Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ο Φιντέλ Κάστρο επίτιμος διδάκτωρ στρατιωτικών επιστημών

Πηγες: Granma, Cubadebate

Ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, έλαβε την Τετάρτη στην Αβάνα τον τίτλο του διδάκτορα "τιμής ένεκεν" Στρατιωτικών Επιστημών, από την Ακαδημία των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων (FAR) "Στρατηγός Μάξιμο Γκόμες".

Ο διευθυντής της στρατιωτικής ακαδημίας, στρατηγός Ρομπέρτο Λεγκρά Σοτολόνγκο, τόνισε στην τελετή την καθοριστική συνεισφορά του Φιντέλ στην λειτουργία της σχολής, στη διαμόρφωση και ανάπτυξη του κουβανικού στρατιωτικού δόγματος και την αφιέρωσή στην "άμυνα του λαού και στους πιο σεμνούς σκοπούς".

Σύμφωνα με την εθνική τηλεόραση, στην απονομή μνημονεύτηκε ο στρατηγικός ρόλος του  επαναστάτη ηγέτη στις διεθνιστικές αποστολές στη Αφρική, κατά της διάρκεια της Κρίσης του Οκτώβρη και στην εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων από μισθοφορικές δυνάμεις. Η απονομή του τίτλου του επίτημου διδάκτορα στο Φιντέλ πραγματοποιήθηκε ως μέρος των δραστηριοτήτων για την 50η επέτειο της στρατιωτικής ακαδημίας FAR Μάξιμο Γκόμες.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

El Caso de Costas Sakkas, en huelga de hambre desde el 4 de junio




Costas Sakkas, un anarquista de 29 años, sigue en huelga de hambre por más de 30 días, desde el 4 de junio. Sakkas fue detenido el 4 de diciembre de 2010 por posesión de armas de fuego y supuesta participación en una organización terrorista desconocida. Él solo admitió la posesión de las armas y sus principios anarquistas.

Sin embargo, 4 meses después, y sin ninguna evidencia más, se acusa por ser miembro de la organización de lucha armada “Sinomosía Pirínon tis Fotiás” – SPF – (Conspiració de Nucleos del Fuego). El mismo Sakkas afirma que es víctima de una maquinacíón por parte del entonces ministro de Justicia, Cristos Papoutsis, con el fin de promocionar un éxito de su gobierno contra el terrorismo.

Poco antes de cumplir 18 meses encarcelado sin juicio – máximo period de prisión preventina según la constitución griega – Sakkas se acusa por 160 ataques con explosivos, por los cuales SPF se ha asumido la responsabilidad. En consecuencia, su periodo de prisión preventiva se extiende hasta los 30 meses.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Διπλωματικό θρίλερ με την προσγείωση του αεροσκάφους του Ε. Μοράλες στην Ευρώπη

Πηγές: Telesur, Cubadebate

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ξέσπασε μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης όταν οι αρχές της Πορτογαλίας και της Γαλλίας αρχικά, και της Ισπανίας και της Ιταλίας στη συνέχεια, δεν επέτρεψαν την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους τύπου Falcon 900 στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, επιστρέφοντας από τη Μόσχα όπου είχε μεταβεί για τη σύνοδο των εξαγωγικών χωρών φυσικού αερίου.

Οι ευρωπαϊκές χώρες επικαλέστηκαν τεχνικούς λόγους για τη μη χορήγηση άδειας διέλευσης και προσγείωσης του αεροσκάφους, αλλά φαίνεται ότι ο πραγματικός λόγος ήταν αίτημα των ΗΠΑ, εξαιτίας της -αστήρικτης- υποψίας ότι με το προεδρικό αεροσκάφος επεδίωκε να φυγαδευτεί ο πρώην μυστικός πράκτορας και νυν συνεργάτης του Wikileaks, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Οδός "Ούγκο Τσάβες" στη Μόσχα


Από την Τρίτη, η Μόσχα έχει επίσημα ένα δρόμο με το όνομα Ούγκο Τσάβες, προς τιμήν του αποθανόντα προέδρου της Βενεζουέλας. Η σχετική εκδήλωση συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα του σημερινού προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία.

Ο δρόμος, ο οποίος αναβαπτίστηκε στη μνήμη του ηγέτη της μπολιβαριανής επανάστασης και που μέχρι σήμερα έφερε το όνομα "πέρασμα 5509", είναι μια οδός 170 μήκους μέτρων που περιβάλλεται από τμήμα ενός πάρκου και μια μικρή πλατεία.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Επιστολή του Φιντέλ Κάστρο στο Ντανιέλ Ορτέγα για την 8η Σύνοδο της Petrocaribe

Πηγή: Cubadebate

Ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης έστειλε την παρακάτω επιστολή στον πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα, με την ευκαιρία της 8ης Συνόδου της Petrocaribe [1] στη Μανάγκουα (28-30 Ιουνίου). Συμμετέχουν 18 χώρες μέλη και επιπλέον η Βολιβία και το Εκουαδόρ, ως προσκεκλημένες.

Αγαπητέ Ντανιέλ,

Με πολλή ικανοποίηση μόλις άκουσα τις εξαιρετικές παρεμβάσεις σου στην 8η Σύνοδο της Petrocaribe. Ήταν πολύ δίκαιο η έδρα αυτής της συνάντησης να οριστεί στη Νικαράγουα, μια χώρα που πέτυχε να απαλλαγεί από το ύπουλο πραξικόπημα της αυτοκρατορίας κάτω από τη διακυβέρνηση ενός από τους πιο αμόρφωτους και κυνικούς υποκριτές [2], επιλεγμένου από την ολιγαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Η Αγκόλα ευχαριστεί την Κούβα για τη συμβολή της στον αγώνα της ανεξαρτησίας


Πηγή: Cubadebate 

Η Αγκόλα εκφράζει την ευγνομωσύνη της για την αλληλέγγυα βοήθεια της Κούβας στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και κατά της ξένης εισβολής, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουάνζα Νόρτε, Ενρίκε Αντρέ Ζούνιορ. 

Σε συνάντηση με την πρέσβειρα της Κούβας στην Αγκόλα, Χισέλα Γκαρσία, ο κυβερνήτης ξεχώρισε επίσης τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και την συνεργασία με την Κούβα σε αυτό το σημαντικό στάδιο ειρήνης και εθνικής ανασυγκρότησης.