Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν αεροπλάνο που έκλεψαν από τη Βενεζουέλα

Πηγή:  Cuatro F

Το αεροπλάνο που είχε  κατακρατήσει η  Αργεντινή και στη συνέχεια έκλεψαν οι ΗΠΑ από τις από την κρατική εταιρεία της Βενεζουέλας Empresa Estadual Venezolanaη de Transporte de Aerocargo del Sur (Emtrasur),   αποσυναρμολογήθηκε στο έδαφος των ΗΠΑ.

"Χθες το βράδυ ενημερωθήκαμε για μια άθλια, εγκληματική, εξωφρενική πράξη σε ένα αεροδρόμιο στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Η αυτοκρατορία των γκρίνγκο, εκδικητική και διεστραμμένη με όλη της την κακία, προχώρησε στη αποσυναρμολόγηση του αεροπλάνου της Emtrasur, του αεροπλάνου της Conviasa που είχε υποστεί αεροπειρατεία. Αφαίρεσαν το χρώμα της σημαίας, αφαίρεσαν το όνομά του, έσβησαν το όνομα της Luisa Cáceres de Arismendi, έσβησαν το όνομα της Emtrasur και στη συνέχεια τοαποσυναρμολόγησαν  και το διέλυσαν", όπως ανέφερε ο Εθνικός Πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), Nτιοσντάδο Καμπέγιο, δήλωσε ότι η εντολή που έδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την καταστροφή του αεροσκάφους Emtrasur είναι "παιδαριώδης".

"Υπογράψαμε μια συμφωνία για τη δημοκρατία και η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να καταστρέψουν ένα αεροπλάνο που ανήκει στη Βενεζουέλα. Το δικό μας αεροπλάνο, αυτό που μας έκλεψαν στην Αργεντινή", δήλωσε ο Καμπέγιο  στην τηλεοπτική εκπομπή του . 

Η κλοπή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Χαβιέρ Μιλέι στην Αργεντινή, που επέτρεψε τη μεταφορά του στις ΗΠΑ.

Από τα μέσα του 2022, το αεροσκάφος βρίσκεται στο Διεθνές Αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Αργεντινής,  Μπουένος Άιρες. Η κυβέρνηση του τότε προέδρου, Αλμπέρτο Φερνάντες, παρακράτησε το αεροπλάνο για υποτιθέμενες παρατυπίες, αλλά ποτέ δεν παρουσίασε στοιχεία εναντίον του αεροσκάφους ή του πληρώματος.

Ο Χόρχε Ροντρίγκες, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος, με τις ενέργειές του, παραβίασε τη Συμφωνία των Μπαρμπάντος. "Οποιαδήποτε ενέργεια, εικονική κλοπή ή υπεξαίρεση του αεροσκάφους  της Emtrasur παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει με άλλες ξένες κυβερνήσεις και ο λόγος τους θα πάψει να έχει αξία", δήλωσε ο Ροντρίγκες.

Todos Somos Venezuela GR: Aεροπειρατεία αεροπλάνου και πληρώματος στην Αργεντινή εξοργίζει τη Βενεζουέλα