Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Η Κούβα στηρίζει την Κίνα στο νέο παράδειγμα της συνεργασίας της για βιώσιμη ανάπτυξη

Πηγή:  Granma - Órgano oficial del PCC

Μήνυμα του Προέδρου της Κούβας εκφωνήθηκε κατά την έναρξη της δεύτερης συνάντησης υψηλού επιπέδου του Παγκόσμιου Φόρουμ Δράσης για την  Kοινή Ανάπτυξη. 

Το μήνυμα της Κούβας μεταφέρθηκε κατά την έναρξη της Δεύτερης Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου του Φόρουμ για την Παγκόσμια Δράση για την Κοινή Ανάπτυξη, εκδήλωση στην οποία, μέσω βίντεο, ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Μπερμούδες  , εξέφρασε την εμπιστοσύνη του νησιού σε αυτή την κινεζική πλατφόρμα ανταλλαγών και συνεργασίας σε παγκόσμια κλίμακα.

"Θεωρούμε ειλικρινά ότι η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη, που προτάθηκε από τον ΠρόεδροΣι Τζινπίνγκ το 2021, δείχνει ένα νέο παράδειγμα συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη που ανταποκρίνεται περισσότερο στα νόμιμα συμφέροντα και τις προσδοκίες του Παγκόσμιου Νότου", δήλωσε ο αρχηγός του κουβανικού κράτους.

Η κουβανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Δημοκρατίας, Χόρχε Λουίς Τάπια Φονσέκα, προσκλήθηκε ειδικά για τη συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν μέχρι σήμερα 60 εκπρόσωποι κρατών και διεθνών οργανισμών, καθώς και προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο Μπαν Κι- Μουν , ο οποίος ήταν ο όγδοος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Όσον αφορά τη χρησιμότητα του Φόρουμ, ο Ντίας-Κανέλ επεσήμανε την ικανότητά του να προάγει την ανάπτυξη και να καταλήξει σε συμφωνία για τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης των ανισοτήτων και να προχωρήσει στην αποτελεσματική επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης για το έτος 2030, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κουβανικής Προεδρίας.

Ωστόσο, προειδοποίησε για τη θλιβερή πραγματικότητα ότι, έξι χρόνια πριν από την προθεσμία που έχει οριστεί για την εκπλήρωση της Ατζέντας 2030, "είναι σαφές ότι, με τον τρέχοντα ρυθμό, κανένας από τους 17 προτεινόμενους στόχους   και περισσότεροι από τους μισούς από τους 169 συμφωνηθέντες στόχους δεν θα επιτευχθούν".

Στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου, κατήγγειλε επίσης την κατάσταση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, της πιο άνισης περιοχής στον πλανήτη, καθώς και τις επιπτώσεις του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Κούβα, καθώς και τη συμπερίληψή της στον ψευδή κατάλογο των κρατών που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία, τα οποία επιδιώκουν να ματαιώσουν τα αναπτυξιακά μας σχέδια.

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram