Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Ο Λούλα ανακαλεί τον πρέσβη της Βραζιλίας στο Ισραήλ

 Πηγή: | Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Η απόφαση δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, μιας και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει χαρακτηριστεί «persona non grata» στο Ισραήλ.

Να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Βραζιλίας στο Ισραήλ αποφάσισε ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα σήμερα, Τετάρτη, εν μέσω έντασης μεταξύ των δύο χωρών, λόγω του αιματηρού πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η απόφαση δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, μιας και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει χαρακτηριστεί «persona non grata» στο Ισραήλ, επειδή το κατηγόρησε για γενοκτονία και συνέκρινε τον πόλεμο στη Γάζα με το Ολοκαύτωμα.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι πόλεμος. Αυτό είναι γενοκτονία» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ντα Σίλβα. «Δεν είναι πόλεμος στρατιωτών εναντίον στρατιωτών. Είναι ένας πόλεμος μεταξύ εκπαιδευμένων στρατιωτών εναντίον γυναικών και παιδιών. Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας κατά του παλαιστινιακού λαού δεν συνέβη σχεδόν σε καμία άλλη στιγμή στην ιστορία, στην πραγματικότητα, συνέβη μόνο μία φορά όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να σκοτώσει τους Εβραίους».

Μετά τις δηλώσεις, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, είχε καλέσει τον πρέσβη Φρεντερίκο Μέγιερ για επίπληξη στο Μουσείο Μνημείου του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ.

«Δεν θα συγχωρήσουμε και δεν θα ξεχάσουμε: Στο όνομά μου και στο όνομα όλων των πολιτών του Ισραήλ, πείτε στον Πρόεδρο Λούλα ότι είναι persona non grata στο Ισραήλ μέχρι να ζητήσει συγγνώμη και να ανακαλέσει τις δηλώσεις του», είχε δηλώσει ο Κατς.


     
  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram