Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο βιβλία έχει εκδώσει η Κούβα

Πηγή: Havana Radio / Cubadebate.cu 
Η Κούβα (μέχρι το 2017) έχει εκδώσει 1 δισεκατομμύριο 107 εκατομμύρια (1.107.000.000) βιβλία από τον θρίαμβο της Επανάστασής της το 1959 , με μέση τιμή 10 κουβανέζικα πέσος (50 σεντς).

Ο πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Βιβλίου (ICL), Χουάν Ροντρίγκες, διευκρίνισε ότι οι εκδόσεις καλύπτουν «ανόμοια θέματα» και δήλωσε ότι η κουβανική έκθεση βιβλίου είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς στη χώρα.

Τον Μάρτιο του 1959, η εκκολαπτόμενη επαναστατική κυβέρνηση ίδρυσε το Εθνικό Τυπογραφείο της Κούβας, το οποίο δημοσίευσε τα εγχειρίδια για τη μαζική εκστρατεία αλφαβητισμού το 1961 και του οποίου το πρώτο κείμενο ήταν ο Δον Κιχώτης, με εικονογραφήσεις των Γκουστάβο Ντορέ και Πάμπλο Πικάσο.

Η Κούβα προσπάθησε να φέρει τον πολιτισμό στον λαό, ο οποίος έλαβε ποιοτικά βιβλία και λογοτεχνία, με την επιμέλεια των σημαντικότερων διανοουμένων της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του συγγραφέα Alejo Carpentier, πρώτου διευθυντή του Εθνικού Τυπογραφείου.


Την ίδια περίοδο στην καπιταλιστική Ελλάδα ο αριθμός των βιβλίων φτάνει μόλις τις 380.000 (2017) (πηγή πληροφορίας:Εθνική Βιβλιοθήκη από Lifo.gr)

       🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram