Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Ολοκληρώθηκε η εκλογική καμπάνια στο Μεξικό

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Αυτή η Τετάρτη σηματοδοτεί τη λήξη των προεκλογικών εκστρατειών στο Μεξικό ενόψει των γενικών εκλογών της Κυριακής 2 Ιουνίου, στις οποίες εκατομμύρια πολίτες θα εκλέξουν, μεταξύ άλλων αξιωμάτων, τον νέο πρόεδρο της χώρας για την εξαετή θητεία 2024-2030.

Αυτή την Κυριακή, περισσότεροι από 98 εκατομμύρια Μεξικανοί ψηφοφόροι θα εκλέξουν 20.375 υποψηφίους σε διάφορα ομοσπονδιακά αξιώματα, μεταξύ άλλων την προεδρία, τις 628 έδρες στα δύο Κογκρέσα (500 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 128 στη Γερουσία) και εννέα πολιτειακές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Πόλης του Μεξικού, της πρωτεύουσας της χώρας.

Σύμφωνα με τον εκλογικό κώδικα, η Τετάρτη είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι υποψήφιοι για τα διάφορα αξιώματα μπορούν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία, από την Πέμπτη ισχύει τριήμερη απαγόρευση προεκλογικής δραστηριότητας.   
 
Η υποψήφια πρόεδρος Κλαούντια Σέϊνμπαουμ από τον κυβερνητικό συνασπισμό Sigamos haciendo historia (Ας συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία), -που σχηματίζεται από τα κόμματα Movimiento Regeneración Nacional (Morena / Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης), Κόμμα Εργασίας (PT) και Verde Ecologista de México (PVEM / Πράσινων Οικολόγων του Μεξικού ), θα κλείσει την προεκλογική της εκστρατεία στην Πόλη του Μεξικού.

Η προεκλογική ομάδα της Σέϊνμπαουμ, η οποία προηγείται στην προτίμηση των ψήφων, ανέφερε ότι η υποψήφια για την προεδρία θα εκφωνήσει ομιλία στους οπαδούς της στο Ζόκαλο, στο ιστορικό κέντρο της μεξικανικής πρωτεύουσας.

 

Sigan la cobertura electoral de México con @danieltelesur 👇 pic.twitter.com/NtozX8WGTg


Η υποψήφια πρόεδρος  Σότσιτλ Γκάλβες, της αντιπολιτευτικής συμμαχίας Fuerzas y Corazón por México (Δυνάμεις και καρδιά για το Μεξικό) , που αποτελείται από το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), το Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN) και το Δημοκρατικό Επαναστατικό Κόμμα (PRD), θα κάνει το ίδιο στη βόρεια πόλη Μοντερέυ, πρωτεύουσα της πολιτείας Νουέβο Λεόν.

Ο τρίτος υποψήφιος στην κούρσα για την προεδρία του Μεξικού, ο Χόρχε Άλβαρες Μάινες  του μειονοτικού Κινήματος Πολιτών (MC), κάλεσε τους υποστηρικτές του να ακούσουν την τελική του ομιλία σε ένα αμφιθέατρο στην Πόλη του Μεξικού.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Σεϊνμπάουμ να προηγείται κατά 20 μονάδες στην πρόθεση ψήφου έναντι της πλησιέστερης αντιπάλου της,  Σότσιτλ Γκάλβες . 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που εκπονήθηκε από την εταιρεία Enkoll για την εφημερίδα El País, η Σεϊνμπάουμ έλαβε το 56% της εκλογικής προτίμησης, ενώ η Γκάλβε έχει το 33% της πρόθεσης ψήφου και ο Άλβαρες Μάινες μόλις πάνω από το 10%.

 

     
  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram