Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Συνελήφθη για υπόθεση διαφθοράς ο πρώην υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας Ταρέκ Ελ Αισάμι

Πηγή: Resumen Latinoamericano

Η Βενεζουέλα καταφέρνει ισχυρό πλήγμα στη διαφθορά με τη σύλληψη του πρώην υπουργού πετρελαίου Ταρέκ Ελ Αϊσάμι και του "μπροστινού του"  Σμάρκ Λόπες,  προέδρου της τράπεζας  Bancamiga.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Ταρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ , ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύλληψη του πρώην υπουργού πετρελαίου Ταρέλ Ελ Αισάμι την εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς στον πετρελαϊκό τομέα, η τύχη του οποίου ήταν άγνωστη εδώ και ένα χρόνο, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του για να συνεργαστεί στις έρευνες.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο εισαγγελέας παρουσίασε τη δεύτερη φάση των ερευνών για την υπόθεση Pdvsa Cripto σε μια μακρά αλυσίδα στοιχείων και προσώπων που εμπλέκονται (συμπεριλαμβανομένων πρακτόρων από την Ουάσινγκτον και το Μαϊάμι) σε αυτό το δίκτυο διαφθοράς, το σχέδιο του οποίου ήταν να κατεδαφίσει την οικονομία της Βενεζουέλας.

Ο Σάαμπ υπογράμμισε την τεράστια ζημία που επεδίωκε αυτή η συνωμοσία κατά της οικονομίας της Βενεζουέλας, η οποία θα είχε σοβαρές συνέπειες, λαμβάνοντας υπόψη τα εκατοντάδες μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που διατηρούν οι  ΗΠΑ κατά της νοτιοαμερικανικής χώρας.

Εκτός από τον Ελ Αισάμι, συνελήφθη επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Ανάπτυξης (Fonden) Σιμόν Αλεχάντρο Ζέρπα,  μετά από "πρόσφατες καταθέσεις τουλάχιστον πέντε μαρτύρων", οι οποίοι ρωτήθηκαν από υπαλλήλους της Εισαγγελίας.

Επίσης, ο φερόμενος ως επιχειρηματίας Σάμαρκ Λόπες Μπέγιο, ο οποίος ενεργούσε μέσω μιας ψηφιακής τράπεζας, ως οικονομικός χειριστής της ομάδας αυτής,προς διευκόλυνση του ψηφιακού χρήματος και των μετρητών για τη λειτουργία της μαφίας.


Φωτογραφίες του πρώην υπουργού πετρελαίου και   πρώην προέδρου της Pdvsa, με χειροπέδες και φρουρούμενο από υπαλλήλους ασφαλείας, έδειξε ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας σε μια υπόθεση που δείχνει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Επισήμανε ότι τα αδικήματα για τα οποία θα κατηγορηθεί τις επόμενες ώρες είναι: εσχάτη προδοσία, ιδιοποίηση ή εκpoñihsh δημόσιας περιουσίας, δημιουργία και αξιοποίηση σχέσεων επιρροής, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και σύσταση συμμορίας.

Τόνισε ότι μετά τις έρευνες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό του ότι οι πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συνδέονταν με την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον, με στόχο να καταστρέψουν την οικονομία της χώρας και να την βλάψουν σοβαρά.

"Καταφέραμε να εντοπίσουμε και να εξαρθρώσουμε ένα δίκτυο αξιωματούχων που χρησιμοποιούσαν τις θέσεις τους για να διεξάγουν παράνομες πετρελαϊκές εργασίες", δήλωσε, επισημαίνοντας ότι στόχος ήταν να προκληθεί αύξηση της αξίας του παράλληλου (παράνομα διακινουμενου) δολαρίου.

Προηγουμένως, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι έχουμε αρμοδιότητα, εν μέσω έρευνας, να λαμβάνουμε πληροφορίες. Σχετικά με αυτό το θέμα, από το 2017,  ξεκινήσαμε τη σταυροφορία κατά της διαφθοράς.

Μεταξύ των πρώτων συλληφθέντων ήταν: ο  Αντόνιο Πέρες Σουάρες,  , αντιπρόεδρος Εμπορίου και Προμηθειών της PDVSA, ο Χοσελίτ Ραμίρες Καμάτσο,  , Εθνικός Επιθεωρητής Κρυπτογραφικών Στοιχείων και ο Ούγμπελ Ρόα,  πρώην βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης, εξήγησε.

Όσον αφορά την αρχή της συνεργασίας μεταξύ των εξουσιών, "θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για την άνευ όρων υποστήριξή του. Αν καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και έχουμε αποτελέσματα, αναπτύσσεται η δικαιοσύνη, η ειρήνη και η σταθερότητα", κατέληξε.

Ανέφερε επίσης λεπτομερώς ότι πρόκειται για τη δεύτερη φάση μιας επιχείρησης κατά της διαφθοράς που σχετίζεται με ένα σύστημα στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, μια έρευνα που "παραμένει ανοιχτή", για την οποία έχουν συλληφθεί περισσότερα από πενήντα άτομα - σε όλους απαγγέλθηκαν κατηγορίες - και δεν αποκλείεται να υπάρξουν "νέες συλλήψεις".

Μέσω αυτής της επιχείρησης, δήλωσε ο εισαγγελέας, "κατέστη δυνατό να εντοπιστεί και να εξαρθρωθεί ένα δίκτυο αξιωματούχων", οι οποίοι "χρησιμοποίησαν τη θέση τους για να πραγματοποιήσουν παράνομες πετρελαϊκές επιχειρήσεις" μέσω "της διανομής φορτίων αργού πετρελαίου στην Εθνική Εποπτεία Κρυπτογράφησης και σε ιδιώτες, χωρίς κανένα διοικητικό έλεγχο ή εγγυήσεις, κατά παράβαση των κανονισμών προμηθειών" της PDVSA.

Επισήμανε ότι, μόλις "αυτό το παράνομα εκχωρηθέν αργό πετρέλαιο διατέθηκε στην αγορά, δεν έγιναν οι αντίστοιχες πληρωμές" προς την κρατική εταιρεία πετρελαίου.

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram