Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

120 δικαστικές προσφυγές κατά αστυνομικών και στρατιωτικών στη Χιλή


foto FB
Μια έκθεση του Xιλιανού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NHRI) που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ περιλαμβάνει 120 ένδικες προσφυγές κατά αστυνομικών και στρατιωτικών, λόγω στης υπερβολικής καταστολής και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξαν σε όλη τη Χιλή, από τις 17 Οκτωβρίου έως και χθες (28/10). 

Από τις 120 προσφυγές οι 12 αφορούν καταγγελίες για παράνομες κρατήσεις, 5 για ανθρωποκτονίες, 18 για σεξουαλική βία (2 για βιασμό). 76 καταγγελίες αφορούν άλλου είδους βασανιστήρια και 9 άλλες παραβιάσεις του νόμου. Αναφέρονται επίσης, 3.535 συλλήψεις (2.441 άντρες, 593 γυναίκες και 375 παιδιά και έφηβοι). 1.132 τραυματίες νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία (38 από σφαίρες πυροβόλου όπλου, 295 από σκάγια, 24 από πλαστικές σφαίρες , 238 από μη πιστοποιημένο πυροβόλο όπλο). 127 έφεραν τραύματα στα μάτια.

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Βενεζουέλα: Η επίθεση που δεν προβάλλεται στις ειδήσεις

Άρθρο του υπ.εξωτ. της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα Μονσεράτ στην εφημερίδα El País
Πηγή: mppre.gob.ve

Στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, πολλοί είναι οι τίτλοι, οι πληροφορίες και οι μύθοι σχετικά με τη Βενεζουέλα. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, φαίνεται να υπάρχει μια πολύ σαφής δημοσιογραφική εντολή: κάθε μέρα πρέπει να πούμε κάτι για τη Βενεζουέλα, για τον Νικολάς Μαδούρο. 

Στα πιο συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, επιπλέον, η εντολή είναι να είμαστε κακοί, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά βρίσκεται η πληροφορία από την αλήθεια, ανεξάρτητα από τις πηγές της, ή τη διασταύρωση των πληροφοριών. 

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η προεδρία της Ουρουγουάης

Πηγές: Telesur, El País

Εκτός από την Αργεντινή, προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν την προηγούμενη Κυριακή και στην Ουρουγουάη. Το αποτέλεσμα ήταν νίκη του Frente Amplio, με τον υποψήφιό του, τον 62χρονο μηχανικό Ντανιέλ Μαρτίνες να λαμβάνει 39,2%. Μην πετυχαίνοντας ωστόσο απόλυτη πλειοψηφία, θα πρέπει να αναμετρηθεί στις 24 Νοέμβρη ξανά με τον επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος, τον 46χρονο Λουίς Λακάγιε, που έλαβε 28,6%.

Η USAID χρηματοδοτεί τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

Πηγή: mronline.or

Η USAID χρηματοδοτεί τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας στέλνοντας 41,9 εκατομμύρια δολάρια στον Γκουαϊδό  "... ως αμοιβή, για τα μεταφορικά τους, την εκπαίδευση καλής διακυβέρνησης, την προπαγάνδα, τεχνική υποστήριξη διεξαγωγής εκλογών, καθώς και άλλα σχέδια οικοδόμησης της δημοκρατίας".


Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Αλλαγή σελίδας στην Αργεντινή: Μεγάλη νίκη των Φερνάντες

Πηγή: pagina12.com.ar

Μεγάλη νίκη του Αλμπρέρτο Άνχελ Φερνάντες (Frente de Todos) στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή, με 48,1% έναντι 40,4% του απερχόμενου προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι (Juntos para el Cambio). O επικεφαλής του κεντροαριστερού μετώπου, με περονιστικές καταβολές, εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, αφού λαμβάνει ποσοστό άνω του 45% (*) με περισσότερο από 97% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μάκρι, αν και μείωσε την ψαλίδα των 16 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου (49% έναντι 33%) δεν μπόρεσε να "γυρίσει" το αποτέλεσμα, με δεδομένη και την οικονομική και οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, και να αποτρέψει την επιστροφή της Κριστίνα (πρώην πρόεδρος) και Αλμπέρτο Φερνάντες (πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Νέστορ Κίρσνερ). 

Ο Πρόεδρος της Κούβας υποστηρίζει την εκστρατεία για την απελευθέρωση του Λούλα

Πηγή: http://cubasi.cu

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούντες, επανέλαβε σήμερα την υποστήριξή του στην εκστρατεία για την απελευθέρωση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Στις 28 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν στην Κούβα εκδηλώσεις στους χώρους εργασίας και μόρφωσης για την άμεση απελευθέρωση του Λούλα και θα καταδικάσουν αυτό που στην Κούβα αποκαλούν στρατηγική του ιμπεριαλισμού, την δυσφήμιση των προοδευτικών ηγετών, με την συνέργεια της δεξιάς της περιοχής. 

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Ο Νόαμ Τσόμσκι για την κρίση του νεοφιλελευθερισμού στο Εκουαδόρ

Πηγή: pagina12.com.ar

Ο γνωστός γλωσσολόγος, φιλόσοφος και πολιτικός επιστήμονας από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθορίζει τη θέση του απέναντι στην κρίση του Ισημερινού ειδικότερα και του νεοφιλελευθερισμού γενικότερα, μαζί με τον Ισπανό κοινωνιολόγο και οικονομολόγο Μανουέλ Καστέλς, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, και τους Ουρουγουανούς Χόρχε Μαχφούντ, συγγραφέα και εκπαιδευτικό με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, και Εμίλιο Καφάσι, καθηγητή στο Μπουένος Άιρες. 

Πώς είναι εφικτό μια μικρή μειοψηφία του 1% να συνεχίζει, επί δεκαετίες να συγκεντρώνει περισσότερο πλούτο από το υπόλοιπο 99% μιας κοινωνίας; Όσοι το έχουν κάνει το γνωρίζουν καλά: (1) μαζική και πανταχού παρούσα προπαγάνδα, αόρατη αλλά πραγματική, όπως η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και (2) πολιτική, οικονομική και στρατιωτική παρενόχληση οποιασδήποτε άλλης επιλογής να εναντιώνεται στην επίθεση.