Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Η Βενεζουέλα επιβεβαιώνει ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία στη διαφορά με τη Γουιάνα

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

H εκτελεστική αντιπρόεδρος Ντέλσυ Ροντρίγκες επαναβεβαίωσε σήμερα ότι το Διεθνές Δικαστήριο   δεν έχει δικαιοδοσία να επιλύσει τη διαφορά μεταξύ της Βενεζουέλας και της Γουιάνας για την περιοχή Εσεκίμπο.

Σε μήνυμά της που αναρτήθηκε στο κοινωνικό δίκτυο X, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα της "δεν έδωσε ποτέ τη συγκατάθεσή της" στο Διεθνές Δικαστήριο για τη διευθέτηση αυτής της ιστορικής εδαφικής διαφοράς.

Η Ροντρίγκες ταξίδεψε στην Ολλανδία μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Ρευνάλντο Μουνιός, έναν νομικό σύμβουλο και τον πρεσβευτή του Καράκας στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμουέλ Μονκάδα,  για να αποκαλύψουν "την αλήθεια και να υπερασπιστούν την ιστορική μας θέση" σχετικά με την Εσεκίμπα  της Γουιάνας, ανέφερε.


 Η Συμφωνία της Γενεύης του 1966 είναι το "μοναδικό μέσο για την επίλυση αυτής της εδαφικής διαφοράς" που διαρκεί πάνω από 100 χρόνια και "πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτήν και να την υπερασπιστούμε", όπως έκανε ο λαός με το συμβουλευτικό δημοψήφισμα της 3ης Δεκεμβρίου, είπε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, το οποίο προκηρύχθηκε από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο μετά από πρόταση της Εθνοσυνέλευσης.

H  Ροντρίγκες  διαβεβαίωσε ότι έφεραν την αλήθεια και την ιστορική θέση της Βενεζουέλας  "εκπληρώνοντας  την εντολή που μας έδωσε ο λαός" σε εκείνες τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Επιπρόσθετα, είπε, ακολουθώντας τις οδηγίες του προέδρου Νικολάς Μαδούρο,  "υπερασπιζόμενος πάντα τη Βενεζουέλα" και θέτοντας τα συμφέροντα της Δημοκρατίας πάνω από οτιδήποτε άλλο. 

Επεσήμανε επίσης, ότι ήρθαν για να παρουσιάσουν την αλήθεια για τη Βενεζουέλα, τα αναφαίρετα δικαιώματά της και να πουν ότι "ούτε η ExxonMobil, ούτε η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ, ούτε η CIA", ούτε η "κυβέρνηση μαριονέτα της Γουιάνας", θα μπορέσουν να νικήσουν τον λαό της Βενεζουέλας.

"Είμαστε ήδη προετοιμασμένοι, έτοιμοι να καταστρέψουμε όλα τα ψέματα της Γουιάνας, η οποία ποτέ δεν είχε και ποτέ δεν θα έχει τίτλο στο έδαφός μας Guayana Esequiba", τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Εξωτερικού Εμπορίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δημοσίευσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης τον Οργανικό Νόμο για την Άμυνα της Guayana Esequiba, ο οποίος θα εγγυάται την κυριαρχία του εδάφους αυτού.

 Ο αρχηγός του κράτους προχώρησε στην υπογραφή του νομικού αυτού εγγράφου με πράξη πρωτοκόλλου και διαβεβαίωσε ότι η απόφαση του δημοψηφίσματος της 3ης Δεκεμβρίου 2023 θα τηρηθεί "σε όλα τα μέρη της για την υπεράσπιση της Βενεζουέλας στη διεθνή σκηνή".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας απέρριψε επίσης σθεναρά ένα επίσημο σημείωμα του ομολόγου του από τη Γουιάνα, το οποίο ανέφερε ότι "δεν θα ανεχθεί την προσάρτηση ή την κατοχή" οποιουδήποτε τμήματος του κυρίαρχου εδάφους της.

Η Γουιάνα θεώρησε ότι ο νόμος που εξέδωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αποτελεί "κατάφωρη παραβίαση" των πιο θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου.

Σημείωσε ότι η  Γουιάνα  πάντοτε σεβόταν "τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το κράτος δικαίου και την ειρηνική επίλυση των διαφορών".


 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram