Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Δουλεύοντας στο δρόμο στην Ασουνσιόν (Παραγουάη) , σε μια από τις πιο ζεστές πόλεις της Νότιας Αμερικής ~ (+fotos)

Πηγή: elsurti.com  

Οι διανομείς διακινδυνεύουν την υγεία τους κάνοντας παραδόσεις στην Ασουνσιόν, πρωτεύουσα της Παραγουάης , όπου οι θερμικές εστίες πολλαπλασιάζονται με την κατασκευή κτιρίων που δεν είναι φιλικά στο περιβάλλον. Έξω η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει τους 40°C, καθιστώντας οποιαδήποτε εργασία σε εξωτερικούς χώρους απειλή για την ανθρώπινη υγεία στην ευρύτερη περιοχή της Ασουνσιόν. 

Όμως, οι διανομείς (άνδρες και γυναίκες)  δεν έχουν την επιλογή να σταματήσουν. Ο μεγαλύτερος αριθμός παραγγελιών καταγράφεται το μεσημέρι, μια από τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Χρειάζονται αυτό το εισόδημα, το οποίο με λίγη τύχη θα ξεπεράσει τον κατώτατο μισθό, για να τα βγάλουν πέρα. 

Τα σκιερά δέντρα, οι στάσεις ανάπαυσης και οι πλατείες θα μπορούσαν να μετριάσουν τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών, της υπερβολικής ακτινοβολίας και της υγρασίας. Ωστόσο, αυτές οι λύσεις είναι σε ανεπάρκεια στις πόλεις, σε αντίθεση με τις συστάσεις για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήδη συμβαίνουν, όπως οι όλο και συχνότεροι καύσωνες.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών μπορείτε να το δείτε στην παρακάτω σειρά φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες της Elisa Marecos Saldívar και του Sandino Flecha αποτελούν περαιτέρω στοιχεία στην κάλυψη της επίδρασης της θερμότητας στην εργασία. 

Εικονογραφούν τις μαρτυρίες των εργαζομένων στις διανομές, που μιλούν για μια πόλη τόσο αδυσώπητη όσο ο καλοκαιρινός ήλιος και χρησιμεύουν ως καταγγελία. Όπως η κλιματική κρίση έχει τους υπεύθυνους, έτσι και η έλλειψη προσαρμογής των πόλεων μας. Στον ορίζοντα της  Ασουσιόν μπορείτε να δείτε ψηλά κτίρια  των οποίων τα παράθυρα λειτουργούν ως αντανακλαστικοί μεγεθυντικοί φακοί σε λεωφόρους χωρίς σκιά. Μεταξύ 2021 και 2022, ο δήμος της Ασουνσιόν αδειοδότησε κατά μέσο όρο δύο πρατήρια καυσίμων το μήνα. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν περισσότερα βενζινάδικα  από πλατείες.

Οι φωτογραφίες είναι επίσης απόδειξη της ανθεκτικότητας αυτών των εργαζομένων. Εφάρμοσαν από διαίσθηση στην πράξη ενδεδειγμένους τρόπους προστασίας από τον ήλιο, όπως να φορούν ρούχα που καλύπτουν το δέρμα των χεριών τους. Πίνουν νερό που καταφέρνουν να αγοράσουν, ακόμα κι αν δεν είναι σε επαρκή ποσότητα για να αποφύγουν το θερμικό σοκ. Και πέρα ​​από αυτές τις χειρονομίες ατομικής φροντίδας, οργανώνονται συλλογικά. Μέσω του σωματείου που τους συνενώνει, απαιτούν καλύτερη αμοιβή για να εργάζονται λιγότερες ώρες, σημεία ασφάλειας και ενυδάτωσης για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη που έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι φυσιολογική.

Οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας των διανομέων είναι γνωστές, όχι όμως και ο τρόπος με τον οποίο η ζέστη επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητά τους. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, ο αντίκτυπος αυτός θα είναι ίσως η χειρότερη οικονομική συνέπεια της κλιματικής κρίσης.

Πάνω από τους 24°C, η παραγωγικότητα του εργαζομένου αρχίζει να μειώνεται. Πάνω από τους 33 βαθμούς Κελσίου, σε συνήθειςς θέσεις εργασίας, χάνεται το 50% της ικανότητας. Οι εργαζόμενοι στις διανομές αναφέρουν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν γιατί το εισόδημά τους πέφτει.

Οι διανομείς υποφέρουν από υπερβολική εφίδρωση, ζάλη και πονοκεφάλους σε υψηλές θερμοκρασίες, συμπτώματα που προκαλούνται από το θερμικό στρες, όταν το σώμα χάνει την ικανότητά του να αυτορυθμίζεται θερμικά. Μια διανομέας μάλιστα λιποθύμησε πάνω στη μοτοσικλέτα της ενώ οδηγούσε, λόγω της ζέστης. 


Όταν οι κυριότερες πόλεις της Παραγουάης ρωτήθηκαν σχετικά με τα σχέδιά τους για την προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες, μόνο η Uque και η Encarnación απάντησαν ότι διαθέτουν κάποιες διατάξεις. Ο δήμος της Ασουνσιόν δεν απάντησε.

Οι οδηγοί διανομών επισημαίνουν το ιστορικό κέντρο της Ασουνσιόν και τις κεντρικές λεωφόρους ως τις πιο καυτές περιοχές στις διαδρομές τους.

Ένας διανομέας κοιμάται σε μια στάση λεωφορείου στις 10.30 π.μ. Εργάζονται κατά μέσο όρο οκτώ έως 12 ώρες την ημέρα, ακόμη και 14. Διαμαρτύρονται για την έλλειψη χώρου για ξεκούραση και καταφύγιο από τη ζέστη.

Η Beatriz González Miers (40 ετών) εργάζεται ως διανομέας για περισσότερα από δέκα χρόνια. Λέει ότι ο ήλιος επηρεάζει την όρασή της και ότι η ζέστη την κάνει να χάνει τη συγκέντρωσή της κατά την οδήγηση. Αρκετές φορές αναγκάζεται να σταματήσει για να σκουπίσει τον ιδρώτα που θολώνει τα γυαλιά της ώστε να μπορέσει να συνεχίσει.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν μόνο την υγεία. Οι διανομείς διακινδυνεύουν την ασφάλειά τους σε αναζήτηση ανακούφισης. Αρκετοί διανομείς σε αυτή  τη μελέτη παραδέχτηκαν ότι πέρασαν με κόκκινο φανάρι επειδή δεν άντεχαν τη ζέστη.

Ο  δείκτης ΘΥΜΒΑΣ  είναι ένας τρόπος μέτρησης των επιπτώσεων της θερμότητας στην υγεία με δεδομένα σχετικά με την ακτινοβολία, τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ταχύτητα του ανέμου. Μετρήσαμε αυτόν τον δείκτη στη διάρκεια επτά ημέρών σε εθελοντές για τη μελέτη μας διανομείς.  Σε πέντε, διαπιστώσαμε ότι εκτέθηκαν σε υψηλό και ακραίο κίνδυνο θερμότητας.

Η Elisa Barrios (44 ετών) εργάζεται στην πλατφόρμα "Pedidos Ya", μία από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης παραδόσεων στη Λατινική Αμερική. Το γραφείο της Παραγουάης λέει ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις "ζώνες ενυδάτωσης" στις πόλεις.

Οι οδηγοί~διανομείς πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα εργαλεία εργασίας τους. Παρά την ανασφάλεια της εργασίας τους και τη φθορά της δουλειάς τους, δεν έχουν καμία κοινωνική ασφάλιση. Το 55% των ατόμων που σκοτώνονται σε τροχαία δυστυχήματα είναι μοτοσικλετιστές.

Διανομείς κάνουν διάλειμμα και ενυδατώνονται όσο καλύτερα μπορούν μεταξύ των δρομολογίων, με κίνδυνο να χάσουν το εισόδημά τους.

Ο Marcos Maidana (33 ετών) φτιάχνει ένα μανίκι προστασίας από τον ήλιο πριν ξεκινήσει για άλλο ένα δρομολόγιο. Οι διανομείς φροντίζουν τον εαυτό τους όσο καλύτερα μπορούν, αλλά με ελάχιστη εξειδικευμένη καθοδήγηση για τη δουλειά τους.

Στη μελέτη καταγράφηκαν υψηλές τιμές ηλιακής ακτινοβολίας. Για τον περιβαλλόγο φυσιολόγο Ανδρέα Φλουρή, οι τιμές αυτές καθώς και θερμοκρασίες άνω των 37°C εξηγούν αρκετά από τα συμπτώματα που ανέφεραν οι διανομείς. "Φανταστείτε ένα σεσουάρ που φυσάει στο πρόσωπό σας. Δεν θα αισθάνεστε καλά", λέει.
 
 Οι διανομείς είναι μέλη του Συνδικάτου "Sindicato de Trabajadores en Moto y Afine" (SINACTRAM). Η Beatriz González είναι μέλος του συνδικάτου και, μαζί με τους συναδέλφους της, ζητούν στάσεις ανάπαυσης και ενυδάτωσης σε όλη την πόλη.



Φωτορεπορτάζ: Elisa Marecos & Sandino Flecha · Επιμέλεια κειμένων: Jazmín Acuña & Josué Congo · Φτογραφική επιμέλεια: Alejandro Valdez Sanabria

 

     
  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram