Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Η Νικαράγουα ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Εκουαδόρ

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής καταδίκασε και απέρριψε "αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται από διεφθαρμένους και δουλικούς στην αυτοκρατορία κυβερνήτες".

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας ανακοίνωσε το Σάββατο τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Εκουαδόρ, μετά την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Κίτο (πρωτεύουσα) στην πρεσβεία του Μεξικού, όταν αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν και απήγαγαν τον πρώην αντιπρόεδρο του Ισημερινού Χόρχε Γκλας, ο οποίος είχε πολιτικό άσυλο στη διπλωματική έδρα.

"Αντιμέτωποι με την πρωτοφανή και αποκρουστική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο Κίτο, από δυνάμεις που θα έπρεπε να προστατεύουν την τάξη ,την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών του Εκουαδόρ, εκφράζουμε τη δυναμική, κατηγορηματική και αμετάκλητη καταδίκη , την οποία μετατρέπουμε σε κυρίαρχη απόφασή μας να διακόψουμε κάθε διπλωματική σχέση με την κυβέρνηση του Εκουαδόρ", ανέφερε η χώρα της Κεντρικής Αμερικής σε ανακοίνωσή της.

Δήλωσε επίσης την "απόλυτη απόρριψη και καταδίκη της νεοφασιστικής πολιτικής βαρβαρότητας της κυβέρνησης του Εκουαδόρ, του οποίου ο αξιοθαύμαστος λαός αξίζει, όπως πάντα, όλη τη αγάπη,  υποστήριξη και αλληλεγγύη μας".

 


 Με αυτή την έννοια, καταδίκασε και απέρριψε "αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται από διεφθαρμένους και δουλικούς στην αυτοκρατορία κυβερνήτες ".

Το κείμενο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, η κυβέρνηση της Νικαράγουας είχε αποσύρει τον πρεσβευτή της από το Κίτο (πρωτεύουσα) και μέσω του ανακοινωθέντος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τον Ισημερινό τέθηκε σε ισχύ.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας εξέφρασε την "αλληλεγγύη και τη ενεργή υποστήριξή της, σε κάθε νομική ενέργεια που μπορεί να προκύψει από αυτό, προς τον πρόεδρο και την κυβέρνηση του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ".

Από τον Μάιο του 2020, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ, υπό την τότε προεδρία του Λενίν Μορένο, είχε ανακοινώσει ότι, λόγω οικονομικών μέτρων, δέκα πρεσβευτές θα επέστρεφαν στη χώρα και πέντε πρεσβείες και διπλωματικά γραφεία θα έκλειναν, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας στη Νικαράγουα.


 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram