Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Βενεζουέλα 28 Ιουλίου, ένα ραντεβού με την ιστορία για να συνεχίσουμε να οικοδομούμε το μέλλον

Πηγή:
Cuatro F / Verónica Díaz
 
"Κύριε πρόεδρε Νικολάς Μαδούρο, κύριε υποψήφιε του PSUV, εναποθέτουμε τη μοίρα της πατρίδας στα χέρια σας και γνωρίζουμε ότι δεν θα απογοητεύσετε ποτέ αυτόν τον λαό, πάντα στο δρόμο του κομαντάντε Τσάβες"  -  Ντιοσντάδο Καμπέγιο

Όπως ήταν προγραμματισμένο, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο Μόρος ολοκλήρωσε τις διατυπώσεις ενώπιον του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (
CNE), εγγράφοντας την υποψηφιότητά του εκπροσωπώντας το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV), για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, αφού προτάθηκε από περισσότερες από 317 συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, όπου η βάση του κόμματος που ίδρυσε ο διοικητής Ούγκο Τσάβες εξέφρασε την υποστήριξή της.

Ο υποψήφιος Μαδούρο παρέδωσε στο CNE, το "Plan de la Patria 2025-2031", ως κυβερνητικό σχέδιο για την περίοδο αυτή. Βασισμένο σε 63.000 προτάσεις που συζητήθηκαν σε συνελεύσεις βάσης, είναι δομημένο σε τρία επίπεδα: το άμεσο  , το οποίο στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού που πλήττεται από τις παράνομες κυρώσεις- το μεσοπρόθεσμο, με στόχο τον καθορισμό προγραμμάτων εργασίας που υπερβαίνουν την τρέχουσα κατάσταση για την επίλυση των προβλημάτων με διαρθρωτικό τρόπο- και το  μακροπρόθεσμο, με στόχο τη μετατροπή της Βενεζουέλας σε δύναμη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

"Πρόκειται για μια  ατζέντα μετασχηματισμού μεθόδων εργασίας για την οικοδόμηση βιώσιμων στρατηγικών υψηλού αντίκτυπου που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις υπέρ των κατοίκων της Βενεζουέλας".

Ευχαρίστησε την υποστήριξη των 10 πολιτικών κομμάτων του "Gran Polo Patriótico Simón Bolívar", του "Voluntariado por Venezuela Movimiento Futuro", καθώς και της νεολαίας και του λαού που πρότειναν το όνομά του ως υποψήφιο πρόεδρο για την περίοδο 2025-2031.

Εφαρμόζοντας τη συμμετοχική δημοκρατία, σχεδόν 5 εκατομμύρια γυναίκες και άντρες εκφράστηκαν μέσα από συνελεύσεις στους δρόμους, κοινοτικές συναντήσεις και από τις "Μονάδες Μάχης Μπολίβαρ Τσάβες" (UBCh) που οργάνωσε το PSUV, για να αποφασίσουν για την προεδρική του υποψηφιότητα.

Ο αρχηγός του κράτους πήγε στο CNE, συνοδευόμενος από την Πρώτη Μαχήτρια, Σίλια Φλόρες, την ανώτατη διοίκηση του PSUV και την ηγεσία του Gran Polo Patriotico και του Movimiento Futuro.

Κατά τη διάρκεια της εγγραφής της υποψηφιότητας,  κατήγγειλε νέα συνωμοτικά σχέδια εναντίον του. "Σήμερα συνελήφθησαν δύο άνδρες με όπλα που προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον μου. Έχουν ήδη δηλώσει ότι ανήκουν στο ακροδεξιό φασιστικό κόμμα Vente Venezuela. Έχουν καταδικαστεί και έχουν ομολογήσει", δήλωσε.

Ο λαός της Βενεζουέλας ασκεί το δημοκρατικό του δικαίωμα, ενώ υπομένει περισσότερα από 930 μονομερή καταναγκαστικά μέτρα (που κατ' ευφημισμόν ονομάζονται κυρώσεις, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους της), αφού έχει οριστεί η Βενεζουέλα ως "ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών", όπως ορίζεται στο διάταγμα που εξέδωσε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στις 9 Μαρτίου 2015.

Τα μεγάλα ονόματα, "αυτό που έχουν είναι προσωπικές φιλοδοξίες, οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να ικανοποιήσουν με κάθε τίμημα, για να παραδώσουν την πατρίδα μας στα νύχια της αμερικανικής αυτοκρατορίας", είπε.  "Αυτοί  είναι η απελπισία, το αποτυχημένο παρελθόν, το τίποτα.   Τα μεγάλα ονόματα και οι μαριονέτες τους δεν σκέφτονται για τον εαυτό τους, δεν ενεργούν για τον εαυτό τους. Είναι εξαρτήματα στο παιχνίδι της βορειοαμερικανικής αυτοκρατορίας για την κατάληψη της Βενεζουέλας. Απέναντι στο τίποτα των μεγάλων ονομάτων, η εθνική αναγέννηση θα επιβληθεί με τις δημιουργικές δυνάμεις ενός γενναίου, ηρωικού, πατριωτικού λαού".

Και επανέλαβε ότι στις 28 Ιουλίου θα γίνουν προεδρικές εκλογές "με ή χωρίς την ταλαίπωρη ηδεξιά, με ή χωρίς τα μεγάλα ονόματα (...) Είναι μια πλήρης δημοκρατία".

"Αυτοί δεν είναι ο λαός (...) Το 2015 είπαν ότι αν ψηφίζονταν, τα μεγάλα ονόματα θα ήταν ήταν τα  τελευταία στην ουρά. Και κέρδισαν και ο λαός έχασε, γιατί όταν αυτοί κερδίζουν, ο λαός χάνει".

"Μόνο εμείς έχουμε ένα σαφές και ευρύ σχέδιο για τη χώρα που ανανεώνεται συνεχώς, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις προτάσεις της Δεξιάς που προσπάθησαν να σταματήσουν την πρόοδο που δικαιούται η Βενεζουέλα (...) Μόνο εμείς χτίζουμε ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες, αλλάζοντας μεθόδους και τύπους, μαζί με το λαό, για να επιτύχουμε τους στόχους της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της παραγωγικής οικονομικής ανάκαμψης, της κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της καλλιέργειας της ταυτότητάς μας και της άνθησης του πολιτισμού. Η αλλαγή και ο μετασχηματισμός ήταν οι μόνιμες δράσεις μας απέναντι σε μια διαλυτική δύναμη που είναι αποφασισμένη εδώ και 25 χρόνια να σταματήσει τον ρου της ιστορίας με βία, ενέδρα και ψέματα".

Το πεπρωμένο της πατρίδας στα χέρια τους

Προκειμένου να εκπληρώσει  τις τυπικές προϋποθέσεις, ο πρώτος αντιπρόεδρος του PSUV  Ντιοσντάδο Καμπέγιο Ροντόν, σύμφωνα με το άρθρο 59 του Οργανικού Νόμου για τις εκλογικές διαδικασίες, υπέβαλε το έντυπο υποψηφιότητας, το οποίο είχε προηγουμένως εκδοθεί από το αυτοματοποιημένο σύστημα της CNE, στο Διοικητικό Συμβούλιο του εκλογικού οργανισμού για την υποβολή της υποψηφιότητας  του υποψηφίου του PSUV.

"Κύριε Πρόεδρε Νικολάς Μαδούρο, κύριε υποψήφιε του PSUV, εναποθέτουμε τη μοίρα της πατρίδας στα χέρια σας και γνωρίζουμε ότι δεν θα απογοητεύσετε ποτέ αυτόν τον λαό, ακολουθώντας πάντα τον δρόμο του κομαντάντε Τσάβες", δήλωσε ο Καμπέγιο.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του PSUV δήλωσε ότι στις 28 Ιουλίου η Βενεζουέλα έχει ένα ραντεβού με την ιστορία για να "συνεχίσει να χτίζει το μέλλον που ανήκει σε όλους μας, χωρίς αποκλεισμούς, με τα ευρύτερα κριτήρια διακυβέρνησης και την εδραίωση της οικονομικής ανάκαμψης, και τώρα πάμε για μια συνολική οικονομική ανάκαμψη που θα φτάσει σε κάθε Βενεζουελάνο".

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram