Οι φοιτητές του UNAM (Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού) κάλεσαν τη μεξικανική κυβέρνηση να αναστείλει τις σχέσεις της με το "Ισραήλ".
Το κύμα των φοιτητικών διαδηλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αυξάνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη και καταδίκης της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεκάδες φοιτητές και φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές στην Πόλη του Μεξικού έστησαν σκηνές μπροστά από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι διαδηλωτές ανάρτησαν παλαιστινιακές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως "Ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη" και "Από το ποτάμι ως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα νικήσει".
Απαίτησαν επίσης να διακόψει το Μεξικό τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το "Ισραήλ".
Οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται στην Ελβετία και τη Γαλλία
Εν τω μεταξύ στην Ελβετία, δεκάδες φιλοπαλαιστινιακοί φοιτητές κατέλαβαν μια αίθουσα διδασκαλίας σε ένα κτίριο του Πανεπιστημίου της Λωζάνης για να απαιτήσουν ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ιδρυμάτων και άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Keystone-ATS.
Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η δράση ακολουθεί το παράδειγμα κινητοποιήσεων σε πανεπιστήμια του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας.
Πρόσθεσαν ότι η δήλωσή τους είναι αυθόρμητη και δεν έχει αρχηγό ή ηγέτη, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες αποκηρύσσουν την αποικιοκρατική γενοκτονία που διαπράττει το ισραηλινό καθεστώς του απαρτχάιντ.
Εν τω μεταξύ, το διάσημο Πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι έκλεισε την κύρια πανεπιστημιούπολη του μετά την κατάληψη πολλών κτιρίων του από φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και την ανθρωπιστική κρίση που προκύπτει για τον παλαιστινιακό πληθυσμό.
Από την πλευρά της, η Επιτροπή Παλαιστίνης στο Sciences Po κάλεσε τη διοίκηση του πανεπιστημίου να καταδικάσει σαφώς τις πρακτικές του "Ισραήλ" και να τερματίσει κάθε συνεργασία με ιδρύματα και φορείς που κατηγορούνται για συμμετοχή στην καταστολή κατά του παλαιστινιακού λαού.
Η ένταση συνεχίζεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, η αστυνομία της Νέας Υόρκης εισήλθε στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κολούμπια για να διαλύσει έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας και να συλλάβει διαδηλωτές που είχαν καταλάβει ένα ακαδημαϊκό κτίριο.
Η διοίκηση του πανεπιστημίου απέκλεισε τους φοιτητές από τις αίθουσες διδασκαλίας και τους απείλησε με αποβολή από τη σχολή αν συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους.
Εν τω μεταξύ, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, οι φοιτητές συνεχίζουν τις δράσεις τους και μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί κανείς και δεν έχει διακοπεί η διδασκαλία.
Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι οι εκδηλώσεις αυτές δεν θα τον κάνουν να αναθεωρήσει την πολιτική του στη Μέση Ανατολή.
Σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν θεώρησε τις ενέργειες αυτές του φοιτητικού κινήματος ως μια δοκιμασία μεταξύ του δικαιώματος της έκφρασης και του κράτους δικαίου και τόνισε "την ανάγκη να τηρηθούν και τα δύο".
Αν και θεώρησε ακατάλληλη την παρέμβαση της Εθνοφρουράς στα αμερικανικά πανεπιστήμια, επέμεινε ότι "δεν υπάρχει χώρος σε πανεπιστημιούπολη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες για αντισημιτισμό ή οποιαδήποτε ρητορική μίσους".
Από την πλευρά της, η βορειοαμερικανική εφημερίδα POLITICO έκανε λόγο για μείζον πρόβλημα που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ για την εκλογική μάχη του Μπάιντεν στην προσπάθειά του να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα.