Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Υποστήριξη στο δήμαρχο Ντανιέλ Χάδουε! Όχι "lawfare" στη Χιλή ! ~ Φόρουμ του ΄Σάο Πάολο

Πηγή: Foro de SP (forodesaopaulo.org)

Ο δικαστικός πόλεμος ή "lawfare" είναι μια πρακτική που μαστίζει τα χειραφετητικά σχέδια και θέτει στο επίκεντρο τον μετασχηματισμό του νεοφιλελευθερισμού που εξαθλιώνει και βιάζει τους λαούς.  

Εδώ και χρόνια, οι εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες ελίτ και οι υπερασπιστές των συμφερόντων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου μάχονται κατά των κοινωνικών πολιτικών που αποσκοπούν στην εξάλειψη της φτώχειας και τη μείωση των βαθιών κοινωνικών ανισοτήτων, χρησιμοποιώντας τις εταιρικές τους άμυνες ως πρόσχημα για να επιτεθούν σε έργα και ηγέτες που έχουν εκλεγεί νόμιμα με τη λαϊκή ψήφο.

Έτσι, οι ηττημένοι στις κάλπες επιδιώκουν να επιβάλουν τα συμφέροντά τους έναντι της λαϊκής κυριαρχίας. Ποινικοποιώντας και καταστρέφοντας την πολιτική, καταδικάζοντας πριν από κάθε αμερόληπτο δικαστή μέσω των ηγεμονικών μέσων ενημέρωσης, παραβιάζοντας την αρχή της δίκαιης δίκης και τις συνταγματικές εγγυήσεις των κατηγορουμένων. 

Η μέθοδος είναι παντού η ίδια: ένα πολιτικά εμπλεκόμενο τμήμα του Τύπου δημιουργεί ένα γεγονός και το διαδίδει ευρέως (ένα ψέμα που λέγεται χίλιες φορές καταλήγει να γίνεται "αλήθεια"- βασιζόμενο αποκλειστικά σε αυτή την κατασκευασμένη είδηση, ξεκινάει μια έρευνα με στόχο να στηρίξει την ήδη καθιερωμένη δημοσιογραφική θέση και όχι να εγγυηθεί την αναζήτηση της αλήθειας. Έτσι εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για τον νομικό και πολιτικό θάνατο του αντιπάλου (αφού η φυσική καταστροφή δεν φαίνεται προς το παρόν επαρκής).

Παρακολουιθούμε με ανησυχία τη δημοσιογραφική, δικαστική και πολιτική δίωξη του Ντανιέλ Χάδουε  και κυρίως αυτού που εκπροσωπεί: ένα σχέδιο εκδημοκρατισμού και λαϊκού πρωταγωνισμού που βελτίωσε ουσιαστικά τη ζωή χιλιάδων οικογενειών της Χιλής, δημιουργώντας μια εθνική και διεθνή αναφορά όσον αφορά τις τοπικές κυβερνήσεις. Ως FSP (Φόρουμ Σάο Πάολο) επαναλαμβάνουμε το σημείωμα της ομάδας εργασίας του Φόρουμ της 26ης Απριλίου 2024 σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον δήμαρχο Ντανιέλ Χάδουε   την παραμονή της εμφάνισής του ενώπιον της εισαγγελίας.

Οι υπογράφοντες είναι στενά εξοικειωμένοι με τις υποθέσεις του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, του πρώην προέδρου του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα,  των πρώην προέδρων,       Έβο Μοράλες της Βολιβίας, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κιρσνερ  της Αργεντινής, Μανουέλ Σελάγια της Ονδούρας και του αντιπροέδρου του Εκουαδόρ Χόρχε Γκλας Είναι το ίδιο modus operandi που επεδίωκε και επιδιώκει την απαγόρευσή τους με δικαστικά και δημοσιογραφικά μέσα, επειδή δεν μπορούν να επιτύχουν στη δημοκρατική αρένα, όπου ο λαός (και όχι οι πολυεθνικές εταιρείες) έχει το πάνω χέρι.

Με έκπληξη είδαμε πώς τον απείλησαν προκειμένου να τον εμποδίσουν να φύγει από τη χώρα χωρίς καμία δικαστική απόφαση ή διαδικασία πέρα από όσα αναφέρθηκαν στον ηγεμονικό Τύπο. Όπως επεσήμανε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής, η διαδικασία αυτή είναι αμφισβητήσιμη από νομικής άποψης. Για άλλη μια φορά, εκείνοι που θα έπρεπε να επιδιώκουν με ζήλο την αντικειμενικότητα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις ενέργειές τους είναι η απαγόρευση των ηγετών, χτυπώντας την πόρτα στο πρόσωπο των ήδη αποδυναμωμένων δημοκρατιών μας.

Για να καθαρίσουν το δρόμο από  δημοφιλείς πολιτικούς ηγέτες που αισθάνονται βαθιά άβολα για το status quo είναι η εγγύηση που χρειάζονται οι από πάνω για να εξασφαλίσουν την εκλογή υποψηφίων που υπόκεινται στα συμφέροντα της αγοράς και που αδιαφορούν για τον πληθυσμό, ιδίως για τους φτωχότερους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καλούμε δημόσια ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, τα κοινωνικά κινήματα, τους λαϊκούς ακτιβιστές και όλους τους δημοκράτες στον κόσμο να λάβουν υπ όψη αυτό τον  δημοκρατικό συναγερμό και να αποτρέψουν την απαγόρευση όχι μόνο των πολιτικών ηγετών, αλλά και του κράτους δικαίου.



 

    

  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram