Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Το Μεξικό θα καταγγείλει το Εκουαδόρ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου


Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για να καταγγείλει το Eκουαδόρ , με τον οποίο επιβεβαίωσε την αναστολή των διπλωματικών του σχέσεων, για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Αλίσια Μπαρτσένα, αναφέρθηκε στην έφοδο της αστυνομίας του Εκουαδόρ στην πρεσβεία της χώρας της στο Κίτο ως "κατάφωρη και σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, ιδίως της αρχής του απαραβίαστου των χώρων και του προσωπικού".

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα X, η προεδρία του Εκουαδόρ επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις κ ασφαλείας συνέλαβαν τον πρώην αντιπρόεδρο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Νομπόα, "έχοντας κάνει κατάχρηση των ασυλιών και των προνομίων που παραχωρήθηκαν στη διπλωματική αποστολή που φιλοξενούσε τον Χόρχε Γκλας και έχοντας χορηγήσει διπλωματικό άσυλο κατά παράβαση του συμβατικού νομικού πλαισίου, προχωρήσαμε στη σύλληψή του".

Βίντεο που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν αστυνομικούς να σκαρφαλώνουν σε τοίχους και φράχτες στην πρεσβεία, η οποία φυλασσόταν αυστηρά από τον στρατό από νωρίς το πρωί, σε μια περίοδο έντασης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Αρκετοί χρήστες της πλατφόρμας X σχολίασαν τα όσα συνέβησαν στο Κίτο και χαρακτήρισαν την βίαιη είσοδο της αστυνομίας ως σοβαρή πράξη, παραβίαση του άρθρου 22 της Σύμβασης της Βιέννης.
 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram