Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Ανακοινώθηκε νέος γύρος συνομιλιών κυβέρνησης-FARC στην Κολομβία

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Το Γραφείο του Επιτρόπου για την Ειρήνη (OCCP) ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο 5ος κύκλος των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους διαφωνούντες των FARC του Κεντρικού Γενικού Επιτελείου (EMC), το μέρος αυτής της ομάδας που εξακολουθεί να διαπραγματεύεται, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Κολομβίας μεταξύ 20 και 26 Ιουνίου.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την επιβεβαίωση της διαίρεσης του EMC σε δύο ομάδες: την πιο πολεμοχαρή, υπό τη διοίκηση του "Iván Mordisco", η οποία εξαπολύει κύμα βίας, ιδίως στην Κάουκα και στο νότιο τμήμα της χώρας, και μια μικρότερη που παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το OCCP, η επιθετική ομάδα έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών στόχων στην περιφέρεια Κάουκα, γι' αυτό και η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τη δεύτερη ομάδα φαίνεται να ξαναρχίζουν και η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ μαζί της.
 


Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης, Καμίλο Γκονζάλες Πόσο , επιβεβαίωσε ότι: "Υπάρχει αντίθεση μεταξύ των όσων συμβαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός, με τους εδαφικούς μετασχηματισμούς ως δέσμευση, με την οικοδόμηση μιας ειρηνευτικής ατζέντας, και των όσων συμβαίνουν στο διαμέρισμα Κάουκα και στο νότο της χώρας με γεγονότα κλιμάκωσης της βίας".

Ο Γκονζάλες κατήγγειλε επίσης τη "φρικτή σφαγή" στο  Σαν Χοσέ ντε λα  Φράγουα  μεταξύ των διαμερισμάτων Κακετά και Πουτουμάγιο, όπου υπήρξε "μια πολύ σοβαρή κατάσταση".  "Αυτό επηρεάζει τον πληθυσμό, δεν πρόκειται για μια απλή κατάσταση μεταξύ παράνομων δυνάμεων που αλληλοσκοτώνονται, δημιουργεί πανικό στον πληθυσμό, επηρεάζει τις κοινότητες", πρόσθεσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής.
  

 

Οι επιθέσεις αυτής της αντιπολιτευόμενης ομάδας εντάθηκαν μετά την αναστολή από την κυβέρνηση της διμερούς εκεχειρίας στα διαμερίσματα Ναρίνιο, Βάλλιε ντε Κάουκα και Κάουκα τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της βίας της ένοπλης ομάδας κατά των ιθαγενών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε απάντηση, ο στρατός αύξησε τις επιθετικές του επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες, αποτελώντας ένα από τα εμπόδια στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του EMC. Ωστόσο, οι διαπραγματευτικές ενέργειες συνεχίστηκαν, διότι "η ειρήνη, παρά τις προκλήσεις αυτές, είναι ένα έργο που δεν μπορεί να αναβληθεί", κατέληξε ο αξιωματούχος.

 

     
  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram