Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Ο Ντανιέλ Χάδουε προσφεύγει στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της χιλιανής δικαιοσύνης για τη δικαστική δίωξη εναντίον του

Πηγή:   Página|12 (pagina12.com.ar)

Η υπεράσπιση του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής ζήτησε από τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξετάσει τα προληπτικά μέτρα για να μην εκτίσει 45 ημέρες προφυλάκισης.

Το Τρίτο Εγγυητικό Δικαστήριο του Σαντιάγο δέσμευσε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημάρχου της Ρεκολέτα, Ντανιέλ Χάδουε, στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων που ζήτησαν οι ενάγοντες στην υπόθεση για φερόμενη διαφθορά σε λαϊκά φαρμακεία.

Η υπεράσπιση του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής (PC) ζήτησε από τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) να επανεξετάσει επειγόντως την προφυλάκιση που διέταξε εναντίον του η χιλιανή δικαιοσύνη, ενώ συγκροτήθηκε διεθνής επιτροπή από περισσότερες από 100 προσωπικότητες από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και πολιτιστικό χώρο που ζητούν την απελευθέρωσή του.

Το αίτημα που υπέβαλαν οι ενάγοντες (η εταιρεία Best Quality και το Κρατικό Συμβούλιο Άμυνας) αποσκοπεί στην επανεξέταση της διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων του κατηγορουμένου, με στόχο να διασφαλιστεί η ύπαρξη επαρκών περιουσιακών στοιχείων για να καθοριστεί τελικά   ή αποζημίωση σε περίπτωση που αποδειχθεί η διάπραξη εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν να απαγορευτεί στον Χάουδε η σύναψη συμβάσεων ή συμφωνιών για τα πέντε ακίνητά του (τρία διαμερίσματα και δύο σπίτια), εκτός από ένα αυτοκίνητο.

Η δικαστής Κατερίνε Ρομάν έκανε δεκτό το αίτημα, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα δεσμευτούν μέχρι την ενδεχόμενη καταδίκη. Εν όψει της απόφασης, η υπεράσπισή του δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση. "Στην κατάσταση της έρευνας, οι προϋποθέσεις που θα καθιστούσαν αυτά τα μέτρα κατάλληλα δεν υπάρχουν, δεν έχει καν καθοριστεί ότι υπάρχει ζημία και ποιο είναι το ποσό", δήλωσε η υπεράσπιση, σε δηλώσεις που μετέδωσε το χιλιανό ΜΜΕ Bío Bío.

Η κατηγορία

Στις 3 Ιουνίου, η δικαιοσύνη της Χιλής διέταξε την προφυλάκιση του Χάδουε   με την κατηγορία της δωροδοκίας, της αθέμιτης διοίκησης, της φορολογικής απάτης και της απάτης στη διοίκηση των λεγόμενων "Λαικών  Φαρμακείων", την οποία ίδρυσε το 2016 για να ανταγωνιστεί τις εμπορικές αλυσίδες   προσφέροντας φάρμακα σε πιο προσιτές τιμές.

Η δικαστής Παουλίνα Μόγια έκρινε ότι η ελευθερία του Χάδουε ήταν επικίνδυνη για την ασφάλεια της κοινωνίας, σύμφωνα με το αίτημα της εισαγγελίας. Πριν από την έκδοση του προληπτικού μέτρου, η δικαστής επιβεβαίωσε ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του πολιτικές πεποιθήσεις ή ιδεολογίες κατά τη λήψη της απόφασής του.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19, αγοράστηκαν ιατρικές προμήθειες και κατέληξαν σε αποθήκες. Ένας από τους προμηθευτές κατέθεσε μήνυση για χρέος σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων και κατηγόρησε τον Χάδουε  ότι του ζήτησε να παραδώσει προιόντα   ως πληρωμή για τη νίκη στον διαγωνισμό, μεταξύ άλλων παράνομων πράξεων. Η εισαγγελία υποστήριξε ότι όταν ο δήμαρχος ήταν υποψήφιος για πρόεδρος το 2021 ήταν απαραίτητο να καλύψει όλες τις δόλιες ενέργειες των λαϊκών φαρμακείων, διότι η πολιτική του καριέρα θα μπορούσε να αμαυρωθεί από την κακοδιαχείριση.

Περισσότερες από 100 υπογραφές

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ο σχηματισμός της "Εθνικής και Διεθνούς Επιτροπής για Δικαιοσύνη στην υπόθεση του Ντανιέλ Χάδουε", μιας ομάδας ακαδημαϊκών, πολιτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο που ζητούν την απελευθέρωση του δημάρχου της Ρεκολέτα. Ορισμένα από τα μέλη της πραγματοποίησαν μια πολιτική δράση μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο, όπου διάβασαν μια επιστολή στην οποία ανέφεραν ότι η προφυλάκιση του δημάρχου είναι δυσανάλογη και ανώμαλη.

Μεταξύ των 104 προσωπικοτήτων που υπέγραψαν την επιστολή ήταν ο Βρετανός μουσικός Ρότζερ Γουότερς και ο πρώην δεύτερος αντιπρόεδρος της Ισπανίας, Πάμπλο Ιγλέσιας. Επιπλέον, περισσότεροι από δώδεκα Αργεντινοί υπέγραψαν, μεταξύ των οποίων ο πολιτικός αναλυτής Ατίλιο Μπορόν, η ερευνήτρια Ντόρα Μπαράνκος  και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Mercosur για την Unión por la Patria, Φράνκο Μετάσα.

Μια υπόθεση " lawfare"

 Σε μια συζήτηση με την Página/12, ο Μετάσα επεσήμανε ότι η φυλάκιση του Χάδουε  είναι μια περίπτωση νομικής εκμετάλλευσης για την πειθάρχηση των πολιτικών ακτιβιστών σχετικά με την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων. "Οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ δυσβάσταχτες και τα λαϊκά φαρμακεία ήρθαν να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση. Το lobbying των φαρμακοβιομηχανιών και των φαρμακευτικών εταιρειών είναι τόσο χυδαίο και προφανές που η φυλάκιση του Χάδουε σχετίζεται άμεσα με αυτό", δήλωσε. "Είναι σημαντικό να μπει ένα τέλος στο lawfare. Αυτή η καταστολή, στην τελική, αυτό που θέλουν, είναι να μην υπάρχει εθνική ανάπτυξη στις χώρες μας", είπε.

Το αίτημα προς τη ΔΕΑΔ

Την Τετάρτη, η υπεράσπιση του Χάδουε, μαζί με άλλους δικηγόρους, υπέβαλε επείγον αίτημα στη ΔΕΑΔ για την αναθεώρηση των προληπτικών μέτρων, με στόχο να αποτραπεί η έκτιση 45 ημερών προφυλάκισης του πρώην υποψηφίου προέδρου, η οποία θα οδηγούσε στην αποπομπή του από επικεφαλής του δήμου λόγω απουσίας, σύμφωνα με τον Οργανικό Συνταγματικό Νόμο των Δήμων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, στο υπόμνημα που κατέθεσαν στην οργάνωση με έδρα την Ουάσινγκτον, υποστήριξαν ότι η μη υιοθέτηση ενός άλλου προληπτικού μέτρου πλην της προφυλάκισης θα σήμαινε ανεπανόρθωτη βλάβη στα θεμελιώδη δικαιώματα του Χάδουε. Υπό αυτή την έννοια, ανέφεραν ότι αν η προληπτική κράτηση διατηρηθεί και μετά τις 18 Ιουλίου, η παραβίαση των δικαιωμάτων του δημάρχου στην πολιτική συμμετοχή  θα υλοποιηθεί καθοριστικά.

"Ο Ντανιέλ Χάδουε αντιπροσωπεύει μια σημαίνουσα προσωπικότητα στη σύγχρονη πολιτική της Χιλής, αναγνωρισμένη για την προοδευτική δημοτική του ηγεσία, τον ακτιβισμό του για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και τον αντίκτυπό του στην εθνική πολιτική συζήτηση, όντας αυτός και κανένας άλλος ο λόγος για τη δίωξη που υφίσταται και που καταλήγει να υλοποιείται στα μέτρα προληπτικής κράτησης και στην πρόδηλη προσπάθεια καθαίρεσής του από τη θέση του δημάρχου της Ρεκοιλέτα, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο της παρούσας αίτησης λήψης προληπτικών μέτρων", τονίζουν οι δικηγόροι στο έγγραφο.

Πρέπει να αγωνιστούμε

Εν τω μεταξύ, ο Χάδουε έστειλε επιστολή από τη φυλακή, με την οποία ευχαριστεί για τις εκδηλώσεις υποστήριξης προς το πρόσωπό του από περισσότερες από 400 οργανώσεις στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. "Ευχαριστώ επίσης τους πολιτικούς ηγέτες από διάφορες χώρες που έστειλαν τους χαιρετισμούς τους, καθώς και την ομάδα των εθνικών και ξένων νομικών που συμμετείχαν στην υπεράσπισή μου", ανέφερε ο δήμαρχος στην επιστολή που αναρτήθηκε στα κοινωνικά του δίκτυα, τα οποία διαχειρίζεται σήμερα το κόμμα του και η οικογένειά του.

Στην επιστολή, ο δήμαρχος βρήκε επίσης την ευκαιρία να αναφερθεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού που εφαρμόστηκε την περασμένη Δευτέρα. "Εκτιμώ την αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο, αυτός εξακολουθεί να μην επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των οικογενειών της Χιλής", ανέφερε και κάλεσε επίσης να μην ξεχνάμε την κατάσταση των Παλαιστινίων στη Γάζα. "Πρέπει να αγωνιστούμε, να αγωνιστούμε και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ακόμη και αν κινδυνεύει η ζωή μας", σημείωσε.

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram