Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Δικαστήριο της Γουατεμάλας παραπέμπει σε προκαταρκτική εξέταση την Γενική Εισαγγελέα της χώρας

 Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Δικαστήριο της Γουατεμάλας μετέφερε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο (CSJ) τον φάκελο με την καταγγελία που υποβλήθηκε κατά της Γενικής Εισαγγελέως και επικεφαλής του Δημόσιου (Τάξης) Υπουργείου, Κονσουέλο Πόρας.

Οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου έχουν τρεις εργάσιμες ημέρες για να μεταβιβάσουν τον φάκελο στο όργανο που θα αναλάβει την παρακολούθησή του, εξήγησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ειδικοί επί του θέματος, βάσει ανάλυσης των ισχυόντων κανονισμών.

Η Γενική Γραμματεία της Προεδρίας της Γουατεμάλας και το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα (PGN) έχουν καταθέσει μήνυση κατά της Πόρας  για πιθανή παράβαση καθήκοντος.


Στην έδρα του CSJ, ο δικηγόρος Χούλιο Ρομπέρτο Σααβέδρα, περιέγραψε τη μήνυση και το αίτημα για προκαταρκτική εξέταση ως αποτέλεσμα της άρνησης τηςΓενικής Εισαγγελέα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του αρχηγού του κράτους, Μπερνάντο Αρέβαλο, να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι δικαστές θα πρέπει να αξιολογήσουν αυτή την προσφυγή και να "ορίσουν ειδικό εισαγγελέα για να διερευνήσει τις συνέπειες" της κατάστασης  άρνησης των προσκλήσεων, σχολίασε ο νέος επικεφαλής της PGN.

Στις 29 Ιανουαρίου, ο Aρέβαλο ανακοίνωσε ότι θα αναλυθούν νομικές ενέργειες μετά την "απογοητευτική" επίσκεψη του επικεφαλής του ανακριτικού οργάνου σε συνεδρίαση της εκτελεστικής εξουσίας.

Η Πόρας ανταποκρίθηκε στο ραντεβού με τον προέδρου, παρέμεινε  10~15 λεπτά και στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι κανονισμοί που ισχύουν στη χώρα την εμποδίζουν να συμμετάσχει σε αυτού του είδους τις συνεδριάσεις.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας επιβεβαίωσε ότι η νομοθεσία ορίζει ότι μπορεί να προσκαλέσει την γενική εισαγγελέα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ή συνεδρίαση των υπουργών.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η ανώτατη εθνική αρχή τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή "Emisoras Unidas" ότι θα αναληφθούν "περισσότερες ενέργειες" κατά της Πόρας, καθώς θεωρεί ότι δεν τηρεί τη νομοθεσία.

Θα το πράξουμε σε σχέση με διάφορα ζητήματα, αλλά θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω, είπε για την Γενική Εισαγγελέα, την οποία κατηγορεί, από τον Ιούλιο του 2023, ότι είναι η αιχμή του δόρατος ενός πραξικοπήματος που επιχείρησε να αποτρέψει την ανάληψη της προεδρίας από τον σημερινό πρόεδρο.   

"Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε από την άποψη της πολιτικής μας ευθύνης απέναντι στον λαό της Γουατεμάλας για να εγγυηθούμε τη λειτουργία των θεσμών και την καταπολέμηση της διαφθοράς", πρόσθεσε. Τα μέλη των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο  για να ζητήσουν από τους δικαστές του CSJ να τηρήσουν τις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος για να δώσουν συνέχεια στο αίτημα.