Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Ο Λόπες Ομπραδόρ ευχαριστεί την Κούβα για τη συνεργασία στον τομέα της υγείας με το Μεξικό

 Πηγή: Cubadebate

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επανέλαβε σήμερα την ευγνωμοσύνη του προς τον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας για την αποστολή γιατρών στη βορειοαμερικανική χώρα.

"Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας, διότι μας βοηθούν στέλνοντας ειδικούς γιατρούς που δεν έχουμε στη χώρα μας", δήλωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Ο επικεφαλής του κράτους υπενθύμισε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που επικρατούσε στο Μεξικό επί δεκαετίες εγκατέλειψε τη δημόσια εκπαίδευση, ιδίως στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και οι νέοι που ήθελαν να σπουδάσουν ιατρική απορρίπτονταν με το πρόσχημα ότι δεν περνούσαν τις εισαγωγικές εξετάσεις.

"Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε επαρκής προϋπολογισμός και χιλιάδες άνθρωποι απορρίφθηκαν. Στο τέλος, το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχουμε τους ειδικούς που χρειάζεται η χώρα", τόνισε ο Λόπες Ομπραδόρ  , καταγγέλλοντας ότι με αυτή τη  μανία ιδιωτικοποίησης το έθνος έμεινε χωρίς τη δυνατότητα να έχει περισσότερους γιατρούς.

"Έχουμε αυξήσει τον αριθμό των υποτροφιών για αυτούς τους επαγγελματίες και πρόκειται να αφήσουμε περίπου 200 περιφερειακά ιατρικά πανεπιστήμια. Ωστόσο, δεν επαρκούν και γι' αυτό μας βοηθάει η κουβανική κυβέρνηση", πρόσθεσε.

Στην αρχή της θητείας του, είπε, επισκέφθηκε διάφορα νοσοκομεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα IMSS-Bienestar για την ομοσπονδιοποίηση των υπηρεσιών υγείας για άτομα χωρίς κοινωνική ασφάλιση (περίπου το ήμισυ του πληθυσμού) και διαπίστωσε ότι υπήρχε έλλειψη ειδικών.

"Θέλουμε να είμαστε σε θέση να σηκώσουμε λευκές σημαίες στις πολιτείες τον Σεπτέμβριο και να πούμε: υπάρχει 100% προμήθεια φαρμάκων, υπάρχουν γενικοί γιατροί, υπάρχουν ειδικοί γιατροί. Όλα είναι μια πρόκληση. Και δεν είναι η Δανία, αλλά θα είναι καλύτερα, γιατί δουλεύουμε εδώ και πολύ καιρό", προέβλεψε ο πρόεδρος. 

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram