Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Η ακροδεξιά φαβορί στις ευρωεκλογές στη Γαλλία

 Πηγή:  Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) καταγράφει σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου στη Γαλλία για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου με 29%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Γαλλικού Ινστιτούτου Κοινής Γνώμης (IFOP) για λογαριασμό της εβδομαδιαίας εφημερίδας Le Journal du Dimanche, η λίστα με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Ζορντάν Μπαρντελά αύξησε το ποσοστό της  κατά μία μονάδα σε σχέση με την έρευνα πριν από τρεις εβδομάδες, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση των εθνικιστών σε άλλες δημοσκοπήσεις ενόψει της εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται  το φιλοκυβερνητικό μπλοκ, με επικεφαλής την κυβερνώσα "Αναγέννηση" με τη  Βαλερί Αγιέρ  στο τιμόνι, το οποίο καταγράφει 19%  υποστήριξη, σημειώνοντας επίσης αύξηση κατά μία μονάδα. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η ομάδα του αριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος "Δημόσια Πλατεία" , με επικεφαλής τον Ραφαέλ Γκλουξμάν, με 9%, από 10,5% στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε γενικές γραμμές, τα αριστερά κόμματα έχουν περίπου 30% υποστήριξη, αλλά σε αντίθεση με τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές του 2022, αυτή τη φορά οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι, οι ανυπότακτοι και οι κομμουνιστές δεν κατάφεραν να κατεβάσουν μια ενιαία λίστα.

Όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διάφοροι τομείς ανησυχούν για την άνοδο των πολιτικών οργανώσεων που χαρακτηρίζονται ως ακροδεξιές, οι οποίες στη Γαλλία έχουν τη δυνητική ψήφο περίπου τεσσάρων στους δέκα ψηφοφόρους.

Εκτός από το προβάδισμα του RN, το κόμμα που ίδρυσε η ΜαρίνΛεπέν, το "Reconquista", με επικεφαλής τον αμφιλεγόμενο  Ερίκ Ζεμούρ  με τη Μαριόν Μαρέσάλ  επικεφαλής της λίστας, καταγράφει ένα 6%.