Προειδοποίησε τους βουλευτές, οι οποίοι τον Φεβρουάριο του επέφεραν την πρώτη του ήττα απορρίπτοντας κάποιες μεταρρυθμίσεις του, ότι θα αλλάξει τη χώρα «μια και καλή».
Την απόφασή του να κλείσει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Télam το οποίο χαρακτήρισε «πρακτορείο προπαγάνδας» της πρώην προέδρου Κριστίνα Κίρσνερ, ανακοίνωσε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, μιλώντας, χθες Παρασκευή, στην πανηγυρική συνεδρίαση του Κογκρέσου για την έναρξη του νομοθετικού έτους.
Σύμφωνα με τον Μιλέι, η απόφαση για το κλείσιμο του Télam, εντάσσεται στο ίδιο πνεύμα με εκείνην για το κλείσιμο του Εθνικού Ινστιτούτου κατά των Διακρίσεων, της Ξενοφοβίας και του Ρατσισμού (INADI), η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τον πρόεδρο να το αποκαλεί «αστυνομία της σκέψης» και να το κατηγορεί ότι «πλήρωνε πολιτικούς ακτιβιστές».
Ο Μιλέι είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει τα δημόσια μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής κατά την πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του, αποκαλώντας τα «ένα μυστικό υπουργείο προπαγάνδας» και τώρα πολλοί εκτιμούν ότι ετοιμάζεται να ανακοινώσει και το κλείσιμο του καναλιού TV Pública.
Το Télam δημοσίευσε την είδηση του δικού του κλεισίματος στον ιστότοπό του λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση.
Το Télam το μεγαλύτερο και πιο διάσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ιδρύθηκε το 1945 από τον πρώην πρόεδρο Χουάν Ντομίνγκο Περόν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εργασίας και λειτουργεί ως κρατική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.
Το πρακτορείο που απασχολεί περί τους 700 εργαζόμενους, παρέχει ειδησεογραφικά τηλεγραφήματα και φωτογραφίες σε ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλη τη χώρα μέσω μιας συνδρομής επί πληρωμή και διαθέτει δημοσιογράφους σε όλη τη χώρα και το Télam Radio που παρέχει ηχητικά κλιπ για ραδιοφωνικούς σταθμούς. Για πολλά μικρά πρακτορεία ειδήσεων, αυτές οι υπηρεσίες είναι ο μόνος τρόπος πρόσβασης σε αξιόπιστες πληροφορίες, ραδιοφωνικές αναφορές και ποιοτικές φωτογραφίες.
Milei vows to close public news agency Télam ⚠️ pic.twitter.com/y5RyBnrIb3
— Buenos Aires Herald (@BAHeraldcom) March 2, 2024
Ο Μιλέι είχε προσπαθήσει να ιδιωτικοποιήσει το Télam με την συνολική πρόταση κρατικής μεταρρύθμισης, του νομοσχεδίου του που απέτυχε να περάσει από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Το Télam αρχικά συμπεριλήφθηκε σε έναν κατάλογο κρατικών εταιρειών προς ιδιωτικοποίηση, ο οποίος αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων και απορρίφθηκε από μεγάλο ποσοστό βουλευτών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Télam δέχεται επίθεση για φερόμενη μεροληψία. Το 2018, επί διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι, απολύθηκαν 357 υπάλληλοι – περίπου το 40% του προσωπικού του πρακτορείου. Αυτό σήμαινε ότι πέντε επαρχίες έχασαν τους ανταποκριτές τους, ενώ οι ιστοσελίδες του πρακτορείου στα αγγλικά και τα πορτογαλικά έκλεισαν.
Εκείνη την εποχή, οι διευθυντές του Télam δημοσίευσαν μια δήλωση λέγοντας ότι όσοι απολύθηκαν είχαν «μπλέξει τη δημοσιογραφία με την πολιτική προπαγάνδα». Τους επόμενους μήνες, εργατικό δικαστήριο διέταξε την επιστροφή των 357 εργαζόμενων στις θέσεις τους.
Δηλώνει έτοιμος «για σύγκρουση»
Κατά την πρώτη του ομιλία για την κατάσταση του έθνους, ο Μιλέι δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του «με ή χωρίς πολιτική στήριξη», προειδοποιώντας το κοινοβούλιο ότι είναι έτοιμος «για σύγκρουση». Παράλληλα ζήτησε από τους Αργεντίνους να επιδείξουν «υπομονή και εμπιστοσύνη» στα μέτρα απορύθμισης και τη δημοσιονομική λιτότητα.
«Χρειάζεται ακόμη χρόνος προτού μπορέσουμε να αδράξουμε τους καρπούς της οικονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων (…) αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία επιτιθέμεθα στη ρίζα του προβλήματος. Για τον λόγο αυτό σας ζητώ υπομονή και εμπιστοσύνη», τόνισε.
«Θα αξίζει τους κόπους σας», διαβεβαίωσε τους πολίτες ο Αργεντίνος πρόεδρος η κυβέρνηση του οποίου έχει προχωρήσει μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες σε υποτίμηση κατά περισσότερο από 50% της αξίας του εθνικού νομίσματος, στην απελευθέρωση των τιμών, σε μεγάλη απορρύθμιση της αγοράς και δραστικές δημοσιονομικές περικοπές.
Ο Μιλέι προειδοποίησε τους βουλευτές, οι οποίοι τον Φεβρουάριο του επέφεραν την πρώτη του ήττα απορρίπτοντας κάποιες μεταρρυθμίσεις του, ότι θα αλλάξει τη χώρα «μια και καλή (…) με ή χωρίς τη στήριξη των πολιτικών στελεχών, με όλα τα νομικά μέσα» που διαθέτει η εκτελεστική εξουσία.
Ο Αργεντίνος πρόεδρος υπενθύμισε εξάλλου στους βουλευτές -τους οποίους τις τελευταίες εβδομάδες έχει κατηγορήσει ότι είναι «διεφθαρμένοι» και «σύμβολα της πολιτικής κάστας»- ότι διαθέτει τα εργαλεία, είτε με διατάγματα, είτε με νομοσχέδια είτε με ρυθμιστικές αλλαγές, να «πολεμήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, τη μητέρα των μαχών για εμάς».
«Αν επιδιώκετε τη σύγκρουση, θα έχετε σύγκρουση», τόνισε.