Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Το Πουέρτο Ρίκο προκηρύσει δημοψήφισμα για τον τερματισμό του καθεστώτος αποικίας των ΗΠΑ

Πηγή:  venezuela-news.com

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Πέδρο Πιερλουίσι , ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να ψηφιστεί το πολιτικό καθεστώς του σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να "τερματιστεί η αποικία". Η διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου, δηλαδή θα συμπέσει με τις γενικές εκλογές στο νησί.

"Θα κάνουμε δημοψήφισμα για το καθεστώς του Πουέρτο Ρίκο! Υπέγραψα εκτελεστικό διάταγμα και επίσημη διακήρυξη με την οποία καλώ όλους τους ψηφοφόρους του Πουέρτο Ρίκο σε δημοψήφισμα για το καθεστώς την ημέρα των γενικών εκλογών στις 5 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους και ο λαός θα ασκήσει το δικαίωμά του, θα διεκδικήσει τη θέλησή του και θα αποτελέσει μέρος της αποαποικιοποίησης του Πουέρτο Ρίκο", ανέφερε ο πολιτικός στον λογαριασμό του στο Χ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "El Nuevo Día", οι πολίτες μπορούν να αποφασίσουν μεταξύ των επιλογών της ένταξης του Πουέρτο Ρίκο ως άλλη ομοσπονδιακή πολιτεία των ΗΠΑ, της συνέχισης του σημερινού καθεστώτος κοινοπολιτείας ή της ανεξαρτησίας.

Ο Πιερλουίσι ασκεί κριτική στο σύστημα στο οποίο εμπλέκεται το έθνος του, καθώς δεν υπάρχει ισότητα όσον αφορά την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ευημερία, γεγονός που επηρεάζει τη σταθερότητα της χώρας.

"Το πρόβλημα του πολιτικού μας καθεστώτος, το οποίο επηρεάζει τόσο πολύ την οικονομία, την πρόσβαση στις υπηρεσίες και την έλλειψη ίσων δικαιωμάτων του λαού μας, παραμένει άλυτο. Λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, ημερομηνία που τιμά την ημέρα ίδρυσης των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η ελευθερία, η ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινό καλό βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβέρνησής τους, είναι ντροπή να δεχόμαστε ότι οι Αμερικανοί πολίτες που διαμένουν στο Πουέρτο Ρίκο δεν τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης με τους ομοεθνείς τους στις Πολιτείες", πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

 Αποικία των ΗΠΑ από πότε;

Το Πουέρτο Ρίκο τελεί υπό την κηδεμονία της Ουάσινγκτον από το 1898, όταν εισέβαλε σε αυτό στο τέλος του Ισπανοαμερικανικού Πολέμου. Παρόλο που οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο έλαβαν την αμερικανική υπηκοότητα το 1917, παραμένουν σε αποικιακή εκκρεμότητα μέχρι σήμερα, δεδομένης της εξάρτησής τους από τις ΗΠΑ για την οικονομία τους.

Το νησί απαλλάσσεται από τους φόρους εισοδήματος, αλλά πληρώνει κοινωνική ασφάλιση και ασφάλιση υγείας για τους ηλικιωμένους και τοπικούς φόρους. Επιπλέον, λαμβάνει λιγότερη ομοσπονδιακή χρηματοδότηση από ό,τι οι πολιτείες των ΗΠΑ.

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram