Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Cubainformación: Αποκλεισμός κατά της Κούβας: O νόμος της σιωπής - (video / ελληνικοί υπότιτλοι)

Πηγή: cubainformacion
José Manzaneda, συντονιστής του Cubainformación, Φωτογραφία: Alberto Ortiz, Συγχρονισμός υποτίτλων: Antonio García Moreno, Eλληνικοί υπότιτλοι: La Red Solid@ria Griega


"Διατροφική κρίση, μαζικές διαμαρτυρίες και σεισμός στην κυβέρνηση : “Η Κούβα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού"  (1), "Η κομμουνιστική Κούβα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης" (2), "Μαζικές διαμαρτυρίες για την έλλειψη τροφίμων και τις διακοπές ρεύματος" (3), "Η Κούβα έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ψωμί" (4), "Η πείνα χτυπά ξανά την πόρτα της Κούβας" (5)...   Αυτά είναι τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.

 Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός οικονομολόγος για να γνωρίζει ότι η κύρια αιτία της κρίσης στην Κούβα  είναι ο αποκλεισμός της οικονομίας της από εκείνους που ελέγχουν ή καθορίζουν το εμπόριο, τις πιστώσεις, τις επενδύσεις, τις μεταφορές και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ (6).

Μπορεί να είναι συζητήσιμο αν τα απεγνωσμένα μέτρα της Αβάνας για την ανακούφιση της κατάστασης είναι πολύ ή λίγο επιτυχημένα. Όμως ότι η εξαθλίωση που υφίσταται η χώρα είναι ανάλογη του αριθμού και της σκληρότητας των κυρώσεων που επέβαλε ο Λευκός Οίκος τα τελευταία πέντε χρόνια είναι κάτι αντικειμενικό. Όπως το χιόνι είναι λευκό. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να αναπτύξει με επιτυχία την οικονομία της υπό αυτές τις συνθήκες.

 Τα στοιχεία αυτά  αναγκάζουν την Ουάσινγκτον να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να αποσιωπήσει, να αρνηθεί ή να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της εγκληματικής πολιτικής της στον κουβανικό λαό. Για να καμουφλάρει τον οικονομικό της πόλεμο, διεξάγει έναν έντονο μιντιακό πόλεμο μέσω χρηματοδοτούμενων ΜΜΕ   και συμμαχικών  μέσων ενημέρωσης. Όπως θα δούμε, μοιράζονται ακόμη και το ίδιο προσωπικό.

1. Αποσιώπηση του αποκλεισμού

 Όσον αφορά τις τελευταίες διαδηλώσεις πολιτών στο Σαντιάγο ντε Κούβα, όπου δεν υπήρξε βία ή καταστολή - αντίθετα, οι τοπικές αρχές ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα με διάλογο - ο αριθμός των ειδήσεων που διακινήθηκαν είναι αισχρός, αν τον συγκρίνουμε με την ελάχιστη κάλυψη δραματικών διεθνών γεγονότων, με εκατοντάδες νεκρούς, όπως αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στην Αϊτή.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν ήδη δημοσιευθεί δεκάδες άρθρα για την κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην Κούβα. Αλλά, περιέργως, χωρίς ούτε μία αναφορά, ούτε μία, για την υπ' αριθμόν ένα αιτία της κατάστασης: ούτε αποκλεισμός, ούτε εμπάργκο,ούτε κυρώσεις. Τίποτα. Είναι ο νόμος της σιωπής που επιβάλλεται “με τη δύναμη των όπλων” στις αίθουσες σύνταξης.

 2. Ο αποκλεισμός ως η "επίσημη εκδοχή" της Κούβας

Το πολύ-πολύ να διαβάσουμε σε μέσα ενημέρωσης όπως το BBC ότι "οι κουβανικές αρχές επιμένουν να υποδεικνύουν το μακροχρόνιο οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ" και τους "εχθρούς" ως υπαίτιους της κατάστασης (7).

Δηλαδή, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που αναγνωρίστηκε και καταδικάστηκε 31 φορές από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (με 187 ψήφους. 2 κατά, των ΗΠΑ και του Ισραήλ), για τα μέσα ενημέρωσης είτε δεν υπάρχει είτε είναι απλώς η "επίσημη εκδοχή" της Αβάνας (8).

  3. Το "εμπάργκο", μία ακόμη από τις αιτίες

Μια άλλη τακτική παραπληροφόρησης είναι να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος του οικονομικού πολέμου των ΗΠΑ, εντάσσοντάς τον σε ένα πακέτο πολλών παραγόντων. "Η κατάσταση είναι προϊόν της κακής διαχείρισης της οικονομικής πολιτικής της χώρας", "των υστερήσεων της πανδημίας" και "των αμερικανικών κυρώσεων", λέει το γερμανικό κανάλι Deutsche Welle (9). Το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE αντιστρέφει τη σειρά των παραγόντων, ώστε να μην αλλοιωθεί το προϊόν: "η πανδημία, η αυστηροποίηση των αμερικανικών κυρώσεων και η αποτυχημένη εθνική πολιτική" (10).

Είναι σαφές ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των λαθών της Κούβας, έχουν αντίκτυπο στην κατάσταση, αλλά δεν μπορούν να τεθούν στο ίδιο επίπεδο με τη συνολική περικύκλωση και ασφυξία της κουβανικής οικονομίας. Η Ουάσινγκτον επιδιώκει και εμποδίζει όλες τις πηγές εισοδήματος και εφοδιασμού της χώρας, από τις επενδύσεις μέχρι τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών συμφωνιών και της εισαγωγής πετρελαίου. Αυτό δεν είναι απλώς μια από τις αιτίες, αλλά η ουσιαστική δομική αιτία της κατάστασης, η οποία θα ήταν ριζικά διαφορετική χωρίς τον αποκλεισμό των ΗΠΑ.

4. Ο αποκλεισμός δεν υφίσταται

Αλλά υπάρχουν και αυτοί που αρνούνται ότι το χιόνι είναι λευκό. "Στην Κούβα δεν υπάρχει αποκλεισμός- αυτό που υπάρχει είναι η διαφθορά, η καταστολή και η δικτατορική ανικανότητα", τιτλοφορεί η εφημερίδα El Nacional της Βενεζουέλας (11). "Το επιχείρημα του "αποκλεισμού", εκτός του ότι είναι χιλιοειπωμένο, είναι και ψευδές", διαβάζουμε στην ισπανική εφημερίδα Libertad Digital (12).

 5. Μοναδική πηγή: η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Και όλα έχουν τη λογική τους. Ας δούμε μερικά παραδείγματα από τον ισπανικό Τύπο.

Οι πληροφορίες για την Κούβα στην El País γράφονται από την Carla Gloria Colomé (13), η οποία είναι η ίδια δημοσιογράφος της El Estornudo (14), ενός ψηφιακού μέσου που υποστηρίζεται από κονδύλια της κυβέρνησης των ΗΠΑ (15).

Η κύρια πηγή δεδομένων για την Κούβα για την εφημερίδα El Mundo (16) είναι το Κουβανικό Παρατηρητήριο    Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υποστηρίζεται από τις επιχορηγήσεις του Λευκού Οίκου (17).

Και στην Cadena Ser (18), η κατάσταση στην Κούβα εξιστορείται από δημοσιογράφους της "Diario de Cuba", ενός άλλου ΜΜΕ που χρηματοδοτείται από την Ουάσινγκτον (19).

Η αποσιώπηση, η ελαχιστοποίηση ή η άρνηση του αποκλεισμού της Κούβας είναι διαφορετικές εκδοχές του ίδιου τραγουδιού, που συνθέτει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ερμηνεύεται από διαφορετικές μισθοφορικές φωνές. 


1. https://www.elconfidencial.com/mundo/2024-03-19/cuba-limite-crisis-alimentaria-protestas-masivas-sismos-gobierno_3851070/

2. https://www.infobae.com/america/america-latina/2024/03/19/la-cuba-comunista-esta-al-borde-del-colapso/

3. https://www.telemadrid.es/programas/buenos-dias-madrid/Multitudinarias-protestas-en-Cuba-por-la-falta-de-comida-y-los-apagones-que-sufre-la-isla-2-2652654712--20240318084126.html

4. https://www.lavozdegalicia.es/noticia/internacional/2024/03/18/cuba-queda-luz-pan/0003_202403G18P18993.htm

5. https://www.dw.com/es/el-hambre-golpea-nuevamente-a-la-puerta-de-cuba/a-68390975

6. https://www.cubainformacion.tv/opinion/20210809/92699/92699-sos-bloqueo-cuba-italiano

7. https://www.bbc.com/mundo/articles/c3g03grnrp3o

8. https://news.un.org/es/story/2023/11/1525342

9. https://www.dw.com/es/el-hambre-golpea-nuevamente-a-la-puerta-de-cuba/a-68390975

10. https://efe.com/economia/2024-03-09/apagones-deficit-escasez-e-inflacion-radiografia-a-la-crisis-de-la-economia-de-cuba/----

11. https://www.elnacional.com/opinion/en-cuba-no-existe-el-bloqueo-lo-que-existe-es-corrupcion-represion-e-ineptitud-dictatorial/

12. https://www.libertaddigital.com/internacional/latinoamerica/2024-03-06/cuba-recurre-a-la-onu-ante-la-escasez-extrema-de-leche-para-ninos-en-la-isla-7104580/

13. https://elpais.com/america/2024-03-17/corriente-y-comida-y-patria-y-vida-los-cubanos-vuelven-a-las-calles-en-protesta-por-la-escasez.html

14. https://revistaelestornudo.com/author/carla/

15. https://revistaelestornudo.com/el-estornudo-dinero-periodismo-independiente-cuba/

16. https://www.elmundo.es/internacional/2024/03/18/65f77dfdfc6c83357c8b458f.html

17. https://misiones.cubaminrex.cu/es/articulo/asi-se-mueven-los-millones-para-desestabilizar-cuba

18. https://cadenaser.com/nacional/2024/03/10/los-peores-anos-de-cuba-apagones-hacinamiento-en-las-casas-y-supermercado-vacios-cadena-ser/

19. https://www.resumenlatinoamericano.org/2021/02/04/cuba-usaid-ned-adn-diario-de-cuba-y-mas-el-negocio-de-la-democracia-esta-en-auge/   

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram