφημερίδα.Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023
Συνεχίζει να παλεύει με τις φωτιές η Χιλή
Οι πάρα πολλές εστίες πυρκαγιάς στη Χιλή συνεχίζουν να συνιστούν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Χιλή δοκιμάζεται από εκτεταμένες πυρκαγιές από την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Πολλές από τις ήδη υπάρχουσες εστίες ζωντάνεψαν ξανά την Παρασκευή λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ ξεπήδησαν και πολλές νέες.
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023
Το PSUV στην Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα
Το Μάρτιο του 2023 στη Βενεζουέλα, θα διεξαχθεί η τρίτη Διάσκεψη της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας , η οποία θεωρείται από το PSUV ως μια καλή πρόταση που θα αποτελέσει μέρος της ατζέντας των διεθνών δραστηριοτήτων που σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν.
Εκπρόσωποι του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), συμμετείχαν στη «Διεθνή Διάσκεψη της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας» στο Βελιγράδι της Σερβίας, στις 17 Δεκεμβρίου 2022 μαζί με περισσότερα από 25 αριστερά πολιτικά κόμματα από Ανατολική Ευρώπη, Ευρασία και Ασία, που συγκεντρώθηκαν σε αυτή τη συνάντηση για να καταγγείλουν τις παρεμβατικές ενέργειες των ΗΠΑ τον παρεμβατισμό του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με διάφορες μανούβρες απειλούν τους λαούς του κόσμου. Αυτή η Αντιιμπεριαλιστική Διάσκεψη είναι η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε το 2022, η πρώτη έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στο Παρίσι, όπου εγκρίθηκε μια αντιιμπεριαλιστική διακήρυξη την οποία το PSUV έλαβε την απόφαση να προσυπογράψει.
Για διακίνηση κοκαΐνης κατηγορείται ο υπουργός που πολέμησε τα καρτέλ στο Μεξικό
Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και βασικός υπεύθυνος του πολέμου εναντίον των ναρκωτικών στο Μεξικό διατρέχει πλέον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Ο μεξικανός πρώην υπουργός Χενάρο Γκαρσία Λούνα, ένας από τους βασικότερους υπευθύνους του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών στη χώρα του, κρίθηκε ένοχος χθες Τρίτη από την αμερικανική δικαιοσύνη για διαφθορά και συνέργεια στη διακίνηση κοκαΐνης από το Μεξικό στις ΗΠΑ.
Αντιμέτωπη με ξηρασία και δασικές πυρκαγιές η Κούβα
Οι λειψές βροχοπτώσεις θεωρούνται βασικός παράγοντας των δασικών πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στην ανατολική Κούβα.
Από το Σάββατο, μια ταχέως εξελισσόμενη πυρκαγιά καίει σε δασικές εκτάσεις στην επαρχία Χολγουίν στην ανατολική Κούβα.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, το Ranger Corps (CGB) και οι ειδικές δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών παλεύουν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, το μέγεθος των οποίων τους ανάγκασε να εκκενώσουν τους κατοίκους των κοντινών οικισμών.
Αντιμέτωπη με ξηρασία και δασικές πυρκαγιές η Κούβα | Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)
Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023
Μεξικό: Ο Λόπες Ομπραδόρ δίνει εντολή να προχωρήσει η εθνικοποίηση του λιθίου
Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο παραχωρεί την ευθύνη για τα αποθέματα λιθίου στο υπουργείο Ενέργειας.
Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υπέγραψε το Σάββατο ένα διάταγμα με το οποίο παραχωρεί την ευθύνη για τα αποθέματα λιθίου στο υπουργείο Ενέργειας, μετά την εθνικοποίηση των κοιτασμάτων λιθίου τον περασμένο Απρίλιο, αναφέρει το Reuters.
Μεξικό: Ο Λόπες Ομπραδόρ δίνει εντολή να προχωρήσει η εθνικοποίηση του λιθίου | Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023
O πρόεδρος του Εκουαδόρ καλείται να καταθέσει σε έρευνα του Κογκρέσου για διαφθορά
Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)
Η κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση "Encuentro" στο Eκουαδόρ κάλεσε και πάλι τον Πρόεδρο Γκιγιέρμο Λάσο να εμφανιστεί στο Κογκρέσο, αφού δεν ανταποκρίθηκε στην κλήση που είχε την περασμένη εβδομάδα. να εμφανιστεί την περασμένη εβδομάδα.
Η παρουσίασή του είναι προγραμματισμένη να γίνει ψηφιακά καθώς ο πρόεδρος βρίσκεται σε διαδικασία ανάρρωσης μετά από χειρουργική επέμβαση για κάταγμα περόνης.
Αυτή είναι η κατάσταση της υγείας του προέδρου ενώ η κυβέρνησή του διέρχεται πολιτική κρίση λόγω καταγγελιών για φερόμενη διαφθορά και διασυνδέσεις με διακίνηση ναρκωτικών, κάτι που προκαλεί εκκλήσεις για παραίτησή του από πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις.
Γουατεμάλα: Λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στον αποκλεισμό της Θέλμα Καμπρέρα από τις εκλογές
Δικαστές εμποδίζουν την υποψηφιότητα της ηγέτιδας της Αριστεράς επικαλούμενοι διώξεις εναντίον του υποψήφιου αντιπροέδρου της.
Αγρότες της Γουατεμάλας απέκλεισαν χθες δώδεκα εθνικούς αυτοκινητόδρομους για να διαμαρτυρηθούν για τη δικαστική απόφαση που εμποδίζει την ιθαγενή ηγέτιδα Θέλμα Καμπρέρα να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Νεκρός βρέθηκε περιβαλλοντικός ακτιβιστής στο Μεξικό
Ο Μεξικανός περιβαλλοντικός ακτιβιστής Αμπισάι Πέρεθ βρέθηκε νεκρός στην πολιτεία Χιδάλγκο στις 14 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες αφότου αναφέρθηκε ως εξαφανισμένος.
«Με βαθύ πόνο, γνωστοποιούμε τον θάνατο του φοιτητή μας και ενός αφοσιωμένου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Πόλης του Μεξικού (UACM) και κάλεσε τις αρχές της πολιτείας Χιδάλγκο να διευκρινίσουν τους λόγους του θανάτου του το συντομότερο δυνατό.
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023
Συναλλαγές στα εθνικά νομίσματα Βολιβίας – Ρωσίας
Μετά από τη σύναψη σχετικών συμφωνιών, είναι δυνατές οι συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών χωρίς τη μεσολάβηση του δολαρίου.
Αυτή την εβδομάδα ρωσικές και βολιβιανές εταιρείες άρχισαν να πραγματοποιούν διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, χρησιμοποιώντας το ρούβλι και το μπολιβιάνο αντί για το δολάριο ΗΠΑ.
Ξεκινά απεργία κατά της κυβερνησης στις βόρειες περιοχές του Περού
Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)
Όπως έγινε γνωστό, οι κοινωνικές οργανώσεις στις επαρχίες Σαν Μαρτίν, Πιούρα, Τρουχίγιο και Λαμπαγιέκε έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην απεργία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια (Atom)









