Σάββατο 6 Απριλίου 2024

H Κούβα εκφράζει την αλληλεγγύη της στο Μεξικό με αφορμή τα γεγονότα στο Εκουαδόρ

Πηγή:  Resumen Latinoamericano

Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε το Σάββατο την αλληλεγγύη του προς το Μεξικό για την απαράδεκτη παραβίαση της πρεσβείας του στο Κίτο.

Από τον λογαριασμό του στο Χ, ο πρόεδρος επεσήμανε ότι η Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, βασικό στοιχείο του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους.
"Όλη μας η αλληλεγγύη στο Μεξικό, μπροστά στην απαράδεκτη παραβίαση της πρεσβείας του στο Κίτο. Η Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, που αποτελεί ουσιώδες συστατικό του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους".

Επίσης, στο Χ, ο Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια Bruno, υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, καταδίκασε έντονα την εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων του Εκουαδόρ στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε την πράξη αυτή ως κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, του δικαιώματος ασύλου και της κυριαρχίας του Μεξικού.

"Καταδικάζουμε έντονα την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων του Εκουαδόρ στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, του δικαιώματος ασύλου και της κυριαρχίας του Μεξικού".

Μια ομάδα αστυνομικών του Εκουαδόρ εισέβαλε την Παρασκευή στη διπλωματική έδρα του Μεξικού στον Εκουαδόρ και συνέλαβε τον πρώην αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας, ο οποίος βρισκόταν εκεί από τον περασμένο Δεκέμβριο περιμένοντας να διεκπεραιωθεί το αίτημα ασύλου, το οποίο έγινε δεκτό αυτή την Παρασκευή από τη μεξικανική κυβέρνηση.

Οι αστυνομικοί έβαλαν τον Γκλας σε ένα από τα θωρακισμένα οχήματα με τα οποία μπήκαν και βγήκαν από την πρεσβεία, δήλωσε ο Ρομπέρτο Κανσέκο, εκτελών χρέη πρεσβευτή του Μεξικού στο Εκουαδόρ.

Στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέφερε ότι μόλις έμαθε τι συνέβη, έδωσε εντολή στην Αλίσια Μπαρτσένα, υπουργό Εξωτερικών της χώρας των Αζτέκων, να προχωρήσει νομικά και να κηρύξει αμέσως την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση του Εκουαδόρ.

"Μόλις ενημερώθηκα από την Αλίσια Μπάρσενα, την υπουργό Εξωτερικών μας, ότι η αστυνομία του Εκουαδόρ εισήλθε με τη βία στην πρεσβεία μας και συνέλαβε τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας αυτής, ο οποίος ήταν πρόσφυγας και ζητούσε άσυλο λόγω της δίωξης και της παρενόχλησης που αντιμετωπίζει.

"Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας του Μεξικού και, ως εκ τούτου, έδωσα εντολή στην υπουργό Εξωτερικών μας να εκδώσει δήλωση σχετικά με αυτή την αυταρχική πράξη, να προχωρήσει νομικά και να κηρύξει αμέσως την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση του Ισημερινού".

Η Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, η οποία χρονολογείται από τις 18 Απριλίου 1961, αναφέρει στο άρθρο 22 ότι οι διπλωματικές έδρες είναι απαραβίαστες και ότι οι αστυνομικοί από οπουδήποτε και αν βρίσκονται δεν μπορούν να εισέλθουν σε αυτές χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Πηγή:Trabajadores 

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram