Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Το εμβόλιο του καρκίνου του πνεύμονα από το Νησί της Ελπίδας

Πηγή: cntucuman.com

Το πρώτο  στην ιστορία θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα έχει πάρει ήδη έγκριση για κυκλοφορία στην Κούβα. Τώρα, οι ειδικοί αξιολογούν την πιθανή εφαρμογή και αξιοποίηση για την θεραπεία και άλλων τύπων καρκίνου.

25 χρόνια χρειάστηκαν οι ειδικοί του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας στην Αβάνα για να αναπτύξουν το εμβόλιο CimaVax - EGF. Το παρασκεύασμα αυτό είναι ένα αντίστοιχο του EGF, του παράγοντα που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Υπό την επίδραση του φαρμάκου, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται  στα κύτταρα που παράγουν τον EGF και καθυστερεί σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου.

Βολιβία: 20% αύξηση στον κατώτερο μισθό

Πηγή: telesurtv.net

Η κυβέρνηση και η Κεντρική Εργατική Ένωση της Βολιβίας (COB)  συμφώνησαν σε 20%  αύξηση στην κατώτερο – βασικό μισθό και σε 10%  αύξηση στους  μισθούς που είναι πάνω από τον βασικό.

Η οικονομία της χώρας παρουσίασε μία σταθερή αύξηση της τάξης του 6% τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, πράγμα που διευκόλυνε την παραπάνω αύξηση, με την οποία ο κατώτερος μισθός έφτασε στα 1.440  bolivianos , ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 203 δολάρια.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η Βενεζουέλα προσφέρει στην Νικαράγουα τον δορυφόρο της για την παρακολούθηση των σεισμών

Ο δορυφόρος Σιμόν Μπολιβάρ θα αξιολογεί 
τους σεισμούς στη Νικαράγουα
Πηγή: telesurtv.net

O πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας  Diosdado Cabello διαβεβαίωσε ότι η επαναστατική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στις αδερφές χώρες μπροστά σε κάθε έκτακτο φυσικό φαινόμενο  που θα αντιμετωπίσουν.

Μετά την σεισμική δραστηριότητα που συγκλόνισε την Νικαράγουα τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θεωρεί απαραίτητο να ενεργοποιήσει τον δορυφόρο  Simón Bolívar για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των σεισμών στην κεντροαμερικάνικη χώρα.

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Μασέτι και Γκάμπο: Κοινή πίστη στην Κούβα

Πηγή: Cubadebate
Του Juan Marrero

Δύο θάνατοι, αυτός του Χόρχε Ρικάρντο Μασέτι, που συνέβη πριν μισό αιώνα, και αυτός του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, την Πέμπτη 17 Απριλίου αυτού του έτους, ανακινούν αναμνήσεις και με υποχρεώνουν να πάρω την πένα. Είναι σκληρές απώλειες, και τις νιώθουμε το ίδιο, αν και έχουν συμβεί σε σκηνικά, χρόνους και με τρόπους διαφορετικούς.

Και τους δύο τους γνώρισα τις μέρες της ίδρυσης του πρακτορείου Prensa Latina, πριν 55 χρόνια. Και αν τους θυμάμαι μαζι σήμερα είναι γιατί αυτός ο αργεντινός, συγγραφέας και αντάρτης, και αυτός ο κολομβιανός, δημοσιογράφος και συγγραφέας που πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ήταν πιστοί ο ένας στον άλλο, και γιατί και οι δύο ήταν πιστοί στον Φιντέλ Κάστρο και στην Κουβανική Επανάσταση.

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Φιντέλ Κάστρο: Η ανάπαυση

Πηγή: Cubadebate

Το παρακάτω κείμενο το έγραψε ο Φιντέλ τον Ιούλιο του 2008, δύο χρόνια μετά την ασθένεια που τον υποχρέωσε να παραιτηθεί από τα αξιώματά του. Περιγράφει πόσο τον ευχαριστούσε πάντα και τον "ξεκούραζε" η παρουσία και η συντροφιά του Γκάμπο και της συζύγου του.
 
Χθες Τρίτη είχα μια στίβα τηλεγραφημάτων με ειδήσεις για τη συνάντηση στην Ιαπωνία των πιο εκβιομηχανισμένων δυνάμεων. Άφησα το υλικό για άλλη μέρα, αν δεν “μπαγιατέψει”. Αποφάσισα να ξεκουραστώ. Προτίμησα να συναντηθώ με τον Γκάμπο και τη σύζυγό του, Μερσέδες Μπάρτσα, που βρίσκονται σε επίσκεψη στην Κούβα μέχρι τις 11 του μηνός. Πόσο ήθελα να συνομιλήσω μαζί τους για να ξαναθυμηθούμε σχεδόν 50 χρόνια ειλικρινούς φιλίας!