Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Κούβα και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνούν σε κοινές δράσεις έναντι της εξωεδαφικής εφαρμογής του αποκλεισμού των ΗΠΑ

Πηγή: cubaminrex.cu
 
Ο τέταρτος γύρος του διαλόγου μεταξύ της Κούβας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας μεταξύ της Κούβας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Ο Ροντόλφο Μπενίτες Βέρσον, Γενικός Διευθυντής Πολυμερών Υποθέσεων και Διεθνούς Δικαίου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, και ο Πελάγιο Κάστρο Ζουζουάρεκιi, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για την Αμερική της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, προήδρευσαν των αντίστοιχων αντιπροσωπειών.

Οι ανταλλαγές, οι οποίες αποτελούν συνέχεια αυτών  που πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικά τον Μάρτιο του 2021 και πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα σεβασμού και εποικοδομητικής ατμόσφαιρας.

Τα δύο μέρη αντάλλαξαν επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τη ζημία που προκαλεί ο αποκλεισμός των ΗΠΑ, τόσο στον κουβανικό λαό όσο και στους πολίτες και τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα της ΕΕ, λόγω του εξωεδαφικού χαρακτήρα του.

Η εντατικοποίηση αυτής της παράνομης και εγκληματικής πολιτικής αποδεικνύεται από την αυθαίρετη συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο των χωρών που φέρονται ως χορηγοί της τρομοκρατίας, ο οποίος καταρτίζεται μονομερώς από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η κουβανική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ομόφωνη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ του ψηφίσματος που, μετά από πρόταση της Κούβας, υιοθετείται κάθε χρόνο από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, απαιτώντας την άρση του αποκλεισμού.

Οι αντιπροσωπείες συζήτησαν πρακτικές δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία των νόμιμων σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών και μοιράστηκαν την εμπειρία τους με τις δικαστικές διαδικασίες των ΗΠΑ που διεξάγονται βάσει του νόμου Helms-Burton.

Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί τεχνική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών σχετικά με τις εξωεδαφικές επιπτώσεις του νόμου Helms-Burton, ο οποίος κωδικοποιεί τον αποκλεισμό κατά της Κούβας.

Υπήρξε συμφωνία για τη σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής του κανονισμού 2271/96 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος προστατεύει τα κράτη μέλη του από τις εξωεδαφικές επιπτώσεις του προαναφερθέντος αμερικανικού νόμου.

Εκφράστηκε το ενδιαφέρον για τη συνέχιση του κοινού προσδιορισμού μηχανισμών και πλαισίων που συμβάλλουν στην τόνωση του εμπορίου, των επενδύσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Κούβας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προώθηση των ανταλλαγών και την προστασία των νόμιμων συμφερόντων των φορέων και στις δύο πλευρές.

Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση ειδικών ανταλλαγών σχετικά με δράσεις συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κούβας, οι οποίες συμβάλλουν στη διαφοροποίηση και την οικονομική αναβάθμιση και ανάπτυξη της Νήσου.

Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να διατηρήσουν έναν ενεργό διάλογο σχετικά με τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα, μεταξύ άλλων σε πολυμερή φόρουμ, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την κυρίαρχη ισότητα, τη νομιμότητα και τη μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών.

Ως αποτέλεσμα των διαλόγων, επιτεύχθηκαν τέσσερις συμφωνίες, οι οποίες αποτυπώνονται στο παράρτημα του παρόντος δελτίου τύπου.

 
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΔΡΆΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΉΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑΞΎ ΤΗΣ ΚΟΎΒΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΈΝΩΣΗΣ ΩΣ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΌΓΟΥ IV ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΟΜΕΡΉ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΆ ΜΈΤΡΑ.

Βρυξέλλες, Βέλγιο, 26 Απριλίου 2024

1. Διοργάνωση τεχνικής ανταλλαγής μεταξύ εμπειρογνωμόνων των δύο μερών, στο πλαίσιο του τρέχοντος κύκλου εφαρμογής της συμφωνίας πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας, σχετικά με τις εξωεδαφικές επιπτώσεις του λεγόμενου νόμου Helms-Burton.

2. Συνέχιση της από κοινού διερεύνησης πιθανών μηχανισμών και πλαισίων που συμβάλλουν στην ενίσχυση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την τόνωση του εμπορίου, των επενδύσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Κούβας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προώθηση των ανταλλαγών και την προστασία των νόμιμων συμφερόντων των φορέων και στις δύο πλευρές.

3. Να διατηρούν ρευστές ανταλλαγές σε εκείνα τα πολυμερή φόρουμ στα οποία εξετάζονται θέματα που σχετίζονται με τον παρόντα διάλογο, στο βαθμό που είναι αναγκαίο.

4. Διατήρηση ειδικών ανταλλαγών σχετικά με καινοτόμες προσεγγίσεις και δράσεις συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κούβας που μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική διαφοροποίηση και την επικαιροποίηση ως στοιχείο προώθησης της ανάπτυξης της Κούβας.

 

      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram