Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Eλλάδα, "Είμαστε όλοι Βενεζουέλα", Geraldina Colotti

Grecia. "Todos somos Venezuela" - Resumen    

Η ελληνική μετάφραση του μυθιστορήματος Το Μυστικό, έργο της συγγραφέα αυτού του άρθρου, αποτέλεσε την αφορμή για μια συζήτηση, που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα, "Είμαστε όλοι Βενεζουέλα GR" ( Todos Somos Venezuela GR  , και συντονίστηκε από έναν μεγάλο φίλο της μπολιβαριανής διαδικασίας, τον Βαγγέλη Γονατά, ο οποίος συμμετείχε πολλές φορές ως διεθνής συνοδός σε προηγούμενες εκλογές.   

Το μυθιστόρημα αφηγείται στους νέους τι συνέβη κατά τη διάρκεια του αντάρτικου στην Ιταλία τις δεκαετίες του 1970 και του '80, και συγκρίνει τι συμβαίνει όταν, όπως στην Ιταλία, οι επαναστατικές προσπάθειες δαιμονοποιούνται και δεν επιτρέπεται στους νέους να χρησιμοποιήσουν την ιστορική μνήμη για να χτίσουν μια εναλλακτική λύση στο παρόν, και όταν, αντίθετα, όπως συνέβη στη Βενεζουέλα με τον μπολιβαριανό σοσιαλισμό, αυτή η ιστορική μνήμη ανανεώνεται, με νέες μεθόδους αλλά με τα ίδια ιδανικά, για να χτιστεί ένα νέο μέλλον.

Η Ελλάδα, μια χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1986. Και ήταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που γονάτισαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2015. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κορυφαίο κόμμα της αριστεράς και της χώρας, σε μια Ελλάδα που βρισκόταν στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης που μάστιζε την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Με το αποτέλεσμά του (36,34%) και την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση (149 έδρες στις 300), ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τα καλύτερα ιστορικά αποτελέσματα του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCI) και του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), των δύο κύριων κομμάτων της μεταπολεμικής ριζοσπαστικής αριστεράς στη Δυτική Ευρώπη.

Παρά την ηχηρή νίκη του "Όχι" στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (με το παρατσούκλι τότε "ο Τσάβες των Βαλκανίων") συνθηκολόγησε με τις απαιτήσεις της "τρόικας", της ομάδας λήψης αποφάσεων που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείοτ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αφοσιωμένη στη μελέτη της οικονομικής κατάστασης των χωρών προκειμένου να επιβάλει ένα βίαιο πακέτο λιτότητας με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση, η οποία εξυπηρετεί τη θεραπεία των τραπεζών και όχι των λαών.  Αντιμέτωπος με μια κρίση συγκρίσιμη με τη Μεγάλη Ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1929, το οικονομικό πρόγραμμα του Τσίπρα ήταν μάλλον μετριοπαθές, αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές δεν ήταν διατεθειμένες να το αποδεχτούν ή να το διαπραγματευτούν σοβαρά.

Έκτοτε, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε "εργαστήριο λιτότητας", όπου τόσο η φτώχεια όσο και το δημόσιο χρέος έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και όπου η απουσία επαρκών απαντήσεων στις ανάγκες των απογοητευμένων και εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων έχει ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή του φασισμού και των ακροδεξιών κομμάτων. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα εδραίωσε τη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός της χώρας, αφού κέρδισε πάνω από το 40% των ψήφων. Ο κύριος αντίπαλός του, ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέστη συντριπτική ήττα με ποσοστό λίγο κάτω από 18%.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει, τα αδελφά κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς θα είχαν ένα μοντέλο για να κινητοποιηθούν. Η ήττα του, αντίθετα, ήταν το τέλος της δυνατότητας ενός μοντέλου, και μάλιστα ευνόησε την εμφάνιση ενός αντι-μοντέλου, που είχε ισχυρή επιρροή. Η ελληνική κοινωνία, αποσυντονισμένη μετά τη δυναμική του 2015, απογοητευμένη από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, και κυρίως, κουρασμένη από μια πολύ μακρά οικονομική κρίση, έχει εσωτερικεύσει τους διεθνείς περιορισμούς που κατέστησαν αδύνατη μια εναλλακτική πολιτική. 

Αφού ο Τσίπρας παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος μετά την εκλογική αποτυχία, ο πρώην τραπεζίτης και επιχειρηματίας Στέφανος Κασελάκης εξελέγη νέος αρχηγός. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας, η κυβέρνηση απάντησε με σκληρή καταστολή των φοιτητών που έκαναν κατάληψη του πανεπιστημίου σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Όλα αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση της Αθήνας, η οποία τόνισε τη σημασία της υπεράσπισης του μπολιβαριανού μοντέλου ως συγκεκριμένο παράδειγμα ενότητας, αγώνα, μάχης και νίκης. 

Ένα παράδειγμα, ότι είναι δυνατόν να αντισταθούμε στον εκβιασμό του ιμπεριαλισμού και των μεγάλων διεθνών θεσμών υιοθετώντας, όταν χρειάζεται, μια ευέλικτη στάση σε τακτικό επίπεδο, χωρίς όμως να καταργούμε τις αρχές. Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φρέντι Φερνάντες, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της κομμουνιστικής νεολαίας της Βενεζουέλας, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και των αγωνιστών με ευγένεια και ειλικρίνεια, εξηγώντας γιατί είναι θεμελιώδες, ακόμα και για όσους αγωνίζονται για μια εναλλακτική λύση στην Ευρώπη, να υπερασπιστούν την μπολιβαριανή διαδικασία.

Ο  Φερνάντες εξήγησε λεπτομερώς πώς λειτουργεί η εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα, γιατί έχει θεωρηθεί ασφαλής κατά της νοθείας, καθώς ελέγχεται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά και είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, και γιατί πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή  στα σχέδια μη αναγνώρισης του αποτελέσματος, τα οποία η ακροδεξιά, προστατευόμενη από την Ουάσιγκτον και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ήδη έτοιμα. Σχέδια για να αγνοήσουν τη βούληση του λαού, ο οποίος για άλλη μια φορά ανέδειξε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ως υποψήφιό του.

Πίσω από αυτά τα σχέδια, υπενθύμισε ο πρέσβης, υπάρχουν γιγαντιαία συμφέροντα, κέντρα εξουσίας που καθοδηγούνται από την Ουάσινγκτον, τα οποία περιφρονούν βαθιά τον λαό και τις ιδέες του και είναι πρόθυμα να χρηματοδοτήσουν κάθε "προσωπικότητα", ακόμη και ασαφείς και ακατανόητους όπως ο Χουάν Γκουαϊδό, για να αντιμετωπίσουν τον Μαδούρο. 

Η πολιτική κατά της Κούβας, της Βενεζουέλας ή της Νικαράγουας που οικοδομείται στο Μαϊάμι, πρόσθεσε, είναι μια μεγάλη επιχείρηση, που πλουτίζει αυτούς που την διευθύνουν και τους παρέχει ένα χοντρό πορτοφόλι για να πληρώνουν πολιτικούς, μέσα ενημέρωσης και μισθοφόρους στις διάφορες χώρες. 

Η επαρκής λίπανση των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης εξυπηρετεί έτσι την αποσιώπηση του γεγονότος ότι, ακόμη και στις ΗΠΑ, μεταξύ των δέκα υποψηφίων για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές υπάρχουν και κάποιοι που είναι κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της επίθεσης εναντίον λαών που δεν υποτάσσονται. Και έτσι, είπε ο Φερνάντες, μάθαμε για την ύπαρξη της Τζίλ Στέιν  , υποψήφιας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ με το Κόμμα των Πρασίνων, μόνο όταν συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας φιλοπαλαιστινιακής διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.

 Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο, απέναντι στην  λογοκρισία των αστικών μέσων ενημέρωσης, πρέπει να πολλαπλασιαστεί στα κοινωνικά δίκτυα η υποστήριξη προς τον υποψήφιο του λαού , βάζοντας το hashtag #YoSigoAMaduro.


 

     
  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram