Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Ο πρώην δικαστής Μόρο προσάγεται σε δίκη στη Βραζιλία με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Το περιφερειακό εκλογοδικείο της νότιας πολιτείας Παρανά θα αρχίσει σήμερα να δικάζει τον πρώην Βραζιλιάνο δικαστή, υπουργό και γερουσιαστή Σέρχιο Μόρο, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση οικονομικής και εισπρακτικής εξουσίας και για παράνομες εκλογικές δαπάνες.

Ο Μόρο απέκτησε εθνική και διεθνή φήμη ηγούμενος, από τον Μάρτιο του 2014 έως τον Νοέμβριο του 2018, της δίκης σε πρώτο βαθμό των εγκλημάτων που εντοπίστηκαν στη παλαιά δικαστική επιχείρηση Lava Jato.

Χωρίς αποδείξεις, ο πρώην δικαστής καταδίκασε το 2017 τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα σε εννέα χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση για φερόμενη διαφθορά.

Με τις μανούβρες του εμπόδισε επίσης, σε συνεργασία με στρατηγούς και δικαστές, την υποψηφιότητα του πρώην ηγέτη των εργατικών, όταν ήταν φαβορί για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2018, τις οποίες κέρδισε ο ακροδεξιός πολιτικός Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Στη συνέχεια παραιτήθηκε από δικαστής και την ίδια χρονιά διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας από τον Μπολσονάρου.

Αργότερα εγκατέλειψε τη θέση αυτή αφού ο πρώην κυβερνήτης απομάκρυνε τον τότε διευθυντή της ομοσπονδιακής αστυνομίας, τον Μαουρίσιο Βαλέιχο, έναν άνθρωπο που εμπιστευόταν, χωρίς να τον συμβουλευτεί.

Η δίκη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην  έκπτωση από το αξίωμα του, τον γερουσιαστή του κόμματος Ένωση Βραζιλίας (κεντροδεξιά), θα διεξαχθεί σε τρεις συνεδριάσεις, ενώ η ολοκλήρωσή της έχει προγραμματιστεί για τις 8 Απριλίου.

Η διαδικασία, η οποία διεξάγεται με ενιαίο τρόπο από την Εκλογική Δικαιοσύνη, κινήθηκε από το Φιλελεύθερο Κόμμα και την ομοσπονδία που αποτελείται από άλλες πολιτικές οργανώσεις: το Εργατικό, το Πράσινο και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας. Η Εκλογική Εισαγγελία εξέφρασε την υποστήριξή της στην εντολή προσαγωγής.

Τα γεγονότα που επισημαίνουν τα κόμματα λέγεται ότι συνέβησαν κατά την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2022, μια αγωγή στην οποία ο Μόρο εξελέγη γερουσιαστής με περισσότερες από 1,9 εκατομμύρια ψήφους.

Οι νομικές ενέργειες εναντίον του αναλύουν τα έξοδα του βουλευτή σε δύο μέτωπα.

Πρώτον, έθεσε υποψηφιότητα για την Ομοσπονδιακή Γερουσία με την Unione Brasileiro, αφού εγκατέλειψε την προεδρική κούρσα για το κόμμα Podemos.

Με βάση τα σημειώματα που κατέθεσαν τα κόμματα, τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας υπερέβησαν το όριο που είχε θεσπίσει το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE).

Οι νομικοί επισημαίνουν ότι, ανεξάρτητα από την ετυμηγορία, η υπόθεση δεν πρέπει να κλείσει πριν από το 2025, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για έφεση στο TSE.

Ωστόσο, εάν ο βουλευτής καταδικαστεί σε απώλεια της θέσης του, θα πρέπει να προκηρυχθούν συμπληρωματικές εκλογές για την πλήρωση της κενής θέσης της Παρανά στη Γερουσία, αλλά ο πρώην δικαστής μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος για οκτώ χρόνια.

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram