Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Οι γυναίκες της Κούβας καταδικάζουν τη γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού


Η Ομοσπονδία Γυναικών της Κούβας (FMC) καταδίκασε σήμερα τη γενοκτονία που διαπράττει η ισραηλινή κυβέρνηση εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους.

Κατά τη λήξη του συνεδρίου της οργάνωσης, οι γυναίκες εξέδωσαν διακήρυξη με την οποία απορρίπτουν την ατιμωρησία με την οποία το Ισραήλ ενεργεί κατά παράβαση της εντολής του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία του παλαιστινιακού πληθυσμού, την εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και την παροχή βασικών υπηρεσιών. Το κείμενο διευκρινίζει ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου καταστρατηγήθηκε από τη σιωνιστική κυβέρνηση του Ισραήλ επειδή σύμμαχός της είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένα έθνος που έχει ήδη ασκήσει βέτο για τρίτη φορά στα ψηφίσματα που υποβλήθηκαν για να δοθεί τέλος στη σφαγή.  

"Καταδικάζουμε τις ηγεμονικές και πατριαρχικές πολιτικές της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και των συμμάχων της, που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη, την επιβίωση του ανθρώπινου είδους και το μέλλον των λαών", τονίζεται.

Καταγγέλλει επίσης την ένταση του αποκλεισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και την ένταξη της Κούβας στον μονομερή κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, γεγονότα που "αποτελούν το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη του λαού μας και μια μορφή άμεσης βίας που επηρεάζει και εμποδίζει την απόλαυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Κουβανών γυναικών", διευκρινίζει.

Οι γυναίκες, μέσω της δήλωσης, εξέφρασαν επίσης την καταδίκη τους για τις τρομοκρατικές ενέργειες, τη διακίνηση ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα, την εμπορία και το λαθρεμπόριο ανθρώπων και όλες τις μορφές διακρίσεων και βίας κατά των γυναικών.

Επικύρωσαν την άνευ όρων αλληλεγγύη προς τις Παλαιστίνιες γυναίκες, οι οποίες για περισσότερα από 75 χρόνια υφίστανται συνεχείς επιθέσεις, βομβαρδισμούς, διώξεις, καταστροφές σπιτιών, στέρηση υπηρεσιών ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, ενέργειες που συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

"Επαναβεβαιώνουμε την ξεκάθαρη θέση της Κούβας ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι συνεργοί του πρέπει να κηρυχθούν υπεύθυνοι βάσει του διεθνούς δικαίου για τη χειρότερη γενοκτονία που ζει εδώ και δεκαετίες ο παλαιστινιακός λαός", αναφέρεται στο κείμενο.

Οι γυναίκες μέλη της Ομοσπονδίας  κάλεσαν τις γυναίκες του κόσμου, τις δυνάμεις της Αριστεράς και τους προοδευτικούς, να μην σταματήσουν να αντιδρούν στη σφαγή που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον γυναικών, κοριτσιών, παιδιών και ολόκληρου του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Προέτρεψαν να υπερασίσουν το αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να οικοδομήσει ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο κράτος.

Ζήτησαν επίσης τη δημιουργία μιας νέας διεθνούς τάξης που να ευνοεί όλους εξίσου, να στηρίξουν τον αγώνα και την αντίσταση των γυναικών της Σαχάραουι, να προστατεύσουν το περιβάλλον, καθώς και να διατηρήσουν το αντιιμπεριαλιστικό συναίσθημα σε υψηλά επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης λήξης, η Ομοσπονδία Γυναικών της Κούβας έλαβε συγχαρητήρια μηνύματα από γυναικείες οργανώσεις από την Κίνα, το Λάος, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βιετνάμ και την Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάραουι.