Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Η ALBA-TCP εκφράζει την ανησυχία της για την κρίση στην Αϊτή

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

To κέιμενο της ALBA-TCP υποστηρίζει ότι "είναι επείγον να αποκατασταθεί η ειρήνη, η δημοκρατία και οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας στη χώρα".

Η Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της  Δικής μας Αμερικής - Λαϊκή Συμφωνία Εμπορίου (ALBA-TCP) εξέφρασε την Τετάρτη "την ανησυχία της για τη σοβαρή και παρατεταμένη κατάσταση" στην Αϊτή.

Στο κείμενο της ALBA-TCP καταγγέλλεται ότι "η πρόσφατη βία βαθαίνει την κρίση και καθιστά ακόμη πιο επείγουσα μια λύση υπό την ηγεσία της Αϊτής που θα περιλαμβάνει έναν ευρύ διάλογο μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών φορέων".

Αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι η βία στην Αϊτή προκάλεσε τον εκτοπισμό 15.000 ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούχαριτς.


Μάλιστα, την Τρίτη, πυροβολισμοί, λεηλασίες, συγκρούσεις με την αστυνομία, απαγωγές και εμπρησμοί σημάδεψαν μια ημέρα κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς εκτοπισμένων και τα σπίτια τους για να μην πέσουν θύματα των ένοπλων συμμοριών που επιβάλλουν τον τρόμο στη χώρα.

Υπό αυτή την έννοια, το κείμενο της ALBA-TCP απαιτεί "να αποκατασταθεί επειγόντως η ειρήνη, η δημοκρατία και οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας στη χώρα".

Μπροστά στην πρόταση μιας νέας διεθνούς παρέμβασης, η ALBA-TCP "επαναλαμβάνει την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών ώστε, μέσω μηχανισμών αποτελεσματικής συνεργασίας, χωρίς παρεμβάσεις, η αδελφή Αϊτή να επιτύχει μια οριστική πορεία προς την ειρήνη και να επιλύσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες του λαού της".

Η κυβέρνηση της Αϊτής κήρυξε την Κυριακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και 72ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στο δυτικό διαμέρισμα, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, μετά την κατάληψη των δύο μεγαλύτερων φυλακών από εγκληματικές συμμορίες, η οποία οδήγησε στην απόδραση περισσότερων από 3.000 κρατουμένων.