Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Έναρξη ισχύος της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών Εκουαδόρ - Κίνας

Πηγή: Sputnik Mundo

Η συμφωνία (Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών / ΣΕΣ) , η οποία είχε υπογραφεί τον περασμένο Μάιο από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη 1η Μαΐου.

Η ΣΕΣ είχε περιγραφεί ως "πύλη προς πρωτοφανείς εμπορικές ευκαιρίες" για το νοτιοαμερικανικό κράτος από την κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Νομπόα, ο οποίος είχε επικυρώσει τη συμφωνία στα μέσα Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά την έγκρισή της από την Εθνοσυνέλευση.

Με τον τρόπο αυτό, το Εκουαδόρ γίνεται η πέμπτη χώρα της περιοχής που συνάπτει ΣΕΣ με την Κίνα, μετά τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, το Περού και τη Νικαράγουα.

 


Από το λογαριασμό του στο κοινωνικ'ό δίκτυο X (πρώην Twitter), το Υπουργείο Παραγωγής, Εξωτερικού Εμπορίου, Επενδύσεων και Αλιείας του Εκουαδόρ, επεσήμανε τη σημασία της έναρξης ισχύος του μηχανισμού.

"Τα προϊόντα του Εκουαδόρ θα τεθούν στον ασιατικό γίγαντα", έγραψε η επίσημη υπηρεσία στο κοινωνικό δίκτυο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου, η συμφωνία θα δημιουργήσει "χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας" και "αύξηση κατά 3 έως 4 δισεκατομμύρια δολάρια των μη πετρελαϊκών εξαγωγών του Εκουαδόρ προς την Κίνα τα επόμενα χρόνια".

"Η έναρξη ισχύος του εν λόγω εμπορικού μέσου θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τις εξαγωγές μας. Προνομιακή πρόσβαση σε μια αγορά 1,4 δισεκατομμυρίων καταναλωτών με υψηλή αγοραστική δύναμη, καθώς και άμεση και σταδιακή κατάργηση των δασμών", ανέφεραν.

Το Υπουργείο Παραγωγής, Εξωτερικού Εμπορίου, Επενδύσεων και Αλιείας δήλωσε επίσης ότι η ΣΕΣ θα καταργήσει σταδιακά, σε διάστημα 10 ετών, τους δασμούς για το 99,6% των εξαγωγών του Εκουαδόρ αν και ορισμένες θα έχουν μηδενικούς δασμούς αμέσως.

"Αρκετά προϊόντα του Εκουαδόρ θα πληρώνουν 0% δασμό κατά την είσοδό τους στην Κίνα, όπως η pitahaya, η οποία σήμερα έχει δασμό 20%, το κακάο σε σκόνη 15%, ο τόνος και τα παράγωγά του 5%, τα ψάθινα καπέλα 8%, μεταξύ άλλων. Στην ίδια κατεύθυνση, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για τρόφιμα όπως ο ανανάς, η γκουάβα, η παπάγια, το αβοκάντο, τα βατόμουρα, το μάνγκο, η κινόα, η στέβια, η καρδιά φοίνικα, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα κατεψυγμένα κρέατα, η πιπεριά, η γκουαγιούσα, το γιαούρτι, το βούτυρο, το τυρί και άλλα", ανέφερε το υπουργείο.

Περίπου 4.600 είδη προϊόντων από την Κίνα θα εισέλθουν στον Εκουαδόρ χωρίς να πληρώσουν δασμούς, επειδή θα έχουν άμεση δασμολογική ελάφρυνση, ενώ άλλα θα εισέλθουν αργότερα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Το Υπουργείο Παραγωγής του Εκουαδόρ εξήγησε ότι, μεταξύ των προϊόντων που θα αρχίσουν ήδη να εισάγονται από την Κίνα χωρίς την προηγούμενη φορολογική επιβάρυνση του 30% είναι ηλεκτρικές μοτοσικλέτες, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, σκληροί δίσκοι, λαμπτήρες LED, αξεσουάρ υπολογιστών, ηχεία και αριθμομηχανές.

Θα μπορούν επίσης να εισάγονται από τον ασιατικό γίγαντα χωρίς δασμούς, ιατρικές προμήθειες, εμβόλια, λιπάσματα, περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα, τρακτέρ, σπόροι, ηλεκτρικά φτυάρια, πριόνια, κέικ σόγιας, βιομηχανικοί εκτυπωτές και ραπτομηχανές.

 

      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram