Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Αποδεικτικά στοιχεία για ένα νέο τρομοκρατικό σχέδιο κατά της Κούβας (+ Βίντεο)

Πηγή: Granma - Órgano oficial del PCC
JJorge Ernesto Angulo Leiva 

Το Υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου στρατολόγησης που αποσκοπούσε στην προώθηση τρομοκρατικών ενεργειών στo νησί, από το έδαφος των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Κούβας
(MΙΝΙΝΤ) γνωστοποίησε τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου στρατολόγησης, το οποίο εξουδετερώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, με στόχο την προώθηση τρομοκρατικών ενεργειών στο νησί από το έδαφος των ΗΠΑ.

Οι έρευνες οδήγησαν στη σύλληψη του κύριου δράστη, του Ανδένυς Γκαρσία Άλβαρες, ενός 40χρονου Κουβανού πολίτη, ο οποίος μετανάστευσε παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014, αφού είχε καταδικαστεί για εγκλήματα ληστείας και κερδοσκοπίας, δήλωσε ο δεύτερος επικεφαλής του Ειδικού Σώματος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του Υπουργείου Εσωτερικών, συνταγματάρχης Βίκτορ Άλβαρες Βάγιε.

Ο αξιωματικός πρόσθεσε ότι ο Γκαρσία 'Αλβαρες επέστρεψε στο νησί τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, διείσδυσε μέσω θαλάσσης στην περιοχή του καναλιού Μανουέλ, στην επαρχία Ματάνσας, με μια ναυτική μοτοσικλέτα τύπου Jet Ski, εγγεγραμμένη στην πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ, σε άριστη κατάσταση για ναυσιπλοΐα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας του οχήματος, βρέθηκε δέμα με ποσότητα πυρομαχικών.

Επιπλέον, έφερε πέντε πιστόλια διαφορετικής προέλευσης και χαρακτηριστικών, συνοδευόμενα από αρκετά φυσίγγια. Ένα American Tactical και δύο διαφορετικά μοντέλα Smith & Wesson, κατασκευασμένα στις ΗΠΑ, μαζί με ένα Steyr, από την Αυστρία, και ένα Taurus, που κατασκευάστηκε στη Βραζιλία.

Στις καταθέσεις που έδωσε ο κατηγορούμενος, από τη στιγμή της σύλληψής του έως τον Μάιο του 2024, στο πλαίσιο ποινικής δίκης με το προληπτικό μέτρο της προσωρινής κράτησης, ομολόγησε ότι ήρθε σε επαφή, μέσω κοινωνικών δικτύων, με τον Γουίλυ Γκονζάλες, εκπρόσωπο της ομάδας που αυτοαποκαλείται La Nueva Nación Cubana en Armas (Το νέο κουβανικό έθνος στα όπλα).

Στη συνέχεια ήρθε σε επικοινωνία με τον στρατολόγο Νταγιάν Κιουνιόνες με τον οποίο αντάλλαξαν μηνύματα μέσω της πλατφόρμας Telegram. Στη συνέχεια, συμμετείχε με την τρομοκρατική ομάδα σε δύο στρατιωτικές εκπαιδεύσεις που οργανώθηκαν σε σκοπευτήρια.

Ο  Γκαρσία άΛΒΑΡΕς  ανέφερε ένα ανακοινωθέν που διαβάστηκε σε ένα ξενοδοχείο τη νύχτα πριν από τη δεύτερη εκπαίδευση. Το έγγραφο τόνιζε την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιηθεί ο ένοπλος αγώνας, "θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή μιας ομάδας αποφασισμένων ανδρών, προκειμένου να σωθούν οι ζωές πολλών άλλων".

Ωστόσο, οι πραγματικοί στόχοι πίσω από αυτή τη δήλωση προθέσεων αποκαλύφθηκαν στις πολλαπλές εκκλήσεις του Γουίλυ Γκονζάλες για την "αφύπνιση του λαού", μέσω της βίας κατά  γραφείων,  φυτειών ζαχαροκάλαμου, και καπνοβιομηχανιών της επαρχίας Πινάρ ντελ Ρίο.... "Τώρα περνάμε στο επίπεδο της σωματικής βλάβης", διαβεβαίωσε.

Ένα άλλο μέλος της La Nueva Nación Cubana en Armas, που αναφέρεται από τους κατηγορούμενους με το ψευδώνυμο "El Lobo", είναι ο Xόρχε Λουίς Φερνάντες Φιγκέρας, προαγωγός και χρηματοδότης επιθετικών ενεργειών που στρέφονται κατά νηπιαγωγείων, σχολείων, πολυκλινικών και των αποθηκών της Εθνικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού, ιδίως στο δήμο Σαν Μιγκέλ ντελ Παδρόν στην επαρχία της Αβάνας.

Ο κύριος κατηγορούμενος στρατολόγησε ορισμένα άτομα, τα οποία έχουν ήδη συλληφθεί, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του Ριγκομπέρτο Γκρσία Άβιλα, ο οποίος δήλωσε ότι γνώριζε το σκοπό της επίθεσης σε μια στρατιωτική μονάδα και της αρπαγής των όπλων της, καθώς και την ανάγκη για ένα αγρόκτημα για τη συγκέντρωση όλων των κινητοποιημένων και ένα φορτηγό για τη μεταφορά του ανθρώπινου δυναμικού και του  οπλισμού.

Ο Γκαρσία Άβιλα, καταδικάστηκε από τον επικεφαλής εισαγγελέα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Διαφθοράς και Παρανομιών του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, Έντουαρντ Ρόμπερτς Καμπέλ, ως μέρος του σχεδίου, ως ένα ακόμη στοιχείο

Ένας άλλος εμπλεκόμενος, ο Πάβελ Φερνάντες Αλφόνσο, δήλωσε ότι ο Γκαρσία Άλβαρες του είπε για την πρόθεσή του να στρατολογήσει ανθρώπους σε όλη τη χώρα, να τους προετοιμάσει σε ένα αγρόκτημα που θα αγόραζε και να αποφασίσει από εκεί ποιες πράξεις θα εκτελούσαν.

Ο εισαγγελέας παρουσίασε τα εγκλήματα που προβλέπονται στον ποινικό κώδικα και τα οποία διέπραξε ο κύριος εκτελεστής. Το πρώτο από αυτά, που αναφέρεται στο άρθρο 282.1, προβλέπει, για όσους εισέρχονται στη χώρα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις ή τις μεταναστευτικές διατάξεις, ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία έτη ή πρόστιμο τριακοσίων έως χιλίων χρηματικών μονάδων ή και τα δύο. 

Το άρθρο 142 παράγραφος 1, που αφορά άλλες πράξεις κατά της ασφάλειας του κράτους, προβλέπει ποινή φυλάκισης από δέκα έως 30 έτη, ισόβια κάθειρξη ή θανατική ποινή για όσους παραβιάζουν τον εδαφικό χώρο με πλοίο ή αεροσκάφος, διεισδύουν κρυφά στη χώρα ή οργανώνουν ή συμμετέχουν σε ένοπλες ομάδες για να συμμετάσχουν στη διάπραξη εγκλημάτων που καλύπτονται από τον Ποινικό Κώδικα.

Από την πλευρά του, το άρθρο 142.2 προβλέπει, για όσους προσφέρουν καταφύγιο, παρέχουν βοήθεια, προμηθεύουν με εφόδια τα στοιχεία ή τις ομάδες που περιγράφονται ή ευνοούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τις δραστηριότητές τους, ποινή φυλάκισης από μία έως δύο δεκαετίες.

Τα αδικήματα κατά της συνταγματικής τάξης, τα οποία ποινικοποιούνται στο άρθρο 119 παράγραφος 2, περιλαμβάνουν τους υποκινητές ένοπλων εξεγέρσεων, ανεξάρτητα από το αν αυτές καρποφορούν ή είναι ανεπιτυχείς απόπειρες. Στην τελευταία περίπτωση, προβλέπει ποινή φυλάκισης τεσσάρων έως δέκα ετών.

Το άρθρο 151 παράγραφος 1 αφορά πράξεις που διαπράττονται με εκρηκτικά ή θανατηφόρα όπλα ή συσκευές, χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή άλλα μέσα ή ουσίες.

Όσοι κατασκευάζουν,  φέρνουν στο Νησί ή μεταφέρουν όπλα, πυρομαχικά ή εύφλεκτους, ασφυξιογόνους, τοξικούς, εκρηκτικούς, χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από δέκα έως 30 έτη, ισόβια κάθειρξη ή θάνατο.

Τέλος, η κατασκοπεία, σύμφωνα με το άρθρο 116.3, προβλέπει ποινή φυλάκισης επτά έως 15 ετών για όσους, χωρίς τη δέουσα άδεια, διενεργούν αναγνώριση, φωτογραφίζουν, αναζητούν ή λαμβάνουν εκθέσεις ή συντάσσουν ή κατέχουν σχέδια, σκίτσα στρατιωτικών στρατοπέδων, χώρων, ζωνών ή μονάδων, πολεμικών πλοίων ή αεροσκαφών, σιδηροδρόμων ή οποιοδήποτε έγγραφο ή πληροφορία που αφορά την ασφάλεια του κράτους.

Η επικινδυνότητα δεν είναι μόνο ένα κριτήριο της ποσότητας των όπλων που κατέχει ένα άτομο ή μια ομάδα, αλλά και υποκειμενικά στοιχεία που συνίστανται στο τι ενέργειες προτίθενται να πραγματοποιήσουν με αυτά τα όπλα, δήλωσε ο Ρόμπερτς Καμπέλ.

Η Κούβα, υπενθύμισε, εκδίδει τον εθνικό κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται με την τρομοκρατία. Η πιο πρόσφατη επικαιροποίησή του δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 83 της 7ης Δεκεμβρίου 2023.

Τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο έχουν αποτελέσει αντικείμενο ποινικών ερευνών και αναζητούνται από τις κουβανικές αρχές επειδή συνδέονται με την προώθηση, τον σχεδιασμό, την οργάνωση, τη χρηματοδότηση, την υποστήριξη ή την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων στην εθνική επικράτεια ή σε άλλες χώρες.

Στον κατάλογο υπάρχουν υποθέσεις που αφορούν τρομοκρατικές πράξεις που διαπράχθηκαν τη δεκαετία του 1990 σε ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα της Αβάνας κατά των Γκιγιέρμο Νόβο Σαμπόλι, Πέδρο Ραμόν Κρισπίν Ροντρίγκες    και Χοσέ Φρανσίσκο Ερνάντες Κάλβο.

Ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις αφορούν τη διείσδυση τρομοκρατών από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά μήκος των κουβανικών ακτών για τη διενέργεια τρομοκρατικών πράξεων στην επαρχία Βίγια Κλάρα, καθώς και διάφορα σχέδια για τη διενέργεια επιθέσεων κατά του τότε προέδρου Φιντέλ Κάστρο Ρους σε χώρες όπως το Μεξικό, η Ισπανία, η Ονδούρα, η Κολομβία, η Δομινικανή Δημοκρατία και ο Παναμάς.

Μια άλλη περίπτωση αφορά την υποκίνηση ενεργειών που επηρεάζουν την κοινωνική τάξη της Κούβας και την ομαλή λειτουργία των κοινωνικοοικονομικών οντοτήτων, καθώς και την προώθηση ένοπλης επίθεσης κατά της επικράτειας. Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι οι Αλεξάντερ Οταόλα Κασάλ, Ορλάντο Γκουτιέρες Μπορονάτ και  Ελιεσέρ Άβιλα Σασίγια.

Οι προσπάθειες αυτές της Κούβας είναι σύμφωνες με την απόφαση 1373 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε το 2001, πρόσθεσε ο εισαγγελέας. Το δεσμευτικό αυτό έγγραφο καλεί τα κράτη να ερευνούν, να διώκουν και να τιμωρούν όσους εμπλέκονται σε τέτοια γεγονότα και καλεί επίσης σε διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.
 
Από την πλευρά του, ο συνταγματάρχης  Άλβαρες Βάγιε  επανέλαβε την προθυμία του να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναφορά όλων των ενεργειών που διαπράττουν οι τρομοκράτες που διαμένουν στο βορειοαμερικανικό κράτος. "Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει αμοιβαιότητα στις ανταλλαγές που είχαμε σε αυτά τα επίπεδα με την αμερικανική πλευρά".

"Η χώρα μας έχει διατηρήσει μια διαφανή, σοβαρή, συνεργατική και υπεύθυνη πολιτική στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και θα διατηρήσουμε τη βούληση, μαζί με το λαό, τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Εσωτερικών, να ανακαλύψουμε, να αντιμετωπίσουμε και να εξουδετερώσουμε αυτού του είδους τις δραστηριότητες", κατέληξε.



 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram