Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Cubainformación: ΕΝΑΣ ΣΤΟΛΟΣ - ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ; - (video 63 / ελληνικοί υπότιτλοι )

 José Manzaneda, συντονιστής του Cubainformación, Ελληνικοί υπότιτλοι:La Red Solid@ria Griega -  Μια από τις μεγαλύτερες μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο σήμερα, ο οικονομικός αποκλεισμός του κουβανικού λαού από τις ΗΠΑ έχει, σε όχι λίγα ΜΜΕ τους "απαραίτητους συνεργάτες" του (1).

Και όχι μόνο επειδή αποσιωπούν τον αντίκτυπο του αποκλεισμού, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο και την καθημερινή ταλαιπωρία του άμαχου πληθυσμού της Κούβας (2). Όχι μόνο επειδή ορισμένοι αρνούνται ακόμη και την ίδια την ύπαρξη του αποκλεισμού (3). Υπάρχουν μέσα ενημέρωσης που πάνε ένα βήμα παραπέρα: συμμετέχουν ενεργά στο σύστημα πληροφόρησης και κατασκοπείας, ώστε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να το εφαρμόζει πιο αυστηρά (4).

Μετά από ένα δημοσίευμα του Reuters, διαβάσαμε δεκάδες άρθρα σχετικά με έναν υποτιθέμενο "σκοτεινό στόλο" (5) ή "στόλο-φάντασμα" (6) "αόρατων" (7) πετρελαιοφόρων της Βενεζουέλας (8), τα οποία, προκειμένου να αποφύγουν τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, "παραποιούν τα σήματά τους" (8), "πλέουν εκτός ραντάρ" (9) και στέλνουν "ψευδή σήματα θέσης για να συγκαλύψουν τις κινήσεις τους" προς την Κούβα (10).

Το Reuters, παρείχε ακόμη και δορυφορικές φωτογραφίες, με στοιχεία για την ταυτότητα των πλοίων και των ναυτιλιακών εταιρειών, ορισμένα από τα οποία φέρουν σημαία τρίτων χωρών, θέτοντάς τα έτσι στο στόχαστρο των κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Αλλά η μέθοδος των "πλοίων-φαντασμάτων" προς την Κούβα δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο από τη Βενεζουέλα. Χρησιμοποιείται επίσης από τη Ρωσία και το Μεξικό. Το ψηφιακό μέσο ενημέρωσης 14ymedio προειδοποίησε -την κυβέρνηση των ΗΠΑ, φυσικά- για "έναν πετρελαϊκό στολίσκο" που "κατευθύνεται προς την Κούβα με ιταλικό ντίζελ, ρωσικό, βενεζουελάνικο και μεξικανικό αργό πετρέλαιο" (11). Η πηγή του ήταν το πρόγραμμα Latin American Energy Program του Πανεπιστημίου του Τέξας, το οποίο παρακολουθεί συστηματικά την είσοδο πλοίων στην Κούβα (12). Με τέτοια συστήματα παρακολούθησης, για ποιο λόγο χρειάζεται η CIA;

Μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως η Panam Post ήταν ακόμη πιο σαφείς στη συνεργασία τους με την βορειοαμερικανική κυβέρνηση: τα "πλοία-φαντάσματα" - διαβάζουμε - είναι "ένας συνήθης  ελιγμός μεταξύ των ολοκληρωτικών καθεστώτων που έχουν υποστεί κυρώσεις, όπως αυτά της Κούβας και της Βενεζουέλας", τα οποία "κινούνται στη σκιά λόγω των διεθνών κυρώσεων κατά του καστρισμού" (13).  Σημειώστε ότι αναφέρεται σε "διεθνείς κυρώσεις" κατά της Κούβας που δεν υπάρχουν. Πρόκειται για μονομερή μέτρα των ΗΠΑ, τα οποία αναμφίβολα έχουν αντίκτυπο σε τρίτους, αλλά καταδικάζονται ομόφωνα κάθε χρόνο από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας στα Ηνωμένα Έθνη, εκτός από το Ισραήλ (14).

 Ορισμένα από αυτά τα μέσα αναγνώρισαν τη σοβαρότητα της ενεργειακής κατάστασης στην Κούβα, η οποία - διαβάζουμε - "χρειάζεται απεγνωσμένα" καύσιμα (15) και η οποία "δεν μπόρεσε να ανακτήσει (...) την αποθηκευτική της ικανότητα" μετά την "καταστροφική πυρκαγιά" στον "πετρελαϊκό τερματικό σταθμό Matanzas" το 2022 (16).

 Εάν η κατάσταση στην Κούβα είναι τόσο κρίσιμη, ποιος είναι ο λόγος για αυτό το έργο ενημέρωσης της κυβέρνησης που επιβάλλει την οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιορκία που τη γεννά; Αυτή είναι η νέα δημοσιογραφία των δωσίλογων, των μισθοφόρων... και των χαφιέδων.

 

(1)  https://www.cubainformacion.tv/solidaridad/20231120/106240/106240-los-medios-son-los-cooperadores-necesarios-en-el-bloqueo-a-cuba-el-periodista-pascual-serrano-actuo-como-testigo-en-el-tribunal-internacional-de-bruselas-fotos

(2) https://www.cubainformacion.tv/especiales/20240322/108215/108215-bloqueo-contra-cuba-la-ley-del-silencio-italiano-deutsch-ellinika-francais-english

(3) https://panampost.com/gabriela-moreno/2024/06/18/mentira-del-bloqueo-a-cuba/

(4) https://www.cubainformacion.tv/especiales/20200602/86451/86451-gasolina-irani-para-cuba-y-periodismo-de-chivatos-italiano-francais-deutsch-english

(5) https://www.el-carabobeno.com/reuters-pdvsa-recurre-a-flota-oscura-para-suministrar-petroleo-a-cuba/

(6) https://portalportuario.cl/venezuela-recurre-a-flota-fantasma-para-suministrar-petroleo-a-cuba/

(7) https://diariodecuba.com/economia/1719342100_55652.html

(8) https://www.elnacional.com/economia/reuters-pdvsa-recurre-a-flota-oscura-para-suministrar-petroleo-a-cuba/

(9) https://portalportuario.cl/venezuela-recurre-a-flota-fantasma-para-suministrar-petroleo-a-cuba/

(10) https://www.elnacional.com/economia/reuters-pdvsa-recurre-a-flota-oscura-para-suministrar-petroleo-a-cuba/

(11) https://www.14ymedio.com/cuba/flotilla-petrolera-rumbo-cuba-diesel_1_1103777.html

(12) https://diariodecuba.com/economia/1707483706_52746.html

(13) https://panampost.com/oriana-rivas/2024/06/17/mexico-petroleo-cuba-barcos-fantasma/

(14) https://news.un.org/es/story/2023/11/1525342

(15) https://panampost.com/oriana-rivas/2024/06/17/mexico-petroleo-cuba-barcos-fantasma/

(16) https://portalportuario.cl/venezuela-recurre-a-flota-fantasma-para-suministrar-petroleo-a-cuba/

 

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram