Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Η Ρωσία προειδοποιεί για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη στον απόηχο των εκλογών

Πηγή:   teleSUR (telesurtv.net)

Οι εκτιμήσεις  της Μόσχας έρχονται μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε τη Δευτέρα την άυξηση των ακροδεξιών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν προ ημερών στις 27 χώρες του μπλοκ της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, στην καθημερινή του συνέντευξη Τύπου, "βλέπουμε μια δυναμική αύξησης της δημοτικότητας των δεξιών κομμάτων. Αυτό φαίνεται με γυμνό μάτι", αν και πρόσθεσε ότι αν και προς το παρόν οι λεγόμενες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις διατηρούν την πρωτοκαθεδρία, με τον καιρό τα δεξιά κόμματα "θα πατήσουν στα πόδια τους".

Ερωτηθείς σχετικά με τη νίκη της γαλλικής ακροδεξιάς, η οποία οδήγησε στη διάλυση του γαλλικού κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι "αυτό είναι μια εσωτερική υπόθεση" της χώρας αυτής.

"Δεν θέλουμε να παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Παρά τις συκοφαντίες που διαδίδονται μερικές φορές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών", είπε.

 


Επίσης, από τη Μόσχα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα πρέπει να παραιτηθούν.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η νίκη της Δεξιάς οφείλεται στις "ακατάλληλες" πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν και του Όλαφ Σολτς στον τομέα της οικονομίας και της μετανάστευσης, καθώς και στην υποστήριξή τους προς τις ουκρανικές αρχές.

Τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη ημέρα, διαμορφώνουν την εικόνα μιας Ευρώπης πιο δεξιά για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι τελευταίες προβλέψεις επιβεβαιώνουν ότι η ακροδεξιά θα αυξήσει την εκπροσώπησή της στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  κατά εννέα έδρες φτάνοντας τις 58 η ομάδα "Ταυτότητα και Δημοκρατία", η οποία περιλαμβάνει τον Εθνικό Συναγερμό, που σάρωσε στη Γαλλία με 31,5% των ψήφων.

Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2024 ήταν 51%, λίγο πάνω από το 50,66% που είχε καταγραφεί στις προηγούμενες εκλογές του 2019, όταν έσπασε ένα ασταμάτητο σερί πτώσης της συμμετοχής που ξεκίνησε μετά τις πρώτες εκλογές του 1979.   

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram