Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Eμπειρογνώμονες του ΟΗΕ χαρακτηρίζουν τον αποκλεισμό της Κούβας παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Πηγή: cubaminrex.cu

Εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ χαρακτηρίζουν τον αποκλεισμό της Κούβας ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κουβανικού λαού.

Η κοινή ανακοίνωση καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, να αναφέρει τα μέτρα που λαμβάνει για να διασφαλίσει ότι το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα του κουβανικού λαού δεν παραβιάζονται πλέον ως αποτέλεσμα των μονομερών κυρώσεων των ΗΠΑ. 

Οι Ειδικοί Εισηγητές του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, το δικαίωμα στην ανάπτυξη, την ακραία φτώχεια και τις αρνητικές επιπτώσεις των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια πρωτοφανή ανακοίνωση, χαρακτήρισαν επίσημα τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κούβας, που επιδεινώθηκε από την ένταξη της χώρας στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις, της αρχής της κυριαρχικής ισότητας των κρατών και της υποχρέωσης επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα.

Αφού τηρήθηκε η προθεσμία των 60 ημερών για την τήρηση του απορρήτου για τέτοιου είδους ανακοινώσεις, δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα η κοινή επιστολή που έστειλαν τον Ιανουάριο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οποία αναφέρουν ότι τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κούβας συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κουβανικού λαού, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός του στη ζωή, στην τροφή, στο υψηλότερο εφικτό επίπεδο υγείας, στο να ζει κανεις χωρίς φτώχεια, χωρίς διακρίσεις, και του δικαιώματος της Κούβας στην ανάπτυξη.

Τονίζουν επίσης τις σοβαρές συνέπειες που προκύπτουν από τον περιορισμό της πρόσβασης της Κούβας στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και της αποκατάστασης και του εκσυγχρονισμού του γεωργικού εξοπλισμού και των υποδομών. 

Ότι η αύξηση του κόστους μεταφοράς των εισαγωγών και η ακύρωση των συμβάσεων θαλάσσιων μεταφορών, λόγω της συνέχισης του αποκλεισμού, έχει εμποδίσει ακόμη και την υλοποίηση των έργων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). 

Η κοινή ανακοίνωση καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, να αναφέρει τα μέτρα που λαμβάνει για να διασφαλίσει ότι το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα του κουβανικού λαού δεν παραβιάζονται πλέον ως αποτέλεσμα των μονομερών κυρώσεων των ΗΠΑ. 

Η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη απαντήσει στις παρεμβάσεις που έλαβε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

(Cubaminrex)

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram