Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Η αστυνομία του Εκουαδόρ εισέβαλε στην πρεσβεία του Μεξικού και συνέλλαβε τον πρώην αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας, το Μεξικό διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Εκουαδόρ

Πηγή:  Sputnik Mundo (sputniknews.lat)

Η Εθνική Αστυνομία του Eκουαδόρ εισήλθε με τη βία στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο για να συλλάβει τον πρώην αντιπρόεδρο του Εκουαδόρ Χόρχε Γκλας (2013-2018), ο οποίος είχε προηγουμένως ζητήσει άσυλο στο Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι ήταν θύμα "πολιτικής δίωξης" από την κυβέρνηση του Ντανιέλ Νομπόα.

Στις 5 Απριλίου, η Προεδρία του Εκουαδόρ επιβεβαίωσε τη σύλληψη του πρώην αξιωματούχου του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, υποστηρίζοντας ότι οι πρεσβείες χρησιμεύουν για την "ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών". Επί ώρες, η πρεσβεία του Μεξικού είχε περικυκλωθεί από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

 "Κανένας εγκληματίας δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτικά διωκόμενος. Ο Χόρχε Γκλας έχει καταδικαστεί με εκτελεστή ποινή και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τις αρμόδιες αρχές" , ανέφερε η προεδρία του Ντανιέλ Νομπόα.

 


 Ο Χόρχε Γκλας έχει ένταλμα σύλληψης στη χώρα του για φερόμενη υπεξαίρεση κονδυλίων για την ανοικοδόμηση δύο σεισμόπληκτων επαρχιών. Ωστόσο, ο πρώην αντιπρόεδρος ζητούσε ήδη πολιτικό άσυλο και βρισκόταν  στην πρεσβεία του Μεξικού.

Το Μεξικό προχωρά σε  διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Εκουαδόρ

Σε απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις σχέσεις της με το Εκουαδόρ λόγω της "κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας του Μεξικού" που αντιπροσωπεύει η έφοδος της αστυνομίας του Εκουαδόρ στο διπλωματικό κτίριο της λατινοαμερικανικής χώρας.

"Έδωσα εντολή στην υπουργό Εξωτερικών μας, Αλίσια Μπάρσενα, να εκδώσει δήλωση σχετικά με αυτή την αυταρχική πράξη, να προχωρήσει νομικά και να κηρύξει αμέσως την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση του Εκουαδόρ", δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ.



 Μια βίαιη επιδρομή 

Μια ομάδα αστυνομικών εισέβαλε με τη βία στην έδρα της μεξικανικής διπλωματίας στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, όπου διέμενε ο πρώην αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας.

Οι πρώτες εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα έδειχναν τις δυνάμεις της τάξης να σπρώχνουν και να ασκούν σωματική βία  στον Ρομπέρτο Κανσέκο, προσωρινό επικεφαλής της μεξικανικής πρεσβείας στο Κίτο, αφού η κυβέρνηση Νομπόα κήρυξε την επίσημη πρέσβειρα, Ρακέλ Σερούρ Σμέκε, "persona non grata" για τις "πολύ ατυχείς δηλώσεις" του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σχετικά με την εκλογική διαδικασία στη νοτιοαμερικανική χώρα πέρυσι.

"Τη νύχτα της Παρασκευής 5 Απριλίου, η Εθνική Αστυνομία εισήλθε στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο με θωρακισμένα αυτοκίνητα. Ο Ρομπέρτο Κανσέκο, υπεύθυνος ως πρεσβευτής του Μεξικού στον Ισημερινό, αντιμετώπισε τους ένστολους και επιβεβαιώνει την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις", ανέφερε το τοπικό κανάλι Ecuavisa. 

Ο Κανσέκο καταδίκασε τις ενέργειες της αστυνομίας του Εκουαδόρ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παραβίαση της μεξικανικής κυριαρχίας. "Με κίνδυνο της ζωής μου, υπερασπίστηκα την τιμή και την κυριαρχία της χώρας μου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει- είναι απίστευτο ότι συνέβη κάτι τέτοιο, πρέπει να το αναφέρω", δήλωσε ο Κανσέκο στα μέσα ενημέρωσης έξω από την πρεσβεία του Μεξικού.

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram