Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Μίσος, ρατσισμός και ψέματα στη συνάντηση των φασιστών στην Ουάσιγκτον

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Δήλωση του εκδοτικού Casa de las Américas

Η Διάσκεψη Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC) μόλις ξεκίνησε την τελευταία της επίθεση, στις 21~24 Φεβρουαρίου. Αφιερωμένο, όπως υποδηλώνει η ονομασία της στην προώθηση των "συντηρητικών αξιών" στον κόσμο, η CPAC αποτελεί σήμερα μια βιτρίνα της επιδεικτικής σύμπραξης των δυνάμεων του νέου φασισμού.

Μεταξύ των γνωστών εκπροσώπων της ακροδεξιάς που παρέλασαν στο βήμα της Διάσκεψης, ξεχώρισε ο Σαντιάγο Αμπασκάλ,  ηγέτης του ισπανικού κόμματος Vox. ο οποίος επέστρεψε στο ντελίριο της λεγόμενης "Ιμπερόσφαιρας", κατήγγειλε την απειλή του "σοσιαλισμού" και επιτέθηκε στην Κουβανική Επανάσταση με χυδαίες συκοφαντίες. 

Κληρονόμος της παρακμιακής αυτοκρατορικής Ισπανίας που τόσο συχνά ηττήθηκε από τους "mambises" μας (μαχητές στους πολέμους Ανεξαστησίας της Κούβας) , επέτρεψε στον εαυτό του να χρησιμοποιήσει με τραγελαφικό τρόπο το σύνθημα "Viva Cuba libre".

Οι εισηγητές μίλησαν γενικά στο όνομα της ελευθερίας, της οικογένειας, του χριστιανισμού, της παράδοσης, του σεβασμού της ιεράς ιδιοκτησίας και επανέλαβαν τους κοινούς τόπους της αντίδρασης, σε έναν τόνο κάπου μεταξύ αποκάλυψης και μεσσιανισμού. Αυτοανακηρύχθηκαν σωτήρες ενός κόσμου που κινδυνεύει, όχι λόγω της κλιματικής κρίσης ή του άγριου καπιταλισμού, αλλά λόγω της παρουσίας "διαλυτικών" τάσεων που συνεπάγεται γι' αυτούς η ίδια η ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης, ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής, ο φεμινισμός, η υπεράσπιση του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους, τα κινήματα ΛΟΑΤΚΙ+, η εισβολή των μεταναστευτικών "ορδών" και άλλων "εχθρών". 

Σε μια ανοιχτά προεκλογική ομιλία, ο Τραμπ παρουσίασε ξεδιάντροπα τα δεινά που πλήττουν σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ως αυτά των "χωρών του Τρίτου Κόσμου" και των "δημοκρατιών της μπανανίας", σαν να ήταν δυνατόν να αποσυνδεθούν οι ιστορίες εκμετάλλευσης και λεηλασίας της ηπείρου μας, και ολόκληρου του Νότου, από τον παρεμβατισμό της Αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με ανάλυση της μεξικανικής εφημερίδας La Jornada, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ "επανέλαβε την απειλή να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη απέλαση μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ". Και πρόσθεσε: "δεν υπάρχει άλλη επιλογή γιατί (...) σκοτώνουν τους ανθρώπους μας, σκοτώνουν τη χώρα μας", επειδή "εκατομμύρια και εκατομμύρια άνθρωποι φτάνουν στο αμερικανικό έδαφος απευθείας από φυλακές, ψυχιατρεία και άσυλα παραφρόνων", όπου "εγκλείονται ασθενείς που ασκούν ακραίες μορφές βασανιστηρίων, ακόμη και κανιβαλισμό".  

Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, ο παράλογος φόβος του "άλλου", η λευκή υπεροχή, η πατριαρχία, τα απροκάλυπτα ψέματα, είναι χαρακτηριστικά αυτής της ακροδεξιάς που παρουσιάζεται ως "αντιπολιτευόμενος", ως "επαναστάτης", ως ηγέτης μιας αντισυστημικής ανατροπής.

Απέναντι στις "απάνθρωπες εκδηλώσεις" του CPAC, όπως τις αποκάλεσε, η La Jornada επέμεινε στην "επείγουσα ανάγκη να βρεθούν τα κοινωνικά και διανοητικά εργαλεία για την καταπολέμηση μιας ρητορικής που βασίζεται σε πλάνες και επικλήσεις στα πιο πρωτόγονα και επιθετικά ένστικτα της κοινωνίας".     

Το (εκδοτικό) Casa de las Américas, καλεί σε αμείλικτη καταγγελία της ανάπτυξης του νέου φασισμού και τις προσπάθειές του να δημιουργήσει μια διεθνή της βαρβαρότητας και την κουλτούρα του μίσους. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, για την προώθηση της κριτικής σκέψης ενάντια στη χειραγώγηση και για την υπεράσπιση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. 
Αβάνα, 26 Φεβρουαρίου 2024