Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Η Κούβα απορρίπτει την παρουσία αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κατοχή μέρους του κουβανικού εδάφους στην ανατολική επαρχία του Γκουαντάναμο από μια ξένη δύναμη (τις ΗΠΑ) είναι παράνομη και απαράδεκτη.  

Η Κούβα εξέφρασε την Παρασκευή τη διαφωνία της με την παρουσία ενός πυρηνικού υποβρυχίου των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) στο παράνομα κατεχόμενο έδαφος της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο, που βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα της χώρας, σε απόσταση περίπου 800 χιλιομέτρων από την Αβάνα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Κάρλος Φερνάντες ντε Κοσίο Ντομίνγκες, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι, παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε για την παρουσία του βορειοαμερικανικού σκάφους σύμφωνα με τις διαδικασίες που θεσπίστηκαν πριν από μερικά χρόνια μεταξύ της Αβάνας και της Ουάσινγκτον, η Κούβα δεν επιτρέπει την παρουσία του βορειοαμερικανικού σκάφους στο έδαφός της χωρίς προηγούμενη πρόσκληση.

"Δεν μας αρέσει η παρουσία στο έδαφός μας και η διέλευση από τα ύδατά μας ενός σκάφους αυτού του είδους, που ανήκει σε μια δύναμη που διατηρεί επίσημη και πρακτική πολιτική εχθρική προς την Κούβα", δήλωσε ο Κοσίο.
 


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κατοχή μέρους του κουβανικού εδάφους στην ανατολική επαρχία του Γκουαντάναμο από μια ξένη δύναμη (τις ΗΠΑ) είναι παράνομη και απαράδεκτη και αντιβαίνει στη βούληση του κουβανικού λαού.

"Πρόκειται για μια παράνομη στρατιωτική κατοχή και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά", κατήγγειλε ο  Φερνάντες ντε Κοσίοo.

Τόνισε ότι οι ναυτικές επισκέψεις σε μια χώρα συνήθως έχουν ως κίνητρο μια πρόσκληση, αλλά "αυτό δεν συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση".

Η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο X ότι το γρήγορο επιθετικό υποβρύχιο USS Helena του βορειοαμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έφθασε στα ύδατα γύρω από την περίμετρο της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο στις 13 Ιουνίου.

Η ανακοίνωση της Νότιας Διοίκησης δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά την άφιξη ομάδας ρωσικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Αβάνας, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη έως τις 17 Ιουνίου.

 Το στολίσκο απαρτίζουν, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Kazan, το πετρελαιοφόρο Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης Nikolai Chiker απαρτίζουν το στόλο.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας είχε δηλώσει ότι "κανένα από τα πλοία δεν είναι φορέας πυρηνικών όπλων, οπότε η παραμονή τους στη χώρα δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή".

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της νήσου της Καραϊβικής, η επίσκεψη "αντιστοιχεί στις ιστορικές σχέσεις φιλίας μεταξύ της Κούβας και της Ρωσίας", καθώς και στη συμμόρφωση με "διεθνείς κανονισμούς στους οποίους η Κούβα είναι κράτος-μέλος".

Η κουβανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι οι επίσημες αυτές επισκέψεις αποτελούν ιστορικό έθιμο του έθνους με το οποίο διατηρεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Το περιπολικό του Βασιλικού Καναδικού Ναυτικού HMCS Margaret Brooke και το εκπαιδευτικό πλοίο AB Simón Bolívar της Βενεζουέλας αναμένεται να φθάσουν στο λιμάνι της Αβάνας από την Παρασκευή έως τις 19 Ιουνίου.


 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram