Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Η αστυνομία καταστέλει αντισιωνιστικές διαδηλώσεις σε πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)  

Η ειδικές μονάδες καταστολής της αστυνομία έκαναν χρήση βίας για να διαλύσουν μια κατασκήνωση για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στο Πανεπιστημίο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) , η οποία διαρκεί εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.

Αστυνομικοί στην Καλιφόρνια, στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, εισέβαλαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό που είχε εγκατασταθεί εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα στην πανεπιστημιούπολη του UCLA, με αποτέλεσμα να συλληφθούν δεκάδες νέοι.

Αν και για λόγους ασφαλείας οι διαδηλωτές είχαν ασφαλίσει περιμετρικά τον καταυλισμό που είχε στηθεί στο Royce Quad με μεταλλικά διαχωριστικά και ξύλινα φύλλα, η αστυνομία τα έσπασε και προσπάθησε να τους διαλύσει για να καταστείλει άλλη μία από τις πολλές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και άλλων χωρών για να καταδικάσουν τη γενοκτονία του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, συνελήφθησαν αρκετά άτομα, αν και ο ακριβής αριθμός δεν διευκρινίστηκε. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την αστυνομία να ρίχνει σφαίρες από καουτσούκ στους νέους, αν και καθηγητές και άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ήταν επίσης εκεί.



Οι παρευρισκόμενοι στην καθιστική διαμαρτυρία κατήγγειλαν τις αρχές για παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης.

Αποφάσισαν να διατηρήσουν την ειρηνική διαμαρτυρία τους παρά το γεγονός ότι, ώρες νωρίτερα, η αστυνομία απείλησε να τους συλλάβει για πράξεις που δεν επιτρέπονται από τους κανονισμούς του UCLA, το συμβούλιο του οποίου κήρυξε τον καταυλισμό παράνομο.


Το βράδυ της Τρίτης όσοι παρέμειναν στο Royce Quad δέχθηκαν επίθεση από φιλοσιωνιστές διαδηλωτές, οι οποίοι τους πέταξαν ξύλα, πέτρες, σπρέι πιπεριού και κροτίδες, ενώ επαναλάμβαναν το αφήγημα ότι οι νέοι που τάσσονται υπέρ  δικαιωμάτων των παλαιστινίων είναι αντισημίτες.

Εκείνη τη νύχτα αναφέρθηκαν είκοσι πέντε φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές  ως τραυματίες. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, δεν έγιναν συλλήψεις μεταξύ των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών. Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν ήταν παρούσα όταν ξέσπασαν τα επεισόδια, ενώ αυξάνονται οι υποψίες ότι  γνώριζε ποιοι ήταν και τους ενθαρρύνει να δρουν ως παραστρατιωτική παράλληλη δύναμη καταστολής.

Αν και η αστυνομία διέλυσε τον καταυλισμό και τις σκηνές τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια ομάδα διαδηλωτών παραμένει ακόμη εκεί, φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και καταδίκης των ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα.

Ζητούν επίσης από τις πανεπιστημιακές αρχές να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις επιχειρηματικές συναλλαγές με τη σιωνιστική οντότητα ή να μην δέχονται χρηματοδότηση από αυτήν.

 

      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram