Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Η Κολομβία διακόπτει τις σχέσεις με το Ισραήλ για τη "γενοκτονία" στη Γάζα

Πηγή: latamnews.lat

Η Μπογκοτά διακόπτει στις 2 Μαΐου τις σχέσεις της με το Ισραήλ "επειδή έχει έναν γενοκτόνο πρόεδρο", ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο. Μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Πέτρο έχει επικρίνει σταθερά τις δραστηριότητες του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα.

"Εδώ μπροστά σας, η κυβέρνηση της αλλαγής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει ότι αύριο [2 Μαΐου] οι σχέσεις με το Ισραήλ θα διακοπούν (...) Επειδή έχουμε μια κυβέρνηση, επειδή έχουμε έναν γενοκτόνο πρόεδρο", δήλωσε ο Γκουστάβο Πέτρο, μιλώντας στη λαϊκή κινητοποίηση με αφορμή την 1η Μαΐου στην πλατεία Μπολίβαρ της Μπογκοτά.

Ο πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "σήμερα όλη η ανθρωπότητα στους δρόμους κατά εκατομμύρια συμφωνεί μαζί μας και εμείς συμφωνούμε μαζί της. Δεν μπορεί να είναι έτσι, δεν μπορεί να επιστρέψουν οι εποχές της γενοκτονίας, της εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού μπροστά στα μάτια μας, μπροστά στην παθητικότητά μας", τόνισε ο αρχηγός του κράτους.

Η Μπογκοτά έχει επικρίνει την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα από τότε που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, γεγονός που έχει προκαλέσει διμερείς διπλωματικές τριβές. Τόσο το Ισραήλ όσο και η Κολομβία έχουν προηγουμένως αναστείλει ορισμένες εμπορικές σχέσεις, ιδίως όσον αφορά τις αγορές όπλων και τη στρατιωτική υποστήριξη.

Στις 7 Οκτωβρίου, μια συντονισμένη επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς σε περισσότερες από 20 ισραηλινές κοινότητες είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1.200 νεκρούς, περίπου 5.500 τραυματίες και τη σύλληψη 253 ομήρων, εκ των οποίων περίπου 100 απελευθερώθηκαν αργότερα σε ανταλλαγές κρατουμένων.
 

 

 

      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram