Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

CELAC και MERCOSUR συζητούν μέτρα κατά του Εκουαδόρ

Πηγή: Cubadebate

Το μπλοκ "Unión por la Patria" (Ένωση για την Πατρίδα) του Κοινοβουλίου της Mercosur (Κοινή Αγορά του Νότου) ανακοίνωσε   ότι στην επόμενη τακτική συνεδρίαση (29 Απριλίου) θα υποβάλει νομοσχέδιο για την αναστολή του Εκουαδόρ ως συνδεδεμένου κράτους.

"Απορρίπτουμε την παρέμβαση της κυβέρνησης του Εκουαδόρ  στην πρεσβεία του Μεξικού, παραβιάζοντας κατάφωρα το δημόσιο διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία της χώρας αυτής", δήλωσε η Unión por la Patria.

Σύμφωνα με το μπλοκ, το Εκουαδόρ    παραβίασε τη Σύμβαση της Βιέννης, δημιουργώντας κρίση σε ολόκληρη την περιοχή, και τη Σύμβαση για το διπλωματικό άσυλο (που υιοθετήθηκε στο Καράκας το 1954), "απαγάγοντας τον  Χόρχε Γκλάς".

Ο πρόεδρος Νομπόα, δήλωσε η πολιτική ομάδα, είναι υπεύθυνος για αυτή την "εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση".

Η Unión por la Patria καταλήγει στην ανακοίνωσή της καλώντας τις κυβερνήσεις της περιοχής "να απαιτήσουν να διασφαλιστεί η σωματική  ακεραιότητα του πρώην αντιπροέδρου  Χόρχε Γκλάς  και να γίνει σεβαστό το δικαίωμα ασύλου που του έχει παραχωρήσει η μεξικανική κυβέρνηση".
 


Η Σιομάρα Κάστρο   ζητά έκτακτες συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών και της τρόικας CELAC 


Η πρόεδρος της Ονδούρας και προσωρινή πρόεδρος της CELAC (Κοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής ) Σιομάρα Κάστρο , ζήτησε έκτακτες συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών και της τρόικας του οργανισμού.

Η συνεδρίαση της τρόικας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Απριλίου, ενώ η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Απριλίου. Και οι δύο θα πραγματοποιηθούν ουσιαστικά στις 11 π.μ. ώρα Ονδούρας.

Η Κάστρο συγκάλεσε την CΕLAC "με αφορμή την προφανή παραβίαση της Αμερικανικής Σύμβασης για το άσυλο και της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ, με τη βίαιη κατάληψη της πρεσβείας του Μεξικού στο Κίτο".

Θα προγραμματιστεί συνάντηση των προέδρων, ανέφερε η πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια του πρωινού, το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας ανέφερε ότι ζήτησε επίσημα από την Ονδούρα να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση.

 


 Η Νικαράγουα ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Εκουαδόρ  

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας διέκοψε "όλες τις διπλωματικές σχέσεις" με το Εκουαδόρ το Σάββατο μετά την έφοδο της αστυνομίας στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο, μετέδωσε η  εφημερίδα La Jornada.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ορτέγκα ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι  "Μπροστά στην ασυνήθιστη και απωθητική ενέργεια [...] τη σθεναρή, εμφατική και αμετάκλητη αποκήρυξή μας, την οποία μετατρέψαμε σε κυρίαρχη απόφασή μας να διακόψουμε όλες τις διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Εκουαδόρ".


 Ο AMLO εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την αλληλεγγύη των ηγετών και των    οργανώσεων πολιτών

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Aντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ , ευχαρίστησε  από το Χ  για την αλληλεγγύη "των ηγετών και των οργανώσεων πολιτών από διάφορες χώρες και από τη δική μας μετά την επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού στο Εκουαδόρ".

Ο Λόπες Ομπραδόρ  ξεκαθάρισε ότι "σεβόμαστε τον αδελφικό λαό της χώρας αυτής και ζητάμε από τους συμπατριώτες μας να συμπεριφέρονται με μεγάλη σύνεση, ώστε να αποφεύγεται η παρενόχληση και να μην πέφτουν σε οποιαδήποτε πρόκληση".

Διαβεβαίωσε ότι "βρίσκονται σε επιφυλακή" για τους Μεξικανούς διπλωμάτες, οι οποίοι επέδειξαν "αξιοπρέπεια και ευπρέπεια, όπως έδειξε η στάση της Ρακέλ Σερούρ, της πρέσβειράς μας, και του Ρομπέρτο Κανσέκο, επικεφαλής  της πρεσβείας".

Το AMLO δήλωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών Αλίσια Μπάρσενα   "διευθύνει αυτή την οδυνηρή υπόθεση με επαγγελματικό και αποτελεσματικό τρόπο".



     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram