Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Η εισαγγελία της Χιλής ζητά αναβολή της απαγγελίας κατηγοριών κατά του αρχηγού των Carabineros

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Η εισαγγελία της Χιλής ζήτησε την αναβολή της έρευνας κατά του επικεφαλής των Carabineros, στρατηγού Ρικάρντο Γιάνες, ο οποίος σήμερα βρισκόταν στα πρόθυρα να κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αναταραχών του 2019.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Γιάνες  ετοιμαζόταν να παραιτηθεί από τη θέση του προτού καθίσει στο εδώλιο στις 7 Μαΐου, αλλά η κατάστασή του πήρε άλλη τροπή μετά τη δολοφονία τριών αστυνομικών το Σάββατο, την ίδια ημέρα με μια επέτειο του θεσμού.

Ο στρατηγός κατηγορείται ότι οι παραλήψεις του προκάλεσαν τη διάπραξη εγκλήματων όπως παράνομος εξαναγκασμός που είχε ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό και ανθρωποκτονία στο πλαίσιο των διαδηλώσεων πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ήταν διευθυντής του τμήματος τάξης και ασφάλειας της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας.

Αυτές οι διαδηλώσεις κατά των κοινωνικών ανισοτήτων και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου καταστέλλονταν βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα περίπου 30 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, εκ των οποίων περισσότεροι από 400 με βλάβες στα μάτια.

Μια έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποκάλυψε υπερβολική ή άσκοπη χρήση βίας με αποτέλεσμα τη στέρηση της ζωής, τραυματισμούς, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, σεξουαλική βία και αυθαίρετη κράτηση.

Προκειμένου να αποφύγει τη δίωξη, η υπεράσπιση του Γιάνες  κατέθεσε διάφορες προτάσεις ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Εφετείου, αλλά όλες απορρίφθηκαν.

Ωστόσο, μετά τη δολοφονία τριών καραμπινιέρων αυτό το Σαββατοκύριακο στο δήμο Κανιέτε, στην περιοχή Μπιομπίο, τομείς της αντιπολίτευσης επανέλαβαν το αίτημά τους να παραμείνει ο στρατηγός επικεφαλής της δύναμης, μια απόφαση που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση.

Χθες το βράδυ, στην εκπομπή Tolerancia Cero του CNN Chile, ο εθνικός εισαγγελέας, Άνχελ Βαλένσια, ανακοίνωσε ότι η εισαγγελία κατέθεσε αίτημα αναβολής της προσαγωγής του στρατηγού.

Ο Βαλένσια δεν επιβεβαίωσε ότι η απόφαση οφειλόταν σε πιέσεις της αντιπολίτευσης για αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά μάλλον "σε επανειλημμένα αιτήματα της υπεράσπισης για περισσότερο χρόνο προκειμένου να αναλυθεί το ιστορικό της έρευνας".

Σύμφωνα με μια νέα έκδοση της δημοσκόπησης της Plaza Pública Cadem που δημοσιεύθηκε μετά το έγκλημα κατά των πρακτόρων της αστυνομίας, το 45% πιστεύει ότι ο στρατηγός πρέπει να παραμείνει στη θέση του μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Οκτώβριο, ενώ το 46% τάσσεται υπέρ της παραίτησής του τώρα ή μετά την εξεύρεση των ενόχων για τη δολοφονία.

Σε ένα μήνυμα που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό του στο X, ο δικηγόρος Μαουρίσιο Ντάσα επισήμανε ότι μια επίθεση εναντίον των καραμπινιέρων δεν διαγράφει την προσωπική ποινική ευθύνη που μπορεί να έχει ένα μέλος του θεσμού σε άλλα εγκλήματα.

 

      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram