Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Ο Κουβανός ηθοποιός Jorge Perugorría λαμβάνει το Εθνικό Βραβείο Κινηματογράφου 2024 ~ (+fotos)

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Ο Κουβανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Jorge Perugorría έλαβε σήμερα το Εθνικό Βραβείο Κινηματογράφου 2024 για το εθνικό και διεθνές έργο του, που αναγνωρίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, καθώς και για την υπεράσπιση του κουβανικού πολιτισμού.

Ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ο συγγραφέας, ποιητής, αφηγητής, ερευνητής και εθνολόγος Miguel Barnet εκφώνησε τον εγκωμιαστικό λόγο,  στον οποίο μεταξύ άλλων,  υπογράμμισε τις πολλές δάφνες του σκηνοθέτη σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη.

Στον Perugorría ξεχωρίζει η ανησυχία και η συμβολή του στην ταυτότητά μας, καθώς και το γεγονός ότι είναι ένας αδιαμφισβήτητος προστάτης του πολιτισμού αυτού του νησιού και ένα από τα πιο ορατά πρόσωπα της γενιάς του, ενώ ταυτόχρονα έχει θέσει πρότυπα στην ερμηνεία των πιο διαφορετικών χαρακτήρων που ερμήνευσε μέχρι σήμερα, είπε ο Barnet.




Η ισχυρή αποφασιστικότητά του να προωθήσει και να αναπτύξει την εθνική κινηματογραφία έχει απτή απόδειξη στις μεγάλες του προσπάθειες να διατηρήσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Gibara, το οποίο είναι ήδη ένας εδραιωμένος χώρος, και πιο πρόσφατα να κερδίσει για το sla de la Juventud το Φεστιβάλ Isla Verde, τόνισε.

Ο Κουβανός διανοούμενος δήλωσε ότι ο Perugorría είναι ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης και ενσαρκώνει τις βαθύτερες αξίες της εθνικής ταυτότητας.




Από την πλευρά του, ο τιμώμενος αφιέρωσε το βραβείο στην οικογένειά του, σε όλους τους συναδέλφους του, μεταξύ των οποίων οι Mirta Ibarra, Adela Legrá, Isabel Santos, Luis Alberto García και πολλοί άλλοι με καταξιωμένο έργο, καθώς και σε σκηνοθέτες και τεχνικούς.

Σε πολλούς ανθρώπους των οποίων το έργο και η συμβολή στον κουβανικό κινηματογράφο είναι σημαντική, δήλωσε ο ηθοποιός, ζωγράφος και περιβαλλοντολόγος, ο οποίος με την προώθηση και την αφοσίωσή του στο Φεστιβάλ Isla Verde συμβάλλει επίσης στο περιβάλλον της κοινότητας.
 
 


Ο Perugorría έκλεισε την ομιλία του αφιερώνοντας το βραβείο και έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής στη σύζυγό του, που τον συνόδευσε στην υποκριτική του, στη ζωγραφική του καριέρα και σε όλα τα έργα του.

Στην τελετή απονεμήθηκε επίσης το μετάλλιο Alejo Carpentier σε διακεκριθέντες εργαζόμενους στον τομέα και κινηματογραφιστές για τις σχετικές τους αρετές και τη συμβολή τους στον κουβανικό πολιτισμό.




Σε αυτή την 65η επέτειο του Ινστιτούτου Κινηματογραφικής Τέχνης και Βιομηχανίας της Κούβας, απονεμήθηκε επίσης το αναμνηστικό μετάλλιο της 65ης επετείου του ICAIC σε όσους, σε διάφορους τομείς, αφιέρωσαν μέρος της ζωής τους στην έβδομη τέχνη.

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram