Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Ο ΟΗΕ αναφέρει ρεκόρ 8.565 θανάτων μεταναστών το 2023

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι αριθμοί που αναφέρθηκαν το 2023 είναι κατά 20% υψηλότεροι από ό,τι το 2022.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανέφερε ότι τουλάχιστον 8.565 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ, έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στις μεταναστευτικές διαδρομές σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την ανωτέρω του ΟΗΕ, οι αριθμοί που αναφέρθηκαν το 2023 είναι κατά 20% υψηλότεροι από ό,τι το 2022, γεγονός που, όπως τόνισε, καταδεικνύει την ανάγκη ανάληψης δράσης για την πρόληψη της απώλειας ζωών.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΟΜ Ουγκότσι Ντάνιελς, δήλωσε ότι καθώς τιμούμε τα δέκα χρόνια του προγράμματος για τους αγνοούμενους μετανάστες, "θυμόμαστε πρωτίστως όλες αυτές τις ζωές".
 


 "Κάθε ένα από αυτά είναι μια τρομερή ανθρώπινη τραγωδία που αντηχεί στις οικογένειες και τις κοινότητες για τα επόμενα χρόνια", είπε, ζητώντας μεγαλύτερη δράση για την ασφαλή μετανάστευση.

Η έκθεση σημειώνει ότι η διαδρομή της Μεσογείου είναι η πιο θανατηφόρα για τους μετανάστες, με τουλάχιστον 3.129 θανάτους και εξαφανίσεις να έχουν καταγραφεί το 2023.

Αναφέρεται επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους προκαλούνται από πνιγμό, το 9% από τροχαία ατυχήματα και το 7% από βία.

Από το 2014 που ξεκίνησε η συλλογή των στοιχείων αυτών, έχουν καταμετρηθεί 63.000 θάνατοι. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι υψηλότερος λόγω των δυσκολιών πρόσβασης σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Νταριέν στον Παναμά.