Η υπουργός της κυβέρνησης του Eκουαδόρ, Μόνικα Παλένσια, δήλωσε σήμερα ότι αναλύουν νομικά μέτρα για να διατηρήσουν την παρουσία του στρατού στους δρόμους και τις φυλακές μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 8 αυτού του μήνα.
Σε συνέντευξη Τύπου αυτή τη Δευτέρα από την πόλη Γκουαγιακίλ, η Παλένσια επεσήμανε ότι η Εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να ανανεώσει για άλλο αυτό το διάταγμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επεβλήθη τον τον περασμένο Ιανουάριο, επειδή αυτό προβλέπει το Σύνταγμα.
Ανακοίνωσε επίσης ότι διερευνούν κάποιον άλλο τρόπο για να κρατήσουν τον στρατό σε κοινές επιχειρήσεις με την Εθνική Αστυνομία και αναφέρθηκε σε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που δεν βλέπει την τρέχουσα κατάσταση στον Εκουαδόρ ως εξαιρετική. Το έγκλημα προχώρησε τόσο πολύ που έγινε φυσιολογικό, είπε η αξιωματούχος, ο οποίος είναι και υπεύθυνη του υπουργείου Εσωτερικών.
Παρά τον αριθμό των βίαιων γεγονότων το Σαββατοκύριακο, στα οποία σκοτώθηκαν τριάντα άτομα, η Παλένσια υπερασπίστηκε τη στρατηγική ασφαλείας της κυβέρνησης.
Κατά τη γνώμη της, η βία και η διαφθορά που έχουν τις ρίζες τους στις κρατικές δομές αντιπροσωπεύουν μια περίπλοκη πρόκληση που απαιτεί συνολική και μακροπρόθεσμη απάντηση.
Ομοίως, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για να ανταποκριθούν σε όλα τα αιτήματα προστασίας» των τοπικών αρχών και είπε ότι η Πολιτεία αναμένει με την αύξηση από αυτή τη Δευτέρα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (IVA ) στο 15% , να εισπράξει πάνω από 900 εκατομμύρια δολάρια.
Η υπουργός παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα τοπικής διακυβέρνησης που επιδιώκει τη βελτίωση των μηχανισμών πρόληψης, ελέγχου και αντίδρασης των πολιτών στο έγκλημα, αν και δεν υποκαθιστά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στόχος είναι η ενίσχυση του έργου του Κράτους στις περιοχές μαζί με πολίτες, κυβερνήτες, νομάρχες, καθώς και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Το νέο κύμα βίας τις τελευταίες ημέρες εξελίσεται ενώ η χώρα προετοιμάζεται για λαϊκή διαβούλευση και δημοψήφισμα στις 21 Απριλίου, όπου οι πολίτες του Εκουαδόρ θα πρέπει να απαντήσουν σε 11 ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την απασχόληση, μια διαδικασία που θεωρείται περιττή και άχρηστη από τους πολιτικούς και κοινωνικούς τομείς. της αντιπολίτευσης. Το Εκουαδόρ θεωρείται η πιο βίαιη χώρα στην περιοχή και κατέγραψε ετήσιο ποσοστό άνω των 40 ανθρωποκτονιών ανά 100.000 κατοίκους στα τέλη του 2023.