Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Αργεντινή: Διαδηλώσεις υπέρ της Κίρτσνερ, μετά την απόπειρα δολοφονίας της

Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες Παρασκευή σε πολλές πόλεις, μετά την απόπειρα δολοφονίας της αντιπροέδρου Κριστίνα Κίρτσνερ.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην Αργεντινή διαδήλωσαν χθες Παρασκευή σε πολλές πόλεις, μετά το σοκ που προκάλεσε στην κοινή γνώμη της χώρας η απόπειρα δολοφονίας την Πέμπτη της αντιπροέδρου Κριστίνα Κίρτσνερ.

«Αρκετά με το μίσος!», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στο Μπουένος Άιρες, στην πιο μαζική διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Αργεντινής εδώ και πολύ καιρό.


Αργεντινή: Άνδρας επιχείρησε να πυροβολήσει εξ επαφής την αντιπρόεδρο Κριστίνα Κίρχνερ


Άνδρας συνελήφθη χθες Πέμπτη το βράδυ στο Μπουένος Άιρες αφού έστρεψε γεμάτο όπλο στην αντιπρόεδρο Κριστίνα Κίρχνερ καθώς επέστρεφε σπίτι της, επεισόδιο που καταδικάστηκε από όλη την πολιτική τάξη της Αργεντινής.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να πουλήσει πετρέλαιο παγκοσμίως

 Πηγή:  Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Έτοιμη να πουλήσει το πετρέλαιό της προς κάθε ενδιαφερόμενο είναι η Βενεζουέλα.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας και Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Χώρου, Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, επιβεβαίωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να διαθέσει πετρέλαιο σε οποιαδήποτε περιοχή ή εταιρεία στον κόσμο που ενδιαφέρεται για το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Ένταση ενόψει του δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα στη Χιλή

Στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, θα κριθεί το αν θα διατηρηθεί ή όχι το σύνταγμα που είχε συνταχθεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια Χιλιανοί καλούνται στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσουν εάν θέλουν να εγκρίνουν το νέο Σύνταγμα, μια ευκαιρία για τον χιλιανό λαό να επιτύχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση και λαϊκή συμμετοχή, ή να διατηρήσουν το σύνταγμα που είχε συνταχθεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Βραζιλία: Ο τελευταίος των Ταναρού είναι νεκρός

 Πηγή:  e-Πρόλογος (e-prologos.gr)

Άνδρας που ζούσε οικειοθελώς σε απομόνωση για σχεδόν τρεις δεκαετίες στο βραζιλιάνικο τμήμα του δάσους του Αμαζονίου και θεωρείτο το τελευταίο μέλος κοινότητας αυτοχθόνων που έχει πια εξαφανιστεί βρέθηκε νεκρός, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο άνδρας, γνωστός απλά ως «ο ινδιάνος Ταναρού», βρέθηκε νεκρός την 23η Αυγούστου σε καλύβα στα εδάφη της φυλής αυτοχθόνων Ταναρού, ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο η FUNAI, η δημόσια υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις υποθέσεις των ιθαγενών στη Βραζιλία.

Βοήθεια από την ΕΕ ζητεί ο Λούλα για τη διάσωση της βιοποικιλότητας του Αμαζονίου

Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Ο Λούλα υποστήριξε ότι η Βραζιλία χρειάζεται συνεργασίες για να αναπτύξει οικονομικά την περιοχή του Αμαζονίου χωρίς να καταστρέψει το τροπικό δάσος.

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας και νυν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του Οκτωβρίου, απευθύνθηκε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει στην ανάπτυξη του οικονομικού δυναμικού της βιοποικιλότητας του Αμαζονίου.


Πέθανε ο Kαμίλο Γκεβάρα Μαρτς , γιός του Τσε


Πέθανε σε ηλικία 60 ετών ο Καμίλο Γκεβάρα Μάρτς, γιος του διάσημου επαναστάτη ηγέτη Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.

Ήταν διευθυντής του "Centro Che", μιας οργάνωσης επιφορτισμένης με τη διάδοση ντοκουμέντων για τον Αργεντινό γιατρό και αντάρτη.

Την είδηση ​​επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ. Ο κουβανός πρόεδρος δημοσίευσε ένα τουιτ εκφράζοντας τη λύπη του για την απώλειά του.

Αϊτή: Επιμένουν οι διαδηλωτές

Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Νέες διαδηλώσεις στο Πορτ ο Πρενς – Ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού

Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν, ξανά χθες Δευτέρα, στους δρόμους της πρωτεύουσας της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, τον οποίο κατηγορούν για το υψηλό κόστος ζωής και την εκτεταμένη βία.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Η Βενεζουέλα καταγράφει την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική

 Πηγή:  Noticias | teleSUR (telesurtv.net)

Η Noτιοαμερικάνικη χώρα παρουσιάζει τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα σταθερής οικονομικής ανάπτυξης με διψήφια ποσοστά, τα υψηλότερα στη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας (BCV), Καλίξτο Ορτέγκα Σάντσες, παρουσίασε την Τρίτη τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022, τα οποία την κατατάσσουν ως τη χώρα με μεγαλύτερη σταθερή ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας προτείνει κατάπαυση του πυρός σε ένοπλες ομάδες

 Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Ο Γκουστάβο Πέτρο πρότεινε πολυμερή κατάπαυση του πυρός σε όλες τις παράνομες ένοπλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα νωρίτερα αυτό το μήνα, πρότεινε το Σάββατο πολυμερή κατάπαυση του πυρός σε όλες τις παράνομες ένοπλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στη χώρα ως μέρος μιας προσπάθειας προώθησης της ειρήνης και τερματισμού δεκαετιών εσωτερικών συγκρούσεων.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Νέα έφεση κατά της έκδοσης Ασάνζ κατέθεσαν οι δικηγόροι του

 Πηγή:  The Press Project

Οι δικηγόροι του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, κατέθεσαν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, την πλήρη στήριξη της στον αγώνα του δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ, η οποία συναντήθηκε με τους δικηγόρους και τη σύζυγο του Τζούλιαν Ασάνζ στη Γενεύη. Η έφεση που άσκησε η πλευρά Ασάνζ ήρθε μετά τη δήλωση στήριξης της Μπασελέ.

Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας κοντά στο σπίτι της αντιπροέδρου της Αργεντινής

 Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Αργεντινή για να υποστηρίξουν την αντιπρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Αργεντινή για να υποστηρίξουν την αντιπρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, η οποία αρνείται τις κατηγορίες για διαφθορά, μεταδίδει το BBC. Συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, γκρεμίζοντας φράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τέσσερις διαδηλωτές συνελήφθησαν, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Ένταξη της Εθνοφρουράς του Μεξικού στον στρατό το Σεπτέμβριο;

 Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ θα υποβάλει σχετικό νομοσχέδιο με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας.

O πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ανακοίνωσε σήμερα πως σκοπεύει να υποβάλει νομοσχέδιο ώστε να μετατρέψει την Εθνοφρουρά της χώρας σε κλάδο του στρατού με στόχο την καταστολή της βίας που τροφοδοτείται από το οργανωμένο έγκλημα.

Αποφυλακίζεται μετά 17 χρόνια ο Περουβιανός επαναστάτης Αντάουρο Ουμάλα - (+videos)

Πηγή: Resumen Latinoamericano

Χαρά στις τάξεις του ethnocacerismo* και του κόμματος Peru Libre για την απελευθέρωση του Περουβιανού επαναστάτη

Ο Αντάουρο Ουμάλα Τάσσο αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε την ποινή του , μειωμένη με σπουδές και εργασία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το INPE (Εθνικό Σωφρονιστικό Ινστιτούτο του Περού) .

Ο Oυμάλα καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκιση για τον θάνατο τεσσάρων αστυνομικών όταν το 2005 ηγήθηκε της ενέργειας γνωστής ως Andahuaylazo . Ο Ουμάλα δήλωνε πάντα αθώος, καθώς υπήρχαν πολλοί μάρτυρες που επιβεβαίωσαν ότι οι νεκροί προκλήθηκαν από «φίλια πυρά». Οι κατηγορίες για τα οποία φυλακίστηκε είναι απλή ανθρωποκτονία, απαγωγή, διακεκριμένες βλάβες και αρπαγή όπλου. Μέχρι σήμερα έχει εκτίσει 17 χρόνια, 7 μήνες και 14 ημέρες.