Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Σχέδια δολοφονίας του προέδρου Μαδούρο και αποσταθεροποίησης στη Βενεζουέλα

Πηγές: Telesur, albaciudad.org

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Μιγέλ Ροντρίγκες Τόρες, αποκάλυψε την Τετάρτη σε εκπομπή του Telesur στοιχεία για σειρά συναντήσεων και επαφών που πραγματοποίησε η άκρα δεξιά της Βενεζουέλας με παράγοντες του εξωτερικού, με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας. Τα ανατρεπτικά σχέδια που αποκάλυψε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης περιλαμβάνουν τη δολοφονία του εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο και άλλων αριστερών ηγετών, καθώς και δράσεις στο Εκουαδόρ και τη Βολιβία.

Οι συνωμοτικές συναντήσεις ξεκίνησαν πριν τις εκλογές της 14ης Απριλίου στη Βενεζουέλα, κατά κύριολόγο στην Μπογκοτά και το Μαϊάμι. Η πρώτη από αυτές έλαβε χώρα στις 4 Απριλίου και συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας, Άλβαρο Ουρίβε, ο «ντε φάκτο» πρόεδρος της Ονδούρας (μετά την ανατροπή του Μανουέλ Σελάγια), Ρομπέρτο Μιτσελέτι, ένας εκπρόσωπος του αρχιτρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες και κάποιος αξιωματούχος της CIA. Σκοπός της συνάντησης ήταν να ξεκινήσουν επαφές με τα βενεζουελανή δεξιά και να δρομολογηθούν ενέργειες αποσταθεροποίησης, συμπεριλαμβανόμενων βίαιων δράσεων.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Φιντέλ Κάστρο: Η Ιστορία τον δικαίωσε!

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε, πριν απο ένα χρόνο, στις 26 Ιούλη 2012 στο ιστολόγιο Sierra Maestra. Σήμερα, επ' ευκαιρία της 60ης επετείου από την επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα του Σαντιάγκο ντε Κούβα, το αναδημοσιεύουμε με ορισμένες επικαιροποιημένες προσθήκες που έκανε στο κείμενο ο αρθρογράφος. 

Του Νικόλαου Μόττα.

Ήταν 26 Ιουλίου του 1953 όταν μια ομάδα 160 περίπου ανταρτών, υπό την ηγεσία του 26χρονου δικηγόρου Φιντέλ Κάστρο, επιχείρησε ένοπλη επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα, στο Σαντιάγκο ντε Κούβα. Ο σκοπός ήταν να δωθεί ένα πρώτο μήνυμα αντίστασης ενάντια στη δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα. Η επιχείρηση δεν απέβη επιτυχής. Εξηνταένα αντάρτες σκοτώθηκαν ενώ οι υπόλοιποι – του Φιντέλ συμπεριλαμβανομένου – συνελήφθησαν από τις αρχές του καθεστώτος και φυλακίστηκαν. Παρ' όλα αυτά, η 26η Ιουλίου 1953 έμεινε στην κουβανική ιστορία ως η μέρα που δόθηκε το έναυσμα για την επανάσταση που ακολούθησε. Από αυτην την σημαδιακή ημερομηνία πήρε το όνομα του και το Κίνημα της Επανάστασης – το “Κίνημα της 26ης Ιούλη” (Movimiento 26 de Julio) που οδήγησε τον επαναστατικό στρατό του Φιντέλ, του Τσε, του Ραούλ, του Καμίλο και των άλλων μαχητών στο θρίαμβο ενάντια στο διεφθαρμένο, φιλοιμπεριαλιστικό καθεστώς του Μπατίστα.

Η φετινή επέτειος της επίθεσης της 26ης Ιουλίου 1953 δίνει την ευκαιρία ώστε να παρατεθούν ορισμένες σκέψεις, αλλά και στοιχεία, αναφορικά με την Επανάσταση που έλαβε χώρα στο νησί του Χοσέ Μαρτί, ιδιαίτερα στην σημερινή ιστορική συγκυρία και με δεδομένες τις στοχευμένες διαστρεβλώσεις και συκοφαντίες που κατά καιρούς εξαπολύονται ενάντια στην Κούβα και το λαό της.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Νέα πρόστιμα από τις ΗΠΑ σε εταιρίες που συναλλάσσονται με την Κούβα

Πηγή: Cubadebate
Ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών της Κούβας (Γραφείο ΗΠΑ) 
 
Κατά τις τελευταίες εβδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαυξήσει τις ενέργειες οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό την αιχμή του δόρατος, το Γραφείο για τον Έλεγχο Στοιχείων Ενεργητικού στο Εξωτερικό (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών (Treasury Department).

Στις 28 Ιουνίου το εν λόγω γραφείο επέβαλε πρόστιμα σε μια από τις σημαντικότερες τράπεζες της Ιταλίας, την Intesa Sanpaolo S.p.A., υποχρεώνοντάς την να πληρώσει 2.949.030 δολάρια ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το OFAC, το ιταλικό τραπεζικό ίδρυμα διενήργησε 53 συναλλαγές υπέρ της Κούβας ανάμεσα στα έτη 2004 και 2008. Η εξωχώρια εφαρμογή αυτής της κύρωσης δείχνει καθαρά την ξεδιαντροπιά με την οποία οι ΗΠΑ μεταχειρίζονται τους ευρωπαίους συνεταίρους τους και δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για άλλες επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Κούβα.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Συνάντηση Φιντέλ Κάστρο και Νικολάς Μαδούρο στην Αβάνα

Πηγή: Prensa Latina

ΑΒΑΝΑ - “Ιστορική” χαρακτήρισε την συνάντηση του με τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Φιντέλ και Μαδούρο συναντήθηκαν στην Αβάνα στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της 26η Ιούλη στην κουβανική πρωτεύουσα. Όπως μετέδωσε το Cubadebate, κατά την συνάντηση ο Μαδούρο δώρησε στον Φιντέλ έναν ιδιόχειρο πίνακα ζωγραφικής του Ούγκο Τσάβες, από αυτούς που ο εκλιπών ηγέτης της μπολιβαριανής επανάστασης είχε σχεδιάσει στη διάρκεια της νοσηλείας του στην Κούβα. Ο Ν.Μαδούρο παρουσίασε επίσης στον Φιντέλ το βιβλίο του Ιγνάσιο Ραμονέ “Mi Privera Vida” (Η Πρώτη μου ζωή) το οποίο περιλαμβάνει μια μακρά συνέντευξη με τον Τσάβες, από τις πλέον πλήρεις αναφορικά με τη ζωή του ηγέτη.